A Fővárosi Önkormányzat létrehozott egy weboldalt, ahol elmondhatod a véleményedet.

Múlt héten arról értekeztünk, hogy a koronavírus megváltoztathatja a városlakók és döntéshozók közparkokhoz való viszonyulását, még inkább felértékelődhet a zöldfelületek jelentősége, amelyeket a világ számos városában kiszorított a beton. A Fővárosi Önkormányzat most úgy döntött, hogy a közparkok jövőjét a Budapesten élők közösen határozhatják meg, a lakók online szólhatnak bele abba, hogy milyen legyen a város, és hogy mit gondolnak a korábban elvégzett fejlesztésekről.

A közösségtervezéshez kapcsolódó weboldal kérdőíveinek kitöltésével most te is elmondhatod a véleményedet a Városháza park, a Városmajor, a Vérmező, a II. János Pál pápa park, a Nehru part és a Horváth-kert megújításáról. A beküldött javaslatokat a jelenlegi használati szokások mellett egy hazai fejlesztésű, interaktív térképen is megtekinthetőek.

1. Városháza park

A Deák tér szomszédságában található Városháza park ma még alig-alig létezik. Az összesen mintegy másfél hektáros terület kétharmada jelenleg az önkormányzat hivatali parkolójaként szolgál, amit kerítés zár el a Károly körút felé eső részektől. A közös gondolkodás itt szinte a nulláról indulhat.

2. Vérmező

A Vérmező szerepe kiemelkedő a város életében, hiszen ez a park is része a budai parktengelynek, amit erősíteni, bővíteni, fejleszteni kell. Ezen helyszín esetében egy távlati jövőkép meghatározásához hívja a városlakókat a Fővárosi Önkormányzat partnerségben Budavár I. kerület Önkormányzatával.

3. Horváth-kert

Hasonló és mégis más a Horváth-kert esete is. Ez a park is része a budai parktengelynek, összekapcsolja a Tabánt a Vérmezővel. Bár területe elmarad nagyobb szomszédai mellett, összekötő szerepéből fakadóan itt is nagyon fontos, hogy a környékbeliekkel közösen milyen zöldfelület-fejlesztési irányokat határoz majd meg az önkormányzat.

4. II. János Pál pápa park

A II. János Pál pápa téren az elmúlt évtizedben három nagyobb fejlesztésre került sor. A Főváros Önkormányzatot egyrészt az érdekli, hogy a park használói mennyire látják sikeresnek ezeket a beruházásokat, másrészt pedig a további jobbító javaslatokat is szeretné megismerni.

5. Nehru part

A Nehru part is nagy változáson ment keresztül az elmúlt években. Az önkormányzat célja ebben az esetben elsősorban az, hogy megismerje a városlakók véleményét a korábbi beruházásról.

6. Városmajor

Kevesen tudják, hogy a Városmajor Budapest legidősebb közparkja. További fejlesztéséről tavaly kormánydöntés is született. Bár a Városmajor jelen formájában is az egyik legnépszerűbb park a városban, a szabadidős területek közé beékelődő elzárt funkciók és a zöldfelület állapota miatt sokat lehetne még rajta javítani. Az augusztusban kiírt tervpályázat során a park használóinak hangját is szeretnék majd meghallgatni.

Forrás: portfolio.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

De az óvodák és bölcsődék működéséről és sok másról is beszélgetnek.

Saját lakásügynökséget alapít a főváros

Saját lakásügynökséget alapít a főváros

Íme Budapest fejlesztési dokumentuma 2027-ig.

Egy új építészeti paradigma születése

Egy új építészeti paradigma születése

Interjú a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, Sághi Attilával.

Hirdetés