A Hamburger Hungária átadta új, csúcstechnológiát képviselő erőművét.

A Prinzhorn Csoport 45 milliárd forintos beruházással épült erőműve megszilárdítja a papírgyár vezető helyét Európa papírpiacán és csökkenti Magyarország gázimport függését

Dunaújváros, 2016. június 10. A Hamburger Hungária, a Prinzhorn Csoport tagja ma ünnepélyesen felavatta a dunaújvárosi papírgyár területén épített új erőművet. A 45 milliárd forintos (150 millió eurós) befektetéssel épült erőmű lehetővé teszi, hogy a Hamburger Hungária teljes körűen, a létező legmagasabb hatásfokkal hasznosítsa az ország összes csomagolópapír-hulladékát - nagyrészt a termékgyártásban, illetve energetikailag.  

Az új erőművet dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Thomas Prinzhorn avatta fel. Az ünnepségen beszédet mondott még dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros országgyűlési képviselője, Cord Prinzhorn a Prinzhorn Csoport vezérigazgatója, Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója és Dr. Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű ügyvezető igazgatója. „Üzletünk a környezet, ezért az új erőmű nem csak a Hamburger Hungáriát szolgálja. Általa Magyarország mostantól teljes körűen képes hasznosítani az összes magyarországi csomagolópapír hulladékot, valamint nagy mennyiségben egyéb szortírozott éghető hulladékokat és más megújuló energiaforrásokat is. Ennek eredményeképpen Magyarország jelentősen növelheti megújuló energiaforrásokat hasznosító képességét, mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk teljesítse a hulladékanyagok felhasználására vonatkozó Európai Uniós kötelezettségét.” – mondta el Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója.

A magyar papírgyártás vezető képviselője, a Prinzhorn Csoport három hazai vállalata – a hulladékpapírt visszagyűjtő Duparec, a hullámalappapírt gyártó Hamburger Hungária és a hullámpapír dobozokat gyártó Dunapack – tevékenysége által egy olyan hosszútávon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre, melynek során innovatív csomagolási megoldásokat állít elő hulladékpapírból. A saját erőmű megépítésével a Prinzhorn Csoport ezt a körfolyamatot teszi teljessé, növelve versenyképességét a regionális és európai piacokon. 

„Elkötelezettek vagyunk Magyarország iránt: büszkén mondhatom, hogy az elmúlt években végrehajtott mintegy 430 millió eurós beruházásainknak köszönhetően Dunaújváros, és így Magyarország Európa egyik papírgyártási központja lett.” - mondta Cord Prinzhorn, a Prinzhorn csoport vezérigazgatója. „Az itt gyártott csúcsminőségű csomagolóeszközök 80%-át – mintegy 75 milliárd forint értékben – Közép-Kelet-Európába, részben a csoporthoz tartozó 14 másik országban működő társvállalatainknak exportáljuk. Európai versenyképességünk a nagy energiahatékonyságú és alacsony költségű megoldásokon múlik és az új erőmű üzembe helyezésével biztosítjuk vezető helyünk megszilárdítását.” – tette hozzá Cord Prinzhorn.

A 45 milliárd forint (150 millió euró) értékű, kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény olyan mennyiségben termel hő- és villamos energiát, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakókba kerülő termelési hulladék hasznosítását is. Az erőmű kapacitása felhasznált tüzelőanyagban mérve 172 MW, előállított hőben és villamos energiában kifejezve pedig 158 és 42 MW. Azáltal, hogy az erőmű mintegy 1%-kal fogja csökkenteni az ország függőségét az importigényes földgáztól, növeli az önellátást és végső soron a Magyarországon létrejött hozzáadott értéket.  

Az energiatermelés hatásfoka kiemelkedően magas, 75%-os az erőműben, ami hagyományos villamos erőművekhez képest több mint kétszeres hatékonyságot jelent, ezáltal feleannyi energiát használ fel. A kedvező tüzelőanyag-összetétellel együtt több mint harmadával csökkenti a gyár szén-dioxid-kibocsátását. A környezetterhelés minimalizálása érdekében az erőműben a legmodernebb füstgáztisztító berendezések üzemelnek, így a működés a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen marad. 

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes beszédében elmondta: „Az új beruházás tovább erősíti a Prinzhorn Csoport hosszú távú versenyképességét, amelyre nagy szükség van, hiszen a vállalatcsoport a közvetlenül alkalmazott mintegy 1300 fő mellett közvetve további mintegy 3000 kis- és közepes vállalkozás munkavállalóinak megélhetését biztosítja Magyarországon. Hálásak vagyunk a Prinzhorn Csoport tulajdonosának, aki 1990 óta bizalmát fektette hazánkba, és folyamatos fejlesztéseivel bizonyította, hogy hosszú távú partnerként tekint Magyarországra.”

Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár elmondta: „Úgy vélem, hogy a Prinzhorn Csoport hő- és villamos energiát termelő erőműve a begyűjtött különböző anyagok energetikai felhasználásával, megfelelően szolgálja hazánk energiapolitikai céljainak elérését. Hozzájárul energiamegtakarítási és energiahatékonysági célkitűzéseinkhez, és fosszilis energiahordozóktól való függésünk mérsékléséhez.”

Az új erőmű új munkahelyek teremtésével is jelentősen hozzájárul a környék gazdaságának erősödéséhez: az építkezés időszakában a beruházás átlagosan 300 főnek adott munkát, míg üzembe helyezést követően mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet biztosít. Ezzel a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meghaladja az 550-et. Az erőmű ezen felül számos további Dunaújváros környéki és magyarországi vállalkozás szolgáltatásait is igénybe veszi.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Időt nyertek a közel nulla követelménynek nem megfelelő építkezések

Időt nyertek a közel nulla követelménynek nem megfelelő építkezések

A követelményt nem teljesítő új épületek június végéig még megszerezhetik a használatbavételi engedélyt, tudomásulvételt vagy hatósági bizonyítványt.

A napkémény lesz az energiahasznosítás új sztárja?

A napkémény lesz az energiahasznosítás új sztárja?

Hűteni és fűteni tud egyben. 

Hirdetés