Hirdetés

A Fővárosi Önkormányzat létrehozott egy weboldalt, ahol elmondhatod a véleményedet.

Múlt héten arról értekeztünk, hogy a koronavírus megváltoztathatja a városlakók és döntéshozók közparkokhoz való viszonyulását, még inkább felértékelődhet a zöldfelületek jelentősége, amelyeket a világ számos városában kiszorított a beton. A Fővárosi Önkormányzat most úgy döntött, hogy a közparkok jövőjét a Budapesten élők közösen határozhatják meg, a lakók online szólhatnak bele abba, hogy milyen legyen a város, és hogy mit gondolnak a korábban elvégzett fejlesztésekről.

A közösségtervezéshez kapcsolódó weboldal kérdőíveinek kitöltésével most te is elmondhatod a véleményedet a Városháza park, a Városmajor, a Vérmező, a II. János Pál pápa park, a Nehru part és a Horváth-kert megújításáról. A beküldött javaslatokat a jelenlegi használati szokások mellett egy hazai fejlesztésű, interaktív térképen is megtekinthetőek.

1. Városháza park

A Deák tér szomszédságában található Városháza park ma még alig-alig létezik. Az összesen mintegy másfél hektáros terület kétharmada jelenleg az önkormányzat hivatali parkolójaként szolgál, amit kerítés zár el a Károly körút felé eső részektől. A közös gondolkodás itt szinte a nulláról indulhat.

2. Vérmező

A Vérmező szerepe kiemelkedő a város életében, hiszen ez a park is része a budai parktengelynek, amit erősíteni, bővíteni, fejleszteni kell. Ezen helyszín esetében egy távlati jövőkép meghatározásához hívja a városlakókat a Fővárosi Önkormányzat partnerségben Budavár I. kerület Önkormányzatával.

3. Horváth-kert

Hasonló és mégis más a Horváth-kert esete is. Ez a park is része a budai parktengelynek, összekapcsolja a Tabánt a Vérmezővel. Bár területe elmarad nagyobb szomszédai mellett, összekötő szerepéből fakadóan itt is nagyon fontos, hogy a környékbeliekkel közösen milyen zöldfelület-fejlesztési irányokat határoz majd meg az önkormányzat.

4. II. János Pál pápa park

A II. János Pál pápa téren az elmúlt évtizedben három nagyobb fejlesztésre került sor. A Főváros Önkormányzatot egyrészt az érdekli, hogy a park használói mennyire látják sikeresnek ezeket a beruházásokat, másrészt pedig a további jobbító javaslatokat is szeretné megismerni.

5. Nehru part

A Nehru part is nagy változáson ment keresztül az elmúlt években. Az önkormányzat célja ebben az esetben elsősorban az, hogy megismerje a városlakók véleményét a korábbi beruházásról.

6. Városmajor

Kevesen tudják, hogy a Városmajor Budapest legidősebb közparkja. További fejlesztéséről tavaly kormánydöntés is született. Bár a Városmajor jelen formájában is az egyik legnépszerűbb park a városban, a szabadidős területek közé beékelődő elzárt funkciók és a zöldfelület állapota miatt sokat lehetne még rajta javítani. Az augusztusban kiírt tervpályázat során a park használóinak hangját is szeretnék majd meghallgatni.

Forrás: portfolio.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nekem Budapest | Molnár Szabolcs

Nekem Budapest | Molnár Szabolcs

Molnár Szabolcs, a Paradigma Ariadné építésze a 150. születésnapját ünneplő fővárosról

Modern frissesség körpanorámás üvegkubussal koronázva
  • 2023-12-06 09:00
  • Deco

Modern frissesség körpanorámás üvegkubussal koronázva

Az építész, BZS50 Műterem és a belsőépítész, moooxdesign Studio nagyvonalú, elegáns és modern projektje

Budapesti hygge
  • 2023-12-01 10:00
  • Deco

Budapesti hygge

Egy 120 éves nagypolgári lakás felfrissítése

Hirdetés