Hirdetés

Mivel a szakértői vélemények szerint biztonsággal átültetni nem lehet, a kiviteli tervek módosításával óvják meg a fát.

Ingatlanfejlesztéssel rehabilitálja a Margit körút egyik ismert műemlék épületét és környezetét a Codic Hungary. A műemlék iskolaépület építészeti értékeit megőrző HomeWork projektben az elhanyagolt műemléki épülettömb és a környező zöldterületek is újra életre kelnek. A munkálatok során 3600 négyzetméternyi irodát, felső kategóriás lakásokat, mélygarázst, üzlethelyiséget és a jelenleginél nagyobb, gondozott parkot is kialakítanak.

A régóta rehabilitációra váró ingatlan környezetében élők életminőségét és az ingatlanok értékét egyaránt növelő beruházást a tervek szerint 2022 második felében fejezik be. Bár érvényes építési engedéllyel rendelkezik, a fejlesztő megoldást keresett a telken álló nagy platánfa megőrzésére is.

Mivel az elmúlt hetekben elkészített szakértői vélemények szerint azt biztonsággal átültetni nem lehet, a Codic úgy döntött, hogy a kiviteli tervek módosításával óvja meg a fát.

A Margit körúti iskola 1883–1884-ben emelt épülete a historizmus korának jellegzetes téglaarchitektúrája, a kor iskolaépítészetének értékes példája. Az épület küllemét leginkább meghatározó vörös és sárga téglás homlokzatkialakítás az építést megelőző fél évszázadban vált fokozatosan népszerűvé.

A napjainkban pusztulásnak indult épület – az építészeti és műemléki értékek megőrzésével – a mai igényeket kielégítő terekkel kombinálva kap a jelentőségének megfelelő új, komplex funkciót.

Mindezt egy kétéves projekt során az épület teljes homlokzati rekonstrukciójával, tereinek részleges átalakításával és bővítésével, valamint jelentős, 1300 négyzetméternyi zöldfelület kialakításával biztosítja a nemzetközi fejlesztő.

A Codic – hazai és nemzetközi szakértők bevonásával – mérlegelte a fejlesztési területen található platánfák áthelyezésének alternatíváit. Ennek eredményeként, az önkormányzattal együttműködve, két kisebb platánfát a kerületen belül már biztonságosan áthelyeztek. A kerületi önkormányzat felkérésére az elmúlt hetekben a Codic ismételten megvizsgálta a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán álló nagy platánfa átültetésének lehetőségét. Mivel ez a fa méretei miatt rendkívül kockázatos lett volna, a fejlesztő úgy döntött, hogy – annak ellenére, hogy a fa kivágásához szükséges összes jogosítvánnyal és érvényes építési engedéllyel rendelkezik –, saját költségén módosítja a terveket, és megőrzi a platánt.

A folyamat részeként – statikai okokból – a fa lombkoronáját megmetszik. Ezzel nemcsak a platán élettani igényeire és a tervezett épületre lesz tekintettel a fejlesztő, de a fán esetleg fészkelő madarak költési időszakára is. Ezért a munkálatok előkészítésébe környezetvédelmi szakértőt is bevontak.

A felújított és kibővített épület legfelső 2 szintjén 15 lakás, az alsóbb szinteken pedig 3600 négyzetméternyi iroda, valamint fedett teraszú étterem, kávézó is várja majd az irodai dolgozókat, a lakókat és a vendégeket. Az egyszintes mélygarázsban több kerékpártárolónak és 50 autónak jut hely.

A teljes zárófödémen kialakításra kerülő extenzív zöldtető hozzájárul a Margit körút közismerten problémás levegőminőségének javításához, és mivel a HomeWork legmagasabb pontja is alacsonyabb, mint a környező épületek, a szomszédban lakók számára is esztétikai jelentőségű lesz.

Az áthelyezett vagy kivágott fákat szintén pótolják, ezenkívül az egyelőre parkolóként funkcionáló / burkolt felületű belső kertet is füvesítik, illetve többszintű növényállománnyal látják el.  Az építési engedély alapján az előkészítő bontási munkák megtörténtek, a régészeti feltárás folyamatban van.

Forrás: Codic Hungary/Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ne vágd ki!

Ne vágd ki!

Film az emberről, aki fákat ültetett.

Az ember, aki fákat ültetett

Az ember, aki fákat ültetett

Mozizzunk!

Gyógyító természet

Gyógyító természet

Kaptár kemping a Pap-szigeten - Dukai Babett diplomaterve a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Hirdetés