A LEED és a BREEAM minősítés megszerzése is cél.

Az MOL Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe, és Budapest egyik ikonikus épületévé válhat. Az irodaház építése során mind a LEED, mind a BREEAM minősítés megszerzése a cél, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható tudatosságot. A Market Építő Zrt. a kivitelezési projekt 10%-os készültségi szintjénél jár.

A MOL-csoport új székháza, a MOL Campus mintegy 86 000 négyzetméter alapterületű lesz, és 2500 munkavállaló számára biztosít munkavégzési helyet. Az új irodaház kivitelezését a Market 2019 szeptemberében indította el, és azóta számos munkafolyamot végeztek el az építési területen.

Ennek során 2020. februárig elkészült a teljes földmunka és a torony épületrész cölöpalapja, valamint a 4400 köbméter betont magába foglaló alaplemeze. A teljes munkagödörben elkészült a szivárgó réteg és elindultak a magasfödém és a felszerkezet építési munkái. Már ekkor látható vált mind az öt toronydaru, melyek közül az egyik 176 méter magas lesz a későbbiek során.

Március közepén elkészült a teljes alaplemez, miközben 5000 köbméter betont öntöttek a födémekbe. A leendő épület melletti közműépítés véghajrájában volt, a nyomvonalak 80 százaléka kiépült, ehhez csatlakozott két darab 75 köbméteres csapadéktároló tartály kialakítása. Mindeközben a felvonulási területen az alvállalkozói létszám növekedésével párhuzamosan bővült a konténerváros is, ami jelenleg a főváros egyik legnagyobb építőipari organizációs helyszíne a több mint 180 konténeregységével.

Áprilisban és májusban a pódium épületrészen elkészült a négy pinceszint közül a legalsó kettő teljes szerkezetépítése, míg a -2.szint felett is több ütemben zajlik a födémépítés. A torony épületrésznél elkezdődött a földszint feletti feszített födém kivitelezése. Folyamatban van a szerkezetépítés felgyorsítására is szolgáló, közel 200 tonnányi kúszózsalurendszer kiszállítása és építése a területen. A talajszondázás, illetve annak összekötése teljesen elkészült. A legalsó pinceszinten megkezdődtek a szakági építések, a falazási, szigetelési, épületvillamossági és gépészeti munkák.

Az új székház várhatóan 2022-ben készül el, azonban a BIM (épületinformációs) rendszernek köszönhetően már most látszik jónéhány érdekes adata:

 • 5469 db homlokzati elem kerül az épületre;
 • 594 014 kg súlyú acél szerkezete lesz;
 • 57 267 m3 vasbetont dolgoznak be;
 • 8687 db tűzjelzőt telepítenek;
 • 14 987 m légtechnikai csövet és 49 877 m gépészeti csővezetéket helyeznek el;
 • 18 510 db energiatakarékos lámpát szerelnek fel;
 • 25 367 m2 álmennyezetet fognak megépíteni;
 • 37 838 m kábeltálcát használnak fel;
 • 46 523 m2 válaszfal emelnek;
 • 52 536 m2 padlóburkolatra lesz szükség;
 • 1739 db belső ajtó található majd az épületben.

A projekt számos olyan építőipari kihívást tartalmaz, amit Magyarországon még nem hajtott végre egy cég sem. A munkafolyamatok a koronavírus helyzet miatt sem álltak le, fokozott egészségvédelmi előírások betartásával, rendszeres ellenőrzések mellett folyamatos a kivitelezés.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már a 22. emeletnél jár a MOL Campus

Már a 22. emeletnél jár a MOL Campus

Az épület elérte a 35 százalékos készültségi szintet.

Huszonöt éves a Market Építő Zrt.

Huszonöt éves a Market Építő Zrt.

Hazánk mára legnagyobb, piacvezető magasépítőipari vállalata.

November végétől szünetel a Mol Bubi

November végétől szünetel a Mol Bubi

A közbringarendszer megújításának előkészítő munkái miatt.

Hirdetés