Mivel a szakértői vélemények szerint biztonsággal átültetni nem lehet, a kiviteli tervek módosításával óvják meg a fát.

Ingatlanfejlesztéssel rehabilitálja a Margit körút egyik ismert műemlék épületét és környezetét a Codic Hungary. A műemlék iskolaépület építészeti értékeit megőrző HomeWork projektben az elhanyagolt műemléki épülettömb és a környező zöldterületek is újra életre kelnek. A munkálatok során 3600 négyzetméternyi irodát, felső kategóriás lakásokat, mélygarázst, üzlethelyiséget és a jelenleginél nagyobb, gondozott parkot is kialakítanak.

A régóta rehabilitációra váró ingatlan környezetében élők életminőségét és az ingatlanok értékét egyaránt növelő beruházást a tervek szerint 2022 második felében fejezik be. Bár érvényes építési engedéllyel rendelkezik, a fejlesztő megoldást keresett a telken álló nagy platánfa megőrzésére is.

Mivel az elmúlt hetekben elkészített szakértői vélemények szerint azt biztonsággal átültetni nem lehet, a Codic úgy döntött, hogy a kiviteli tervek módosításával óvja meg a fát.

A Margit körúti iskola 1883–1884-ben emelt épülete a historizmus korának jellegzetes téglaarchitektúrája, a kor iskolaépítészetének értékes példája. Az épület küllemét leginkább meghatározó vörös és sárga téglás homlokzatkialakítás az építést megelőző fél évszázadban vált fokozatosan népszerűvé.

A napjainkban pusztulásnak indult épület – az építészeti és műemléki értékek megőrzésével – a mai igényeket kielégítő terekkel kombinálva kap a jelentőségének megfelelő új, komplex funkciót.

Mindezt egy kétéves projekt során az épület teljes homlokzati rekonstrukciójával, tereinek részleges átalakításával és bővítésével, valamint jelentős, 1300 négyzetméternyi zöldfelület kialakításával biztosítja a nemzetközi fejlesztő.

A Codic – hazai és nemzetközi szakértők bevonásával – mérlegelte a fejlesztési területen található platánfák áthelyezésének alternatíváit. Ennek eredményeként, az önkormányzattal együttműködve, két kisebb platánfát a kerületen belül már biztonságosan áthelyeztek. A kerületi önkormányzat felkérésére az elmúlt hetekben a Codic ismételten megvizsgálta a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán álló nagy platánfa átültetésének lehetőségét. Mivel ez a fa méretei miatt rendkívül kockázatos lett volna, a fejlesztő úgy döntött, hogy – annak ellenére, hogy a fa kivágásához szükséges összes jogosítvánnyal és érvényes építési engedéllyel rendelkezik –, saját költségén módosítja a terveket, és megőrzi a platánt.

A folyamat részeként – statikai okokból – a fa lombkoronáját megmetszik. Ezzel nemcsak a platán élettani igényeire és a tervezett épületre lesz tekintettel a fejlesztő, de a fán esetleg fészkelő madarak költési időszakára is. Ezért a munkálatok előkészítésébe környezetvédelmi szakértőt is bevontak.

A felújított és kibővített épület legfelső 2 szintjén 15 lakás, az alsóbb szinteken pedig 3600 négyzetméternyi iroda, valamint fedett teraszú étterem, kávézó is várja majd az irodai dolgozókat, a lakókat és a vendégeket. Az egyszintes mélygarázsban több kerékpártárolónak