Az üres üzlethelyiségek hasznosítását célzó program korábban már ért el sikereket.

A Nyitva! Fesztivál korábbi sikereire alapozva a KÉK - Kortárs Építészeti Központ újra megrendezi az üres üzlethelyiségek hasznosítását célzó, az ingatlanközvetítés kooperatív modelljeként ismertté vált programját – ezúttal az Erzsébetvárosban. A program ünneplésére és nyilvánossá tételére októberben fesztivált is rendeznek, amit egy, a kerületiek igényeit felmérő kutatással alapoznak meg.

A pár perces kérdőív az erzsébetvárosi lakosok, itt dolgozók, tanulók és a környéket gyakran látogatók kulturális és vásárlási szokásait és igényeit, valamint az igénybe vett szolgáltatásokat méri fel.

A tervezett program:

  • A szervezők július 5-ig várják a válaszokat a kérdőívre, amellyel a kerület életében aktívan résztvevők (itt lakók, dolgozók, gyakran látogatók) igényeire kíváncsiak, hogy milyen hasznos, kreatív szolgáltatásnak örülnének a környéken.
  • A kutatás eredményeire alapozva pályázatot hirdetnek meg az Erzsébetvárosban üresen álló üzlethelyiségek igénybevételére és egy több hónapos mentorprogramban való részvételre kisvállalkozóknak.
  • A sikeres pályázók beköltözhetnek az ingatlanokba és megkezdik a mentorprogramot is.
  • A létrejött üzleteket az egy hónapos Nyitva! Fesztivál keretében mutatják be és ünneplik meg októberben, nyilvános workshopokkal, programokkal stb.
  • A programban együttműködő partner Erzsébetváros Önkormányzata, fő támogató az NKA.

A szervezők céljai, küldetése a programsorozattal

A Kortárs Építészeti Központ Alapítvány 2012-óta foglalkozik aktívan az üres ingatlanok kérdésével és az azok okozta városüzemeltetési, városképi problémákkal.

A program célja, hogy javítson a budapesti üzlethelyiségek kihasználtságán, szabályozási háttéren, valamint hogy hidat képezzen a tulajdonosok és a potenciális bérlők között.

A koronavírus-járvány után rengeteg vállalkozás szűnt meg, az üres ingatlanok száma drámaian nőtt - ez a probléma különösen aktuálissá tette az idei program indítását. Fontosnak tartják a program módszertani és tapasztalati dokumentációját, illetve a helyi lakók, érintettek tényleges igényeire való válaszadást és megoldást. (A 7. kerület különösen érzékeny városrész ilyen szempontból, ahol a pár éve elszaporodó vendéglátóhelyek egyre növekvő feszültséget okoztak. Az ilyen jellegű összeférhetetlenségeket emiatt most különösen szeretnék kiküszöbölni, ellensúlyozni.)

Az igényfelmérő kutatás eredményeit nyilvánossá tesszük, amint kiértékeltük. Úgy gondoljuk, hasznos és releváns tanulságként szolgálhatnak mind a helyi ügyek iránt elkötelezett emberek és szervezetek, mind a vállalkozók számára.

A kérdőív ezen a linken érhető el. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghosszabbították a Nyitva x Erzsébetváros program határidejét

Meghosszabbították a Nyitva x Erzsébetváros program határidejét

Augusztus 27. éjfélig jelentkezhetsz.

Kiadó üzletek fesztiválja ősszel Erzsébetvárosban

Kiadó üzletek fesztiválja ősszel Erzsébetvárosban

Jelentkezőket vár a Nyitva! x Erzsébetváros - Kiadó üzletek fesztiválja!

Nyitva! - kooperatív ingatlanközvetítés az Erzsébetvárosban

Nyitva! - kooperatív ingatlanközvetítés az Erzsébetvárosban

Az üres üzlethelyiségek hasznosítását célzó program korábban már ért el sikereket.

Hirdetés