Autófeljárót is építettek már a magyar fejlesztésű Platióból.

Már nem csak a háztetőkön lehet napenergiát termelni: a világon először egy kecskeméti kertes ház autófeljáróján hoztak létre járható napelemekből burkolatot magyar fejlesztők. Íme a Platio, ami tartósabb a betonnál, miközben újrahasznosított PET-palackokból készül.

Napelemes térköveket építettek egy családi ház előtt található autófeljárójába Kecskeméten. A nap közben megtermelt zöldenergia a ház áramellátását segíti. A közel 10 négyzetméter nagyságú speciális térburkolat segítségével egy év alatt termelhető energia nagyjából megfelel egy átlagos magyar háztartás éves energiafogyasztásának felének. Az új napelemes technológiát először alkalmazták kertes háznál.
 
„Nem a tető az egyetlen olyan felület, amely napsugárzásnak van kitéve. A járdák, autófeljárók, és egyéb burkolt felületek szintén rengeteg napenergiát nyelnek el napközben. A Platio járható napelemei segítségével most már lehetségessé vált ennek a hasznosítása is” – mondta Sziszák Imre társalapító és mérnök. A fejlesztők célja, hogy esztétikusan ötvözzék a napelemes technológiát a designnal, ezáltal a megújuló energiaforrásokat az otthoni környezet részévé tegyék.

A járólapban található nagyteljesítményű napelemcellák összegyűjtik a burkolatra sugárzott napenergiát, és hasznosítják azt a háztartás számára. A termék fejlesztésénél fontos célkitűzés volt, hogy műszaki és esztétikai szempontból is megfeleljen a felhasználói igényeknek. Ennek megfelelően a felületén csúszásmentes, edzett üveglapokat helyeztek el, amelyek védik a napelem cellákat, amik így akár az autók terhelését is elbírják. A napelemes technológia térburkolatban való alkalmazásával sokkal nagyobb felület áll rendelkezésre a napenergia gyűjtésére.

A technológia segítéségével elektromos autók valódi zöldenergiával való ellátása is megoldható. A fejlesztők 2017-ben egy kisebb járdaszakasz átalakításával környezetbarát energiaforrást biztosítottak elektromos autók számára egy logisztikai ingatlanfejlesztő cég budapesti telephelyén. A cég eddigi legnagyobb szabású projektjét Kazahsztánban valósították meg, ahol egy bevásárlóközpont bejárata előtt 80 négyzetméter nagyságú rendszert hoztak létre, amivel az épület klímarendszerét látják el megújuló energiával.
 
A fejlesztők először a magyar otthonok számára teszik lehetővé az új napelemes technológia alkalmazását. Az év végéig beérkező magyarországi előrendeléseket jövő év tavasz végéig teljesítik. A tíztől akár harminc négyzetméterig is méretezhető rendszerek autófeljárókon, járdákon, kerti ösvényeken, teraszokon vagy akár erkélyeken is kiépíthetők.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fű kinő utánad…

A fű kinő utánad…

Városi túlélők – hogy harcol Budapest a túlmelegedés ellen?

Különleges golfszálló a Vértes lábánál

Különleges golfszálló a Vértes lábánál

A MÁS Építészek csákberényi terve.

Ismét az MIT lett a világ legjobb építészeti egyeteme

Ismét az MIT lett a világ legjobb építészeti egyeteme

A QS idén is kiadta a világ legjobb építészeti iskoláinak rangsorát.

Hirdetés