Belvárosi épületegyüttes születik | Hotel Dorothea

Bokrétaünnepséget tartottak a főváros egyik legkomplexebb építkezésén a Hotel Dorotheaban.

Budapesten, a Vörösmarty téren egy szállodából, exkluzív lakásokból és szolgáltatóegységekből álló épületkomplexumot alakít ki a BDPST Group és a Cretum Csoport tulajdonában lévő Dorottya Investment Zrt. A Market Építő Zrt. a műemléki épületek értékes részeinek megőrzésével és felújításával valósítja meg a belvárosi épületegyüttes újjászületését.

 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a főváros V. kerületében, a Vörösmarty tér–Vigadó utca–Apáczai Csere János utca–Dorottya utca által körülhatárolt tömbben épülő komplexum: kitűzték a bokrétát, amely jelzi, hogy az épület elérte szerkezetkész állapotát.
 

Metka Márton, műszaki igazgató (Market Építő Zrt.); Horváth Márton Gergely, műszaki igazgató (Moratus Szerkezetépítő Kft.) és Szilágyi István, projektigazgató (Dorottya Investment Zrt.)

A beruházás előkészítése – mely a művészettörténeti értékek megóvására nagy hangsúlyt fektetett – több mint két évig tartott. A gondos előkészítést követően, 2019 júliusában indultak meg a kivitelezési munkálatok, melynek keretében a teljes épülettömb kétharmadában egy ötcsillagos szállodát alakítanak ki Hotel Dorothea Autograph Collection néven, összesen 216 szobával. A komplexumban külsős vendégek által is látogatható éttermek, konferenciatermek és wellness szolgáltatások is megtalálhatók majd. Az épülettömbben helyet kap továbbá 28 darab exkluzív lakás, további két étterem, köztük egy sky-étterem és egy kaszinó is.

A beruházás végén összesen csaknem bruttó 35.000 négyzetméternyi alapterületet ad át a kivitelező.

Az építészeti koncepciót és a belsőépítészetet az olasz sztárépítész stúdió, a Lissoni & Partners jegyzi. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a Market Építő Zrt. végzi a komplex kivitelezést úgy, hogy a szállodai rész tekintetében a magyar előírásokon túl a közel 1.000 oldalas, Marriott Autograph Collection Product Quality Standard szigorú előírásait is betartja.
 

Látványterv: Lissoni & Partners, Milano


Nem mindennapi volumenek vezettek a szerkezetkész állapotig

A bontási és szerkezetmegerősítési munkálatok közel egy évig tartottak, ennek során mintegy 25.000 köbméternyi épületszerkezetet távolítottak el, speciális megtámasztásokat és merevítéseket alkalmazva.

A mélyépítés csaknem egy évet vett igénybe, amely során megtörtént a meglévő épület aláalapozása és a pinceszint süllyesztése is. A résfalazás a projekt egyik nehezített feladata volt, mivel ennek az épülettömbnek az esetében a résfalas gödör nem egy szokványos téglalap forma volt, hanem egy legalább tizenöt különböző sarokkal rendelkező terület, mivel le kellett követnie a művészettörténetileg értékes műemléki területeket, köztük a műemléki lépcsőházat is. Ennek köszönhetően gyakorlatilag centiről centire haladva lehetett kijelölni a területet, majd ennek az egyedi alakú gödörnek a mentén került megépítésre a résfal.
 

Fotó: Molnár Péter

Ugyancsak magasfokú szervezettséget és összehangoltságot igényelt a belvárosi környezet adta minimális felvonulási terület, valamint a gyakorlatilag teljesen zárt, védett homlokzat, melyen mindösszesen egy kisebb nyílást lehetett kialakítani a mélyépítési munkák idejére. Ezen keresztül – mely később a megépülő szálloda árubeszállító kapujaként fog szolgálni – távozott az összes elbontott anyag és a 4 pinceszint kialakítása során kitermelt 20.000 köbméternyi földmennyiség.

Kiemelkedő műszaki teljesítménynek tekinthető a mintegy 9.000 négyzetméternyi pinceszigetelés elkészítése, amely a Dunához közel és annak vízszintje alatt több mint 10 méterrel, folyamatos talajvíznyomás mellett zajlott, a pinceszintek építése pedig folyamatos víztelenítés mellett történt. Mivel a pincében olyan funkciók kerülnek kialakításra, melyek nem engedik a falak minimális párolgását sem, elvárás volt a porszárazság. A vízvándorlás megakadályozása érdekében az egész pince PVC-membránba lett csomagolva.

 

Szerkezetépítés mesterfokon – professzionális szaktudással

A szerkezetépítés közel másfél évet, az üveg- és acéltető építése pedig mintegy fél évet vett igénybe. A szerkezetépítés során a megmaradó épületrészeket, valamint az önmagukban álló homlokzatokat az utcán és az épületeken belül elhelyezett, nagyjából mintegy 150 tonnányi, ideiglenes acélszerkezettel stabilizálták.

