Finnország elsőszámú építészeti exportja a 20. században.

A 17. Velencei Építészeti Biennále pavilonjai közt szemezgetve hamar megakadtunk a finn kiállításon, amely az ország híres előregyártott faházait mutatja be. 

Fotó: Elka Archive

A Velencei Biennále finn pavilonja felidézi a történelmi pillanatot, amikor a menekültválság kezelésére új lakhatási megoldásokat kellett találni, ami ezzel a lakások elrendezéseit is megreformálta, és számos követőre talált később a világban. A Laura Berger, Philip Tidwell és Kristo Vesikansa kurátorok által megalkotott Új Standardek című kiállítás Puutalo Oy előregyártott faépületekre szakosodott vállalkozásának történetét mutatja be, amely a 20. században új normákat állított fel a lakberendezés számára, és megteremtette Finnország elsőszámú építészeti exportját.

Fotó: Elka ArchiveFotó: Elka Archive

A Puutalo Oy nevű céget 1940-ben hozták létre a karéliai menekültválságra adott válaszként. (Oroszország az 1939-40-es téli háborút követő békeszerződés értelmében szerezte meg Nyugat-Karéliát, ahonnan az ott élő finn lakosságnak ki kellett települnie, és összességében a finn lakosság 11 százalékának lakhatását kellett megoldani. A Puutalo Oy cég hamarosan a világ legnagyobb előregyártott épületgyártójává vált; a válság pedig az innováció katalizátora lett, mivel az építészek és mérnökök egy olyan gazdaságos és gyors építkezési módot kerestek, amely nem veszélyezteti a minőséget és az életszínvonalat. Egy olyan országban, amely területének több mint 76 százalékát erdők borítják, a cég az ország leggazdagabb természeti erőforrását használta fel. A Puutalo elemeket egy gyárhálózatban hozták létre, és összeszerelésre kész csomagokban szállították őket házhoz.

„Hashim Sarkis arra kérte a 2021-es Velencei Építészeti Biennálén résztvevőit, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan fogunk együtt élni. Finnország azt tapasztalta ezzel a szabványosított lakhatással, hogy tartós, fenntartható és közkedvelt megoldás, amely háborús válságra adott válaszként jelent meg, és a finn építészet egész korszakát határozta meg. A világ számára lehetséges példát kínál olyan sorozatgyártású lakásokra, amelyek a nagy projektek alternatívái lehetnek, bemutatja, hogyan ünnepelhető az identitás a szabványosítással összefüggésében, valamint igazolja, hogy a design javíthat az emberek életén” – mondta el Katarina Siltavuori, az Archinfo Finland igazgatója és a finn pavilon biztosa. 

Az előregyártott elemekből készült egyszerű külsejű épületeket – melyek között találhatók lakóházak, iskolák és szolgáltató épületek is – Finnország a század közepén tevékenykedő vezető építészei fejlesztették ki, akik innovatív szerkezeti terveket és újszerű térbeli konfigurációkat készítettek. A rendszer rugalmassága lehetővé tette, hogy a terveket a különböző éghajlati viszonyokhoz igazítsák. Megalakulása után nem sokkal a vállalat az export felé fordult, és az 1950-es évek közepére a finn előregyártott épületeket több mint 30 országba szállították, köztük Németországba, Lengyelországba, Izraelbe, Kolumbiába vagy az Egyesült Királyságba. Az alkalmazkodóképesség és a minőségi kialakítás miatt a Puutalo házak elég erősek ahhoz, hogy a mai napig használják őket. 

A kiállítás kurátorai egy tipikus Puutalo-ház előtt Helsinkiben  Fotó: Juuso Westerlund

A kiállítás archív rajzok, fényképek és reklámok segítségével dokumentálja az előregyártott épületek fejlődését, szemlélteti az általuk bemutatott építészeti újításokat, és a különböző éghajlatok és kontextusok miatt végzett módosításokat. Juuso Westerlund fotósorozata pedig bemutatja, hogyan laknak manapság ezekben a házakban, Finnországtól Kolumbiáig.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hashim Sarkis a 17. Velencei Építészeti Biennále kurátora

Hashim Sarkis a 17. Velencei Építészeti Biennále kurátora

A Hashim Sarkis Studios (HSS) vezetője, az MIT Építészeti és Tervezési Karának dékánja, és most Velencében számítanak rá.

Díszes falak, kilátó a Biennále tetején és rengeteg külföldi elismerés: ezek voltak 2018 emlékezetes pillanatai

Díszes falak, kilátó a Biennále tetején és rengeteg külföldi elismerés: ezek voltak 2018 emlékezetes pillanatai

Izgalmas volt az idei év építészeti/design események terén, nektek melyik volt a kedvencetek?

A fordított zikkurat, ami több mint egymillió könyvet rejt

A fordított zikkurat, ami több mint egymillió könyvet rejt

A holland Mecanoo tervezte Tainan közkönyvtár.

Hirdetés