Akik hidat vernek a tervezés és kivitelezés közt

Hogyan tölt be egy piaci rést a Lean Tech Mérnökiroda?

Egyre jelentősebb szerepet játszik a Market Építő Zrt. által kivitelezett épületek megvalósításában a Lean Tech Mérnökiroda Kft. A folyamatosan bővülő cégnél az aktuális prioritásokat szem előtt tartva terveznek, a munkáik döntő többsége megvalósul, de ehhez egy egyedi szemlélet elsajátítása szükséges. A cég történetéről és küldetéséről Keszthelyi Kristóffal, a Lean Tech Mérnökiroda ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Keszthelyi Kristóf

Mikor alapították a céget, és milyen szerepet szántak neki a piacon?

2016-ban alapítottuk a céget, de maga a gondolat sokkal előbb megszületett. Egyre több esetben nem kész tervvel érkeznek a megrendelők Market Építő Zrt.-hez, hanem egy elképzeléssel vagy vázlattervvel, és azt várják, hogy komplett szolgáltatást kapnak, tervezést és kivitelezést egyben, adott költségvetésen belül.

Ez az, ami hiánycikk a piacon: nemigen volt olyan tervező, aki a kivitelezési költségeket és igényeket ki tudja szolgálni, vagyis rengetegen tudnak remek házakat tervezni, ami azonban kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz van rá – ezek szoktak a fiókban landolni a végén.

Hogyan zajlik a Markettel való közös munka?

Többnyire nagyon szűkös az időkeret, mert amikor a Market elnyer egy pályázatot, másnap már építeni akar. Ezeket az igényeket egyetlen piaci szereplő sem tudta kiszolgálni, így Scheer Sándorral, a Market vezérigazgatójával kitaláltuk, hogy megoldjuk „házon belül”.
 

Tehát betöltenek egy piaci rést, ráadásul egy olyan szegmensben, ahol a távmunka, a hálózatban végzett csapatmunka szerepe egyre hangsúlyosabb. Milyen ütemben bővülnek?

Öt-hat fővel indultunk, és folyamatosan növekszünk, most már huszan vagyunk. A munka mennyisége még több embert is elbírna, de nagyon nehéz megfelelő képességű és mentalitású embert találni. Ezek az épületek többnyire kompromisszumok eredményei, mert senkinek nincs
végtelen költségvetése, végtelen ideje, ez inkább egy húzd-meg-ereszd-meg játék, amiben partnernek kell lenni.

Találkoznia kell a funkcionalitásnak és a designnak, meg kell találni az egyensúlyt, ami teljesen más egy ipari épületnél és egy templomnál.

A fő erősségünk, hogy az igényeket és a top prioritásokat az elején tisztázzuk, mert teljesen más, ha egy épületnek fél év alatt, vagy ha a legolcsóbban kell elkészülnie és ha nagyon szépnek kell lennie – nem zárják ki egymást, de máshol vannak a hangsúlyok, másképp kell kompromisszumokat kötni.

Mi mindent terveznek?

Gyakorlatilag mindent: csarnok jellegű ipari épületeket, szállodát, irodaházat, strandot, sportlétesítményt, nemrég pedig a reptéri utasterminált. Jellemzően a „problémás” projektek kerülnek hozzánk, amelyek nagy kihívást jelentenek, mert mi értjük ezt a munkamódszert. Például a Liszt Ferenc Repülőtér új utasmólójáról egy évvel ezelőtt ültünk le egyáltalán arról beszélni, hogy ide kellene valami, majd december 15-én átadtuk az első ütemét – ez a hat hónap normál esetben a vázlattervezés időszaka, de mi tudomásul vettük, hogy nincs rá annyi, megnéztük, milyen építési technológiával lehet megvalósítani, és annak megfelelően alkottunk rá egy házat.
A HillSide ikonikus homlokzata - Fotó: Bujnovszky Tamás
Ehhez gondolom lépést kell tartani a technológiai, elsősorban szoftveres fejlődéssel is.

Évek óta BIM-alapú tervezéssel dolgozunk, három dimenzióban tervezünk, és számos információval dolgozunk – mondok egy példát: modellben lévő üvegajtó minden tulajdonságát látjuk, és nem külön mailekben kell küldözgeti egymásnak.

Van 3D-nyomtatónk, amivel maketteket nyomtatunk, VR-szemüvegünk, ezek elsősorban a nem szakmabelieknek jók, akik így nem két metszetet kapnak, hanem egy látványos képet az adott projektelemekről.

