Hirdetés

Egy múlt század eleji áruház ház sokadik élete – ezúttal fehérben.

Az Atelier 38 egy karakteres, a 20. század elején bútorkereskedelem céljára épült városi házat alakított át a cseh rádió stúdiói számára Olomucban. Az építése idején szerkezetileg, térformálásában és működésében is újszerű épület sok eredeti értékes részlete esett az idő áldozatául az eltelt száz évben. A mostani rekonstrukció menti a menthetőt. 
 

 

A keskeny foghíjtelken 1911-ben épült házat Christoph Glaser tervezte Franz Klein bútorkereskedő számára. Előképül a bécsi, Gerngross/Herzmansky áruház szolgált, az Osztrák-Magyar Monarchiában itt alkalmaztak elsőként helyszíni monolit vasbeton vázszerkezetet. Az Art Nouveau stílusú üveghomlokzat elpusztult a háborúban, 1946-ban Jaroslav Česal tervei alapján egyszerűsített változatban, kerámia burkolattal kiegészítve építették újjá. Az épület lelke, a felülvilágítóval fedett, átriumos-galériás belső tér azonban sértetlenül átvészelte az eltelt évtizedeket. A házat a szocializmus idején is áruházként használták, a felülvilágítót azonban hőszigetelt álmennyezet takarta.

 

 

A felújítás során nem csak a funkció változott, de értelemszerűen meg kellett felelni a korszerű hő és hangtechnikai követelményeknek is. A tervezők ugyanakkor maximálisan törekedtek az eredeti szerkezetek és a dekoratív belső tér láttatására. Az új beavatkozások jól megkülönböztethetők, a technikai berendezkedés színes layerként jelentkeznek a monokróm térben. A térelválasztások a galérián ahol lehetett, üvegből készültek, hogy ne akadályozzák a tér szabad áramlását.

Az egész házban a fehér szín dominál, amely az üveg felülvilágítón keresztül az ég kékjével és sötétjével alkot erős kontrasztot. A végtelenbe nyíló tér utal a rádióhullámok szabad terjedésére. A funkció megkövetelte új helyiségek kialakítása az eredeti vázszerkezethez igazodik. Az eredeti tervet – az épület hátsó, az átrium mögötti szárnyának elbontását, és új, akusztikailag ideális alakú és méretű helyiségek építését – anyagi okokból elvetették. 

„A tervezés során meglepve szembesültünk elődeink magas műszaki és esztétikai tudásával, és azzal, hogy mennyivel szabadabban bánhattak az építészeti eszközökkel, mint mi a szigorú szabályozások korában” – vallották a tervezők

A századeleji épület azzal, hogy a Cseh Rádió megvette és átalakította, új, méltó funkciót kapott, esélyt nyert a második életre. Olomouc történelmi magjában a haldokló, „üres helyet” egy új szimbolikus objektum váltotta fel.

 

Stúdió: Atelier 38 | Web | Facebook | Instagram
Építészek: Tomáš Bindr, Martin Struhala, Hana Staňková, Pavel Malček
Megbízó: Český rozhlas (Cseh rádió)
Projekt helyszíne: Pavelčákova 2/19, Olomouc, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 642 m²
Hasznos alapterület: 2270 m²
FotókBoysPlayNice

 

Forrás: Linka

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Színeváltozások

Színeváltozások

Egy múlt század eleji áruház ház sokadik élete – ezúttal fehérben.

Klasszikus, de kortárs
  • 2019-07-09 14:30
  • Deco

Klasszikus, de kortárs

Tóth Anita belsőépítész koncepciója alapján újult meg egy belvárosi lakás. 

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

A megemlékezés-élmény megalkotására felkért designerek egy, az építészeti térbe integrált jelstruktúrát alkottak.

Hirdetés