Hirdetés

A Zsíros-hegy oldalában.

Egy új, alapvetően családi házas településrész születik Nagykovácsi Budapest felőli részén, ahol napjaink típus- és tipikus házai mellett időnként igazi egyéniségek is helyet kapnak. Ezek közül az alábbit, Földes László és Laczó Dániel munkáját az OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszámában is bemutattuk, Molnár Szilvia méltatásával.
 


Nagykovácsi Zsíros-hegy felőli lankáit az utóbbi néhány évben fedezték fel a házépítők maguknak, jelen ház tulajdonosaitól megtudtam, hogy az ő házuk építésének idején, öt évvel ezelőtt még kevésbé beépített volt a környék. Ezer négyzetméter körüli telkek, rajtuk szabadon álló házak, csend jellemző errefelé. Nincs messze Nagykovácsi központja, Budapest is közel, így abszolút ideális egy négytagú család – vendéglátóim – számára. Nagykovácsi Ófaluból ki-kisétálva szerettek bele a környékbe a tulajdonosok, majd döntöttek új házuk felépítéséről.

„Legyen valami merész”, gondolták, amikor a telek megvásárlása után arról kellett dönteniük, hogy alakilag milyen irányt vegyen a tervezés. Nem sátor-, sem nyeregtetős ház, jöjjön egy tiszta, struktúrájában mégis összetett, kubusos, világos geometriai forma. Két tervváltozattal indultak, és lényegében az egyikben megfogalmazott koncepció valósult meg teljes egészében – mindössze egy év alatt (!). Egymásra helyezett, de eltérő irányú és alaprajzú hasábok kapcsolatából áll össze a tömeg, a formát a helyszín adottságai és a telekosztás generálták, miként Földes László és Laczó Dániel műleírásukban megfogalmazták:

„Míg a terep itt legyezőszerűen nyílik meg az Ördög-árok völgye és a gazdag kilátás felé, addig a derékszögű telekosztás eltéríti a beépítési határvonalakat a kedvező tájolástól”.

 

Az alsó (földszinti) hasáb szabályos alaprajzú, hosszanti tömege a nyugati oldali telekhatár vonalát követi, a forma a változatos nyílászárókkal, teraszokkal, gazdag kertkapcsolatokkal Földesék pilisi Hosszú házának tömbformáját idézi. Szívnek, szemnek kellemes, praktikus a belső téri kialakítás, a földszinti térben rejlő plusz lehetőség. Kezdjük a mondat végén, de a ház elején: a kapu utáni első épületrész egy ma még félig nyitott, félig zárt helyiség – tároló −, de a későbbiekben benne teljes értékű szoba alakítható ki, ami rövid folyosóval az előszobához csatlakozik (onnan a bejárata).

 

 

Nyilván közhelynek hangzik az épületleírásokat ismerő olvasó számára a néhány sorra feljebb írt „gazdag kertkapcsolatok”, de a ház bejáratának elhelyezésére pillantva (fotó, alaprajz), egy szerencsés számára – ez lennék én – pedig a helyszínbejáráson tapasztalva mondhatom: itt ez már az előszoba előtt átélhető. Ugyanis a házba az oldalsó teraszról lépünk be, egy a család által különösen kedvelt, intenzíven használt külső lakótérről, így a megérkezés, az „otthonlét” a megszokottól eltérően már a bejárati ajtó előtt megtörténik.

A földszint a szociális és tárolóterek kivételével egybefüggő/egybefűzött tér, fő eleme a konyhával, étkezővel, nappalival és a kerti terasszal kialakított térszakasz. Látható, hogy a nappali néhány lépcsőfokkal alacsonyabban fekszik a konyha-étkezőhöz képest. Ezt a kialakítást is a terepadottságok indokolták, ahogyan a fentiekben idézett műleírás alapján kint megnyílik a terep a táj felé, úgy bent, lelépcsőzve a konyha-étkezőből: a magasságkülönbséggel, a nagyméretű ablakkal, teraszajtóval a konyha-étkezőhöz képest határozottabban tágasabbnak érezni a nappali terét.

 

 

A kiegyensúlyozott, klasszikusnak is mondható ütemhez képest az emelet másképpen hangszerelt. Míg a lent, a földszinti tömb a kerttel ápol nexusokat, az emelet a tájra figyel. Terasza, erkélye, kerti szalagablaka a panorámára, a környező természetes és épített környezetre irányul. Szabálytalan alaprajza, szertelensége – ahogy kilép a földszinti tömb által meghatározott nyugati oldali épületsíkból (ez a kiugratott rész aztán plusz teret biztosít az egyik emeleti fürdőszobának), ahogy a keleti oldali túlnyúlás a tömb méretéhez viszonyítva igen karcsú, szórt állású oszlopokkal alátámasztott – a telek rajzolatára is reflektál.

Fent hálószoba, gyerekszobák, fürdők találhatók, izgalmas alaprajzukban − ami nem kis kihívást jelentett a berendezésben – visszaköszön a szabálytalanság avagy a merészség, ami tulajdonképpen az egyértelmű funkcionális igények mellett a házépítési program tételmondata volt.

 

 

A ház belakott, de persze még nem afféle kiírt írás, ahol már szinte minden végleges, minden kialakult. A kert még épül, formálódik, esetleg valamikor a földszinti vendégszobára is szükség lesz, talán a földszinti terek árnyékolása is más lesz évek múlva, ki tudja. Megint egy ház, ahol azt érezhetjük, jó lenne tíz év múlva újra látni, akárcsak egy fotósorozatban. 

 

 

Alapterület: 140 m2
Telekterület: 954 m2
Megvalósítás: 2017
Felelős építész tervező: Földes László (Földes és Társai Építésziroda Kft.)
Építész tervező: Laczó Dániel (Földes és Társai Építésziroda Kft.)
Kivitelező: Éles Péter 


 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiülök a dombtetőre
  • 2022-01-11 09:00
  • Deco

Kiülök a dombtetőre

Nagy fába vágta a fejszéjét a háromgyerekes család, amikor úgy döntött, hogy korábbi budai lakásukból a Hegyvidék zöldebb, csendesebb részébe költöznek és újra terveznek egy nem túl nagy alapterületű házat. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.

Best of Octogon 2021 | RAPA Architects

Best of Octogon 2021 | RAPA Architects

Visszatekintve az elmúlt évre Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a RAPA Architects által tervezett rendhagyó budai ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Best of Deco 2021 | Bravúros bővítés
  • 2021-12-29 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | Bravúros bővítés

Az év végéhez közeledve Szász Kati, az Octogon Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme az Amoeba Group és a The Alchemists által tervezett családi ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Hirdetés