A szerkezetépítés során 14 ezer köbméternyi vasbetonszerkezetet épített be a Market Építő Zrt. leányvállalata, a Moratus Szerkezetépítő Kft., ebben külön kihívást jelentett a megmaradó épületszerkezeteket az új részekkel összedolgozni. A munkafolyamat részeként az 1.250 négyzetméteres üvegtető kialakítására egyedi gyártású, 4,5x3 méteres osztatlan üvegtáblákat emeltek be, melyek súlya egyenként 1,3 tonna volt. Az üvegtetőt összesen 89 darab üvegtábla alkotja, amelyek különleges íves formával rendelkeznek. A táblák speciális gyártást és kiszállítást igényeltek, valamint a beépítésük sem volt mindennapi: ideiglenes alátámasztó tornyokról emelték be őket a 2. emeletről indítva.
 

Fotó: Molnár PéterFotó: Molnár Péter

Az építkezés volumenét jól érzékelteti, hogy a szerkezetbe 2.000 tonna betonacélt és 300 tonna tető acélszerkezetet építettek be. A komplexumban 15 darab lift kap helyet, melyhez összesen 115 beszállóhely fog tartozni.

A projekt során eddig 16.000 köbméter betont használtak fel, ami mintegy 2.500 mixerfordulónak felel meg.

 

Kivételes megoldások az ékszerdoboz épülettömb megvalósításához

Az építés során számos egyedi megoldást és technikát alkalmaz a Market, ezek közül külön említést érdemel a belső homlokzat tervezése és az üvegtető acélgerendák burkolása.

A jövőbeni munkák között számos olyan feladat áll a kivitelező előtt, amely speciális megoldásokat igényel, mint például a már megkezdett műemléki területek restaurálási munkáinak befejezése, az éttermek, köztük a sky-étterem kiépítése, a belső udvar kialakítása több méteres fákkal, bokrokkal, öntöző- és csepegtetőrendszerrel, zöldfelülettel és konyhával, és ugyancsak jól jön majd a Market több mint negyedszázados szaktudása a zsolnai fal kivitelezése és a látványbeton-falak építése során.
 

Látványterv: Lissoni & Partners, Milano

A kivitelezés nem csak az alkalmazott megoldások, hanem az anyagok tekintetében is eltér a hétköznapi megoldásoktól: a komplexumban helyet kapnak fával kasírozott alumínium lamellák; különleges, kifejezetten az épülethez tervezett zsolnai égetett vázkerámia burkolólap design kerül a falra; valamint a speciálisan ebbe a szállodába gyártott látványbeton falelem is hozzájárul majd a kivételes design-hoz.

 

Különböző korszakok építészeti stílusai keverednek

A projekt három különböző korszak épületeit kapcsolja össze egy összefüggő épületkomplexummá. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az 1910-1913 között épült egykori Mahart székház, a Vörösmarty tér felől az 1937-38-ban Münnich Aladár tervei szerint épült egykori Futura-ház, a Wekerle utca felől pedig az 1871-73-ban Wéber Antal tervei alapján épült egykori bank székház.

Mivel a három épület más-más korban épült, szerkezeti kialakításuk is nagyban eltér egymástól, így különböző módszerekkel kell őket átépíteni is. Az épületek homlokzatait az utcafronton eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre, a belső udvart pedig egy 35 méter fesztávú, üveggel fedett belső átriummal alakítják ki.
 

Látványterv: Lissoni & Partners, Milano

A három épületen egymással összhangban egy egységes, kortárs megjelenést kap a belső homlokzat. A belső udvar a kívülről sokarcú épületegyüttes építészeti egységesítését teszi majd lehetővé. A több mint 1.000 négyzetméteres belső tér a második emeleten fog egyesülni, különleges atmoszféráját a hullámzó, strukturált lamellás homlokzat, a burjánzó belső kert és az üvegfallal transzparenssé tett öntöttvas szerkezetű műemléki lépcső biztosítja majd.

Az épületkomplexum munkálatai tervszerűen haladnak: a Hotel Dorothea ötcsillagos szálloda és az éttermek átadásának tervezett időpontja 2023 nyara, míg a lakások 2023 őszén készülnek el.


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építész tervező

Építész tervező

Koncepciótervek, kivitelezési tervek, egyeztetések.

Unikális feladat az ország főterén

Unikális feladat az ország főterén

A Szabad György Irodaház kivitelezéséről Veszelák Péter és Tóth Gábor, a Market Építő Zrt. munkatársai nyilatkoztak. 

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója a Párisi Udvarnál szerzett tapasztalatait már új projektnél hasznosítja. Interjú.

Hirdetés