Hirdetés

Tájjal élve – családi ház az Ürömhegyen

Egy ház, ami a geometrikus megformálásával is a környező tájra reflektál.

Régóta a család birtokát képező telek adta az alapot az enyhe lejtésű domboldalba ültetett családi ház létrehozásához. Egy ház, ami méretével, és bármily meglepő, geometrikus megformálásával is a környező tájra reflektál.

Hétvégi házas, üdülőövezetes terület volt jellemzően az Ürömhegy jó egy évtizede is még, de a hol ad hoc módon, hol meg épp szakszerűen metszett gyümölcsfák, a kis zöldségesparcellák itt-ott tükrözik, hogy ma sem tűnt el teljesen ez az idill. Jánszky Györgyi Teréz építész és belsőépítész családjának tulajdonában volt régtől ezen a tájon egy dupla telek – ahol a nagyapja szőlőt nevelt –, aztán pár éve a tervező úgy döntött, hogy otthonát, műtermét építteti fel itt: a két telket elválasztották, és a felső telek lett végül a tervezési helyszín. Az építész ebben az időben végezte tanulmányait – és kapta kézhez alapdiplomáját az Yblön, majd kezdte mestertanulmányait a Pollackon –, így mint pályakezdő fogott bele a Markó Balázzsal közös tervezési munkába.

A „hazai pálya”, vagyis az ismert táj, kert számára azt is jelentette, hogy épp a natúra, a környék geográfiája, a nap járása határozza meg a ház építészetét. Ennek az energiatudatos kialakítású és üzemeltetésű épületnek nem túlzó a mérete, vagyis

a mai családi házas építkezésekhez viszonyítva nem nyomja agyon a kertet, kertkapcsolati pontjai az adott térszintekhez igazítottak, és magassági viszonyaira tekintve is elmondható: ez a ház nem emelkedik a táj fölé.

A megérkezés szintje a lejtőbe csúsztatott kétállásos garázst, a gépészeti helyiséget és tárolótereket tartalmazza, a lakóterekhez – a bejárathoz – egy fedett kültéri, kerti lépcsőn felsétálva jutunk el. A lakótérben három egymástól megkülönböztethető zónát érzékelhet a látogató, ezeket az eltérő funkciók választják el egymástól, ugyanakkor az egységes anyaghasználat harmóniát teremt közöttük. Zuhanyzós, a vendégek által is használható fürdővel és egy bejárható gardróbbal indul a belvilág a bejárat utáni szakaszon, és mint az alaprajzból kitűnik, belépve rögtön a nappalit-étkezőt-konyhát egyesítő közösségi térbe érkezünk. A bejárathoz vezető lépcső előtetővel árnyékolt szakaszáról napfényes enteriőrbe lépünk be, mivel a fő közösségi teret majdnem minden oldalról a szinte teljes belmagasságot átfogó ablakok határolják.

Érdekes esztétikai adalék, hogy e ház tervezésének idején a tervező-tulajdonos kedvenc háza, a Bődey AttilaPolgár Ágnes építészházaspár transzparens pavilon jellegű, ismert családi háza a második kerületben. A nappali és a már a privát terek zónájához tartozó dolgozószoba (ami lehet plusz hálószoba is) közös, déli tájolású terasza felől előtető biztosítja az árnyékolást. A garázsbejáró feletti nappaliszakaszon, ahová az ülőgarnitúra került, viszont a megdöntött homlokzatba 6 méter széles és 2,8 méter magas ablakot építettek be, ez a határozott, karakteres építészeti megformálás szintén a tűző nap ellen véd, plusz árnyékolását egy textiles, automata árnyékolórendszer segíti. A harmadik zóna a már említett dolgozószobával indul és egy közös közlekedőre felfűzött térsort foglal magában: a dolgozószobát követően gyerekszobát, fürdőt és a szülői hálószobát. A déli oldali teraszon fölül észak felé is megnyílik az épület, közepén fával, bokorral beültetett kőkertre lehet az étkező teréről kijutni.

Jotul I 400 CB - öntöttvas kandallóbetét

E kert építészeti érdekessége a ház szögtöréseit a perforált mintáival is megismétlő betonfal. Innen nézve a fehér vakolt homlokzat és a beton kettőse mintegy bevezeti a belső tér konzekvens anyaghasználatát: a fehér falakat, az öntött fehér műgyanta padlót és látszóbeton mennyezetet. Vagyis nem csak a nagy megnyitások, az átszellőztetést is elősegítő terasz és kertkapcsolatok adják meg azt az érzést, hogy itt a ház és a gondozott kert egymás kiegészítői, egyaránt főszereplői ennek a történetnek. 

Hasznos alapterület: 218 m², teraszok: 80 m²
Kert területe: 1060 m²
Tervezés éve: 2010
Megvalósítás: 2017
Építészeti és belsőépítészeti tervezés: Jánszky Györgyi Teréz, Markó Balázs




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Lehetséges megoldás a sarkvidék megmentésére?

Két tajvani tervező szerint a toronnyal megállítható a gleccserek olvadása.

A modern győzelme - Málnai utolsó alkotó periódusa 

A modern győzelme - Málnai utolsó alkotó periódusa 

Málnai Béla (1878-1941) – a második világháború előtti évtizedek stílusváltásai egy építészpálya tükrében

Hirdetés