Hirdetés

Library and Learning Centre - Bécs és egyben Ausztria egyik legfontosabb beruházása volt a főváros Közgazdasági Egyeteme új kampuszának létrehozása.

Bécs és egyben Ausztria egyik legfontosabb beruházása volt a főváros Közgazdasági Egyeteme új kampuszának létrehozása. A Wirtschaftsuniversität (WU) a Práter és a bécsi expo között, mintegy 100 ezer négyzetméter területet foglal el. Ennek az egyetemi városnak a központi épülete a Zaha Hadid tervezte könyvtár és tudásközpont (Library and Learning Centre/LLC).

fotó © Schlosser Gábor

Hogy miért most szerepel magazinunkban ez a már működő épület, bizonyára nyilvánvaló az építészetet szerető olvasóink számára. A magyar fotográfus, Schlosser Gábor tehát egy már „bejáratott”, élettel teli középületben rögzítette gépével a „zahahadidizmust”, amelyről nem tévedünk, ha azt írjuk, hogy sokat gondolkoznak, konferenciáznak majd a szakma teoretikusai a jövőben (csak reméljük, hogy kis honunkban is szervez valaki beszélgetést, estet vagy előadást Hadid emlékére). 

fotó © Schlosser Gábor

Irigylésre méltó akár csak az oktatás oldaláról szemlélve az, ami és ahogyan Bécsben létrejött néhány évvel ezelőtt, de a kortárs építészet nagyszabású vállalkozása is egyúttal, amihez mások mellett Hitoshi Abe, a NO.MAD Arquitectos vagy éppen a CRAB Studio is hozzájárult. A kampusz szíve, éke pedig a Hadid-épület, melyet a Bécsben vendégprofesszorként tevékenykedett, tragikus hirtelenséggel és fiatalon elhunyt alkotó tervezett. 

fotó © Schlosser Gábor

Az egyetemi város centrumában áll, emelkedik ki a környező épületek közül az LLC sokszögalaprajzú tömbje. A főbejárattól egyenesen jut el a látogató a központi auditórium terébe, ami a természetes bevilágítóknak köszönhetően átriumszerű. A belső tér teraszok, hidak, galériák összjátéka, hol szűk, hol váratlanul kiszélesedő, erózió kialakította fenséges kanyonrendszernek hat, melyben pontosan, logikusan alakulnak, lekövethetőek az egyes terekbe, funkciókhoz vezető irányok.

fotó © Schlosser Gábor

Az alapvetően két, nem egyenlő részre osztható tömb közül a nagyobban alakították ki a tudásközpontot és a központi könyvtárt, míg a kisebben a különféle szolgáltatások és könyvtár menedzsmentjének irodái találhatóak.
Kicsit másként nézünk mostantól már erre a Hadid-épületre is, elindul a történeti, feltáró jellegű életmű-feldolgozás, amelyben Hadid építészetének – festészetének, designjának – forrásvidékeiről is bizonyára sok szó esik majd. Ennél az épületnél az alapstruktúrát megkoronázó, egyúttal konzolosan kiültetett, burkolatával, színével is az alaptól elkülönülő épületrészre pillantva Hadidnak az orosz/szovjet konstruktivista építészet iránti tisztelete hatását csodálhatjuk: felhozhatjuk akár Konstantin Melnyikov Ruszakov klubjának (Moszkva, 1927-29; ma színházépület) homlokzati ritmikáját távoli hatásként. Vagy ha az hommáge-ul választott festményére pillantunk, egyértelmű – és a cím is utal rá: Malevich’s Tektinik – Malevics plasztikáinak hatása (festményei gyakran konceptek egyúttal egy-egy építészeti tervhez). Sokat olvashattunk az utóbbi hetekben pályájának legfőbb állomásairól, díjairól, identitásáról, innovációiról, a teoretikus, az építész, a designer Hadidról, kifinomult gasztronómiai ízléséről és hogy mennyire szerette és tudta viselni a különleges ékszereket és Issey Miyake öltözékeit. No és persze arról is, hogy hogyan nem lett nekünk/nálunk a Szervita téren Hadid-épületünk. Egyik korai interjúját éppen magazinunknak adta 2001-ben – Winkler Nóra beszélgetett akkor vele (OCTOGON 2001/6.; ma már honlapunkon is elolvasható a szöveg). Dáma volt, s távozásával egy korszak ért véget. 
Nyugodjék békében!

szöveg: Molnár Szilvia
építész: Zaha Hadid, Patrick Schumacher
fotó: Schlosser Gábor

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2016/3-as lapszámában.

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 127 - 2016/3. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Library and Learning Centre - Zaha Hadid, Szczecin Nemzeti Múzeum, Bem Park villapark, MOME Műhelyház


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapesten készült látványterv Zaha Hadidéknak

Budapesten készült látványterv Zaha Hadidéknak

Észtország fővárosába tervezett vasútállomást a Zaha Hadid Architects, a látványterveket a budapesti ZOA Stúdió készítette. 

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Átadták az Al Wakrah Stadiont, Zaha Hadid egyetlen megvalósult stadion-tervét. Az aréna a 2022-es katari focivébére épült, és olyan hűtőrendszert kapott, amelynek segítségével egész évben rendezhetnek benne meccseket. 

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Hirdetés