Éppen az erős szoftveres háttérnek köszönhetően a koronavírus-járvány miatti home office sem okozott gondot, elvégre egyébként is hasonlóan dolgozunk.

Milyen referenciákkal büszkélkedhetnek, és min dolgoznak jelenleg?

Építészeti szempontból a Hotel Clark az egyik legizgalmasabb, ami egy évtizedekig foghíjtelekként éktelenkedő területen valósult meg,

így a világ egyik legtöbbet megtervezett háza volt, évente tíz diplomamunka biztosan azzal foglalkozott – ha ezer független terv nem készült rá, akkor egy sem.

Ismét a korlátokat figyelembe véve egy elég jó házat sikerült odaálmodni. Kicsit hasonló a HillSide irodaház a MOM Park mellett, amit évekig tervezgettek-fejlesztgettek, majd úgy döntöttünk, sokkal jobb újrakezdeni, és a nulláról tervezni egy épületet.
A Hotel Clark épülete - Fotó: Molnár Péter
A reptéri fejlesztést a gyorsaság mellett azért emelném ki, mert mindent rá kellett szabni a technológiára, és egy működő reptéren kellett megépíteni egy igen bonyolult házat. De említhetném a Dagály fürdőt is, ahol a vizes-vb alatt biztonsági terület volt, illetve persze itt a legfrissebb példa, maga a Market új székháza is, amit magunknak építettünk fel. És terveztünk PET CT-knél használt, ultrasugárzó kontrasztanyagot gyártó üzemet is, ami egy izgalmas kihívás volt.

Mennyire összetartó a csapat? Szerveznek közös programokat a mérnökórákon túl is?

Rendszeresen szervezünk vacsorákat, kötetlen programokat, illetve évente egyszer-kétszer elmegyünk többnapos összetartásra, ami szervezetfejlesztés és kikapcsolódás is egyben. Ugyanakkor természetesen a Market programjaihoz is csatlakozunk, szerveztünk gokartversenyt, vitorláztunk, paintballoztunk, egy főzőversenyen pedig egyenesen aranyérmet szereztünk. A kollégák egy része a pályája elején jár, egyedülálló, több szabadidővel rendelkezik, míg a másik fele családos, több gyerekkel. Ezt nem mindig könnyű összeegyeztetni, de figyelünk arra, hogy rendszeresen megvalósuljanak közös programok.

Mit mondana egy fiatal mérnöknek, miért éri meg a Lean Technél dolgozni?

Eddig 30 projekten dolgoztunk és csak négy nem valósult meg, vagyis látja, hogy amit itt tervez, az meg is valósul. Napi szinten be kell kapcsolódni a kivitelezésbe, és megoldani problémákat – ez az, amit egy, a pályája elején járó kolléga igazán értékelni szokott. Egy hagyományos tervezőirodában a projektek negyedéből lesz valami, az is többnyire elhúzódik, olykor egyre kevesebb közük lesz hozzá. Nálunk teljesen mások az arányok. Nálunk építkezésre járni nem extra, hanem kötelesség, így abból, hogy létrehozunk valamit nemcsak egy szeletet kap, hanem ráláthat az egészre.

Olyan tudásra tehet szert, ami máshol lehetetlen, mert sem csak tervezéssel, sem csak kivitelezéssel foglalkozó cégnél nem lehet felszedni.

Ez átalakítja a gondolkodásmódját, és átfogóbban képet kap erről az iparágról. Majdhogynem kötelezővé tenném a pályakezdőknek, hogy egy ilyen cégnél dolgozzanak egy ideig, mert rengeteg hasznos tudást lehet szerezni.

A Lean Teach folyamatosan keresi a tehetséges és elhivatott új kollégákat, adatbázisukba itt lehet jelentkezni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az emberek ösztönösen értik a designt

Az emberek ösztönösen értik a designt

Interjú Paola Antonellivel, a New York-i MoMA vezető kurátorával

Insight_ Az építészeti fotó a fotósok szemével | Bujnovszky Tamás

Insight_ Az építészeti fotó a fotósok szemével | Bujnovszky Tamás

Türelem, kitartás és a tér bizonyos érzékelése...

„Mindenre építészetként tekintek”

„Mindenre építészetként tekintek”

Interjú Job Floris-szal, a Monadnock társalapítójával

Hirdetés