Wood wide web

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervei alapján készült a díjnyertes Meta Garden pavilonja.

A fák hajszálgyökerei és a fonalgombák izgalmas kapcsolatban állnak egymással: nemcsak egymás tápanyagfelvételét segítik, de a gombák által a szomszédos fák összeköttetése is megvalósulhat. Ily módon az egy területen élő növények képesek kommunikálni egymással és optimálisan megosztani egymás között a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Hogy miért írunk erről a különös jelenségről egy építészeti projekt kapcsán? Ez a természeti folyamat jelenik meg Joe Perkins brit tájépítész Meta Garden: Growing the Future című, a Chelsea Flower Show-n aranyéremmel kitüntetett projektjében, amely a Facebook- és Instagram-tulajdonos Meta támogatásával jött létre. A kert pavilonját a Bánáti + Hartvig Építész Iroda (BH) tervezte.
 


A BH építészei számára igazán testhezálló feladat volt egy olyan projektben részt venni, amelynek fókuszában a fenntarthatóság témája áll. A kihívást a pavilon – Joe Perkins és Farshad Khazei által létrehozott – kreatív koncepciójának mérnöki megtervezése és megvalósítása jelentette. A pavilon a természetben gyakran megjelenő, szabálytalan hatszögekből jön létre, amely forma a fonalgombák és hajszálgyökerek kapcsolatában is felfedezhető. Ennek kivitelezhetősége azonban számos akadályt görgetett a tervezők elé. A problémát végül parametrikus tervezéssel oldották fel, és az egymáshoz illeszkedő aszimmetrikus hatszögek kialakítását egy matematikai egyenlet által határozták meg. A végeredmény egy látszólag egyszerű, mégis izgalmas objekt a Meta Gardenben.

A projekt bonyolultsága miatt a tervezők a kivitelezést is nyomon követték, illetve már a tervezési fázisban együttműködtek Salacz Dénessel és a Sa-Fa Design kivitelezőcsapatával; a tökéletes megvalósítás érdekében ugyanis a gyártmánytervezés szorosan összefonódott a végleges forma részleteinek kidolgozásával. A pavilon – reflektálva a kert tematikájára – fából készült: a hatszögek kerete kanadai vörös cédrus, betétlapja pedig nyír rétegelt lemez. A könnyű szállíthatóság és gyors helyszíni összeszerelhetőség érdekében az elemeket rejtett illesztés, illetve speciális ragasztó tartja össze. 
 


A Meta Garden, benne a pavilonnal, arra emlékezteti a Chelsea Flower Show látogatóit, hogy a természettel való kapcsolatunk egyensúlyát azonnal helyre kell állítanunk. A kert közel 3000 növényfajt mutat be, köztük olyanokat, amelyek a szélsőséges éghajlati viszonyok miatt kihívásokkal néznek szembe, de a projektben részt vevő tájépítészek azt is megvizsgálták, hogy mely növények alkalmazkodnak legjobban a változó éghajlati körülményekhez. A kert a biodiverzitás jelentőségére, illetve a fonalgombák ebben betöltött fontos szerepére is rávilágított.

A kert arra is felhívja a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kiemelt szerepe van a közösségeknek.

Ezt támogatja a Meta is, melynek felületein csak az Egyesült Királyságban több mint 2,4 millió ember tagja természettel, természetvédelemmel, fenntarthatósággal vagy kertészkedéssel kapcsolatos online csoportoknak.
 


A Meta Garden sikerét nemcsak a kategóriájában elnyert aranyérem mutatja, hanem az is, hogy a Chelsea Flower Show zárását követően a The National Forest (a brit nemzeti erdő) területére költözik. A hosszú távú kültéri elhelyezés miatt a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezői a pavilon áttervezését és újraalkotását javasolják, hogy az bírja az időjárás viszontagságait. A The National Forest elképzelése is az, hogy a jövőben egy tartósabb és nagyobb változat kap majd helyet az erdőben, ennek megvalósulása azonban egyelőre financiális kérdés. 

A tervezési folyamat komplexitása mellett azért is izgalmas ez a projekt a BH építészei számára, mert az irodától megszokott nagyléptékű beruházások között szakmai kitekintést jelent az egyedi termékfejlesztések felé, és kicsit a bútortervezéssel is rokon a munka. A Meta Garden: Growing the Future projektben való részvétel ezzel nemcsak intellektuális kihívást, de szakmai felfrissülést is eredményez az iroda számára.
 

Tájépítészet: Joe Perkins Design, Joe Perkins
Szakmai partner: The National Forest
Beruházó: Meta
Pavilon-koncepció: Joe Perkins, Farshad Khazei
Pavilon építészeti tervezése: Bánáti + Hartvig Építész Iroda, Bánáti Béla, Zajacz Judit, Bánáti Bodó
Pavilon szerkezet- és gyártmánytervezése, kivitelezése: SA-FA Design, Salacz Dénes
Fotók: Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design

 


Még több fotó és rajz a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Wood wide web

Wood wide web

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervei alapján készült a díjnyertes Meta Garden pavilonja.

„A minősítési rendszer egy nagyon jó sorvezető”

„A minősítési rendszer egy nagyon jó sorvezető”

Elérhető a Bánáti + Hartvig Építész Iroda podcast-sorozatának legújabb epizódja.

„Az ingatlanpiac olyan, mint egy nagy turkáló”

„Az ingatlanpiac olyan, mint egy nagy turkáló”

Nagy Csaba, az Archikon építésziroda vezető tervezője a Beszélő építészet podcast vendége.

Nincs találat!

Hirdetés