Hirdetés

Kovács Dániel „A végtelen építészete – Magyar Péter munkássága” című könyve 

Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Kovács Dániel Dr. Magyar Péter építészről szóló monográfia kötete. A végtelen építészete – Magyar Péter munkássága című könyv egy egyedülálló életműbe enged bepillantást, több oldalról megközelítve az értelmezést.
 


Magyar Péter a magyar avantgárd építészetnek Janáky Istvánnal és Reimholz Péterrel egyenértékű (és a maga idejében velük együtt emlegetett tagja), akit 1974-es Nigériába költözése, majd amerikai emigrációja miatt a hazai építészettörténet-írás teljesen elfelejtett. Sokáig azt hittük, hogy a Lázár Antallal közös Tüskecsarnok az egyetlen hazai munkája.
 

Dr. Magyar Péter | Magyar Péter (Békéscsaba, 1937- ) építész, Pro Architectura Hungarica-díjas egyetemi tanár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Pályakezdő éveiben a KERTI, az IPARTERV, a KÖZTI tervezője. Barátai, Janáky István és Reimholz Péter mellett a hazai építészeti avantgárd kiemelkedő alakja, rajzi tudására, pályázataira és megépült munkáira felfigyel a szakma. 1975-től magyar munkavállalóként Nigériában oktat és tervez. 1979-ben innen emigrál Hollandiába, majd az Egyesült Államokba. A következő négy évtizedben öt amerikai építészeti tanszék oktatója, ebből háromnak igazgatója is. Számos tervpályázaton indul, emellett kidolgozza saját alkotói módszertanát, az alkalmazott topológiát és ennek eszközeként a térlenyomatot. 2017 óta a Royal Institute of British Architects (RIBA) Fellow Member címének birtokosa. 2019 óta ismét Magyarországon él.


A monográfia írása során azonban kiderült, hogy több megépült háza áll, amelyek sokkal komolyabb ismertséget érdemelnének (így például az egykori Szentendrei Cső- és Betongyár), de az is, hogy Péter Afrikában és Amerikában töltött évei kapcsán is jócskán van miről beszélni. A szerző az életutat összegző tanulmányában ezeket az aspektusokat vizsgálja és tárja fel. Magyar eddig ismeretlen magyarországi tevékenységétől és megépült épületeitől eljutunk az életmű gerincét adó hatalmas rajz- és tervanyagig, amelyeket pályázatokra vagy azon kívüli munkákra készített.
 


Amerikában megjelent több mint 20 könyve után, első magyar nyelvű kiadásban megjelenő könyve az életmű pontos és részletes összefoglalása mellett a több ezer rajzból álló œvre áttekintése is. A kiadvány a szavakon túl a rajzokon keresztül kísérli meg érzékeltetni azt a speciális látásmódot, amellyel Magyar Péter az épített környezethez, és ezen keresztül az egész emberi civilizációhoz közelít, részleteket villant fel kutató-analizáló munkájából.

A bemutatott rajzok részvételre ösztönzik a nézőt: nem maradhatunk pusztán szemlélők, a fázisrajzok, fragmentumok böngészése, az asszociációkat megmozgató figyelem által bevonódunk az alkotás folyamatába, együtt gondolkodunk az alkotóval a rajzok által feltett – nem pusztán építészeti – kérdéseken, és vele együtt értelmezzük a lehetséges válaszokat. A szerző és a kiadó nem titkolt célja ennek a páratlan alkotónak a minél szélesebb körben való megismertetése, és a hazai építészettörténet-írás kánonjába való beillesztése.
 


A könyv szerkezete két egységből áll (Rajzok és Szavak), ezeket egészíti ki a kiadvány végén található életrajzi összefoglaló, Magyar Péter saját megjelent köteteinek listája, illetve a teljes életmű alkotásainak felsorolása. Az első, „Rajzok” címet viselő részben, közel 400 oldalon, az építész több ezer darabos szabadkézi rajzaiból láthatunk egy komoly válogatást, olyan tervekkel, mint a velencei Guggenheim Múzeum, az alabamai Montgomery State Office Building, vagy a jokohamai Nemzetközi Kikötő fejépülete. A második, „Szavak” című részben a szerző Magyar Péterről szóló összefoglaló tanulmánya olvasható, rengeteg illusztrációval, régi fotókkal, tervrajzokkal, szabadkézi rajzokkal és a megépült épületekről készült új fotókkal.

Az impozáns, közel 500 oldalas kiadványt a DE_FORM grafikai stúdió tervezte, az újonnan készült fotókat Danyi Balázs fotográfus készítette.
 

 

KÖNYVBEMUTATÓ – Kovács Dániel: A végtelen építészete – Magyar Péter munkássága
Időpont: 2023. december 6. 17 óra
Helyszín: Walter Rózsi-villa (1071 Budapest, Bajza utca 10.)

Vendégek: Dr. Magyar Péter építész és Kovács Dániel művészettörténész
Moderátor: Mártonffy Melinda, az ARTEM/BOOKS alapítója

A könyv a helyszínen kedvezményes kiadói áron megvásárolható.
A programon való részvétel ingyenes.

További infók az esemény Facebook-oldalán!

A kiadvány 2023. december elejétől kizárólag a kiadó weboldalán vásárolható meg.

 

ARTEM/BOOKS | Web | FacebookInstagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szabadulni a magyar építészek ősfrusztrációjától

Szabadulni a magyar építészek ősfrusztrációjától

A közelmúlt építészeti öröksége és nemzetközi kontextus a Velencei Biennálé magyar kiállításán.

Hogyan élhetünk együtt az építészeti örökségünkkel? - A Velencei Biennálé magyar pavilonja

Hogyan élhetünk együtt az építészeti örökségünkkel? - A Velencei Biennálé magyar pavilonja

Kovács Dániel Othernity című pályázata valósulhat meg a 2020-as Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén.

Az önazonosság nyomában

Az önazonosság nyomában

A Tours-i Szent Márton és Flüei Szent Miklós-plébániatemplom rekonstrukciója Budapesten.

Hirdetés