Negyedórás riport egy napelemes házról - 1979-ből

A CBS hírcsatorna készített róla egy kisfilmet, amelyben a napenergia tömeges hasznosítását sürgette.

Az 1960-as években jelentek meg először cikkek arról Amerikában, hogy érdemes lenne elgondolkodni a napenergia hasznosításán, majd a CBS televíziós hírcsatorna 60 Minutes című hírmagazinja 1979-ben számolt be arról, hogy elkészültek az első fotovoltaikus rendszerek. Ebben az időben Iránban zajlott a polgárháború, az országból a vezetéken érkező kőolaj mennyisége pedig nagy mértékben lecsökkent.

Ekkor merült fel először, hogy egyrészt egyáltalán nem jó az, ha Amerika ennyire kiszolgáltatott az energia terén, tehát jó lenne alternatívát kidolgozni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére. A napenergiában gondolkodók már csak arra vártak, hogy az amerikai kormány is megértse ennek fontosságát. 

A technológia adott volt, igazolni tudták a napenergia megtérülését, sokan várták az amerikai kormány fellépését a napenergia támogatására.

Az 1979-ben készült filmben Harry Reasoner, a 60 Minutes riportere elmondta, hogy a napenergia alkalmazása nem csupán idealista képzelődés, hanem létező megoldás, csak éppen a gazdasági, a politikai és társadalmi rendszereknek kell egy kis támogatás abban, hogy megértsék ezt. A nagy energiacégek és a kormány illetékesei ugyanis azon az állásponton voltak, hogy a napenergia maximum a jövő zenéje, egyelőre nincs itt semmi látnivaló. A videó a rendelkezésre álló technológia részletes bemutatása mellett arra is kitér, hogy 1979-ben átlagosan kétmillió új lakóegység épült Amerikában, de az építőiparnak sem jutott eszébe, hogy napenergiával működtetett rendszereket telepítsenek, ami persze nem is volt várható, kellett volna hozzá a kormányzati segítség a teljes mentalitásváltás támogatására.

A teljes videót itt tudjátok megnézni:
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Épp ott, épp akkor

Épp ott, épp akkor

Napelemes, terepjáró lakóautóval hajthatunk a természetbe.

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

A napelemek hazai termelési rekordja abszolút értékben és a részesedést tekintve is megdőlt.

Hirdetés