Hirdetés

A Trust your Architect! kerekasztal-beszélgetései ebben a félévben egyetlen, ám hatalmas témát ölelnek át: a lakhatást.

Web:https://www.facebook.com/events/2151670321632428/...
Kezdődik:2020 Február 10. 19:00, Hétfő
Végződik:2020 Február 10. 20:30, Hétfő
Hely:KÉK - Kortárs Építészeti Központ
Település:Budapest
Cím:Bartók Béla út 10-12.

 

Az építészek legtöbbször a tervezés, kivitelezés és tanácsadás területén találkoznak az ingatlanpiaccal, aminek változásait számtalan más tényező is befolyásolja. Az ingatlanpiac folyamatait komplex modelleken és elemzéseken keresztül írják le a kutatók. A KÉK most a témában jártas szakértők segítségével igyekszik megérteni a mindannyiunk életét alakító lakásszektort.

A beszélgetés során kitérnek a piaci és állami szabályozás szerepére, valamint felvezetik, milyen szolidáris gazdasági elveken alapuló megoldások léteznek a növekvő albérlet- és lakásárak kivédésére. Remélik, hogy a következő hónapok beszélgetései az elméleti kereketek ismeretében segítenek abban, hogy tágabb kontextusban jobban érthetővé váljanak a beruházói, tervezői és belsőépítészi szempontok.

Meghívott beszélgetők: Jelinek Csaba (Periféria Központ), Kováts Bence (Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont), Horváth Áron (ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont)
Moderátor: Balázs Bálint (KÉK)

// Miről szól a Trust your Architect! lakhatási évada?

Egyre többen érezzük a lakáspiac átalakulásának negatív hatásait, a növekvő albérletárakat, és azt hogy egyre nehezebb saját ingatlanhoz jutni. A fejlesztésben (legyen az új házak építése vagy meglévőek átalakítása) érdekelt szakmák, melyek közé az építész legtöbbször tartozik, számtalanszor tanácstalanul áll a kialakult helyzet előtt, és az átfogó megoldásoknak szinte esélyét sem látja.

A 2020-as Trust your Architect! beszélgetések első félévében a KÉK arra tesz kísérletet, hogy a lakhatás kérdéskörét feltárja a fiatal építész kollégáknak. A kerekasztalok meghívottai ezért olyan szakemberek, akik az otthonteremtés ügyében fontos, de eltérő szerepet töltenek be: egyaránt jelen lesz a tervező vagy tanácsadói, a döntéshozói és az elemzői oldal is.

  • Milyen lakásrendszerek vannak a nagyvilágban?
  • Hogyan birkóznak meg az egyre növekvő otthonteremtési kihívásokkal más nemzetek?
  • Milyen folyamatok vezettek el a hazai már-már tarthatatlan ingatlanpiaci helyzet kialakulásához?
  • Mit tehetnek az építészek ezügyben?
  • És hol van a szerepük?

A fenti kérdések kitárgyalása talán közelebb visz bennünket a probléma gyökeréhez.

A beszélgetéssorozat témái:
Nr. 01 - Milyen kiutak vannak a lakhatási válságból?
Nr. 02 - Fejlesztők és döntéshozók a lakáspiacon
Nr. 03 - Építészek a lakáspiacon
Nr. 04 - Lakások belsőépítészete


Hirdetés