„Építésznőként… nem a házad más, amit tervezel, hanem az időd.”

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek, belsőéptészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. Ezúttal F. Szántay Zsófia DLA, a Nautes Architects építésze osztja meg gondolatait.

Építésznőként… nem a házad más, amit tervezel, hanem az időd. Legalábbis nekem. Építész házaspárként úgy alakult, hogy a barátainkkal alapított közös cégünk és a kislányunk egyszerre született meg. Amilyen magától értetődő volt az irodából indulni szülni a kórházba, olyan természetességgel épült kiságy a nagy rajzasztalra és került játszószőnyeg a görgős szék mellé, futóbabakocsi a tárgyaló sarkába.Persze ezek csak a tárgyak, helyek díszletei. Ami igazán megváltozott az az idő. Ugyanis az megszínesedett: mivel nem maradtam otthon, a kislányommal közösen építésznősködtünk. Azóta figyelem, hogy milyen munkafolyamat végezhető közösen vele, újragondolom a szakmánk tevékenységeit. Az aquincumi köztéri munkánk épp épülni kezdett amikor a lányom totyogni kezdett. Kiderült, hogy kisgyerekként el lehet aludni a hordozóban egy hosszúra nyúlt megbízói egyeztetésen, de lehet kézen fogva sétálni a múzeumigazgató nénivel a helyszíni bejáráson. Az építkezés a legnagyobb játszótér: művezetésekre homokozólapáttal, kisvödörrel jártunk, időt hagytunk a bobcatek megbámulására. Elkészült tipojárdán futóversenyezni igazi élmény, csakúgy, mint az árnyékunkat nézni a világításpróbán.

A lányom arra tanított meg, hogy meglássam az építés és a térhasználat minden játékosságát, vidámságát, vonzerejét. De amúgy? Amúgy építésznősködni baromi nehéz. Mert hiába színes az az idő, azért csak 1440 perc van belőle naponta.

 

Nautes Architects | Web | Facebook

 

Olvassátok el a sorozat előző részét a LAB5 építészeivel! Katt a képre!

"Hiszünk az egyenlőségben és a csapatmunkában."

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | LAB5

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Pelényi Margit

Nők az Építészetben | Pelényi Margit

Dacos virtussal a légies és a profán közt

„Ha a nők virulnak, az emberiség is virul”

„Ha a nők virulnak, az emberiség is virul”


A Nők pavilonjának tervei a 2025-ös oszakai világkiállításra

Nők az Építészetben | Csavarga Rózsa

Nők az Építészetben | Csavarga Rózsa

"A női építészről alkotott véleményt azoktól a férfiaktól kellene megkérdezni, akikkel együtt dolgozunk."

Hirdetés