Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Az OCTOGON online-on különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Ezúttal Bozó Márk Attila, mesterszakos építészmérnök hallgató koncepcióját mutatjuk be a Debreceni Egyetemről. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

Diplomatervemmel az ember és a természet kapcsolatát szeretném erősíteni, egy olyan épületet létrehozva, ami segíti a természethez való közeledést. A menedékház a természetjáróknak, túrázóknak nyújt néhány órás, vagy egész éjszakai pihenési lehetőséget. A bivak – mint speciális menedékház - minden túrázónak, hegymászónak, menedékül szolgálhat, de a szállás funkción felül jellemzően nem tartalmaz plusz elemeket. Bár ez a menedékház kicsit több mint bivak, még nem turistaház.

 


Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain húzódik végig. A menedékház ennek a túraútvonalnak a mentén, Bükkben, a Tar-kő csúcsának közelében található. A Tar-kő a Nagy-fennsík déli peremén kiemelkedő kövek, az úgynevezett látó kövek egyike (Őr-kő, Pes- kő, Tar-kő, Három-kő). Tervemben nem feltétlen az épületre, valamint annak funkcionális tartalmára kerül a hangsúly, hanem arra az élményre, amit nyújtani tud: mindazzal, ahogy a lombok között „rejtőzködik”, mindazzal, ahogy szó szerint is kinyílik a természet felé.

 

 

A bükki erdő karakterére ezen a környéken magas, sűrűn egymás mellé szoruló, égbe törő fák jellemzőek. Ez a fajta vertikalitás jelenik meg az épületemen is, reflektálva az erdőre. A menedék egy plusz kilátó funkcióval is kiegészül, ami alapvetően a lejtő irányába, a szakadék felé néz, de létrehozható az épület egy részének elmozdításával, a ház szétnyitásával egy olyan kitolt pozíció is, ami által az erdőből kidugja a „fejét”, és középen is kinyílik a természet felé.

 

 

FUNKCIÓ

A tervezett menedékház egy bivakhoz hasonlatos menedék, amely alvóhelyet biztosít a közelben túrázóknak, „nomád” körülmények között. Zuhanyzó nincs benne, és ivóvízről is a túrázóknak kell gondoskodniuk a közelben lévő forrásból. A tető egy napelemmel egészül ki, amely áramot nyújt.

 

 

KIALAKÍTÁS

A menedékház egyik vége az erdő felé, a másik a Tar-kő letörés felé nyílik meg nagy üvegfelületekkel. Kitolt állapotban létre tud jönni egy újfajta minőség: a természet beengedése által a házban tartózkodók is természet részévé válnak. Az alapvető funkciók egy egyenes vonalú szerkesztésre vannak felfűzve. Az alsó szinten egy közösségi zóna, és a hozzátartozó beépített bútorelemek kaptak helyet, amelyek különböző pakolós, akasztós funkciókat hordoznak magukban. A tér létszámtól és használattól függően könnyedén átalakítható a falra akasztható különböző mobilelemekkel.

A galéria szinten egy fél privát és egy csoportos hálóhelyiség várja a látogatókat. Itt matracok és függesztett ágyak találhatók, amik karabiner segítségével könnyedén fel le billenthetőek. A privátabb hálórész egy sínen mozgatható függönnyel szeparálható. A külső és a belső burkolat anyagában megegyezik, kint és bent kapcsolata erősödik. 

 


SZERKEZET

A fő tartószerkezetet az acél keretek adják, ezeket keresztmerevítők feszítik, ebben jelenik meg a fa tartószerkezet, rácsos kialakítással. Ennek van egy fix és egy kicsúszó része, amely konzolosan tud kitolódni acélgörgőkön keresztül. Az épület alsó részen úszó görgőket, a felsőrészen függő görgőket kapott, a belső térben pedig két födémlemez csúszik egymáson. Minden úgy lett kialakítva, hogy emberi erővel mozgatható legyen.

 

 

Konzulens: Keller Ferenc
Forrás: DE MK, Építészmérnöki Tanszék

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pavilon az Infoparkban | FRISS DIPLOMA

Pavilon az Infoparkban | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

 Kossuth Kiadó grafikai újratervezése | FRISS DIPLOMA

Kossuth Kiadó grafikai újratervezése | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hello Halál | FRISS DIPLOMA

Hello Halál | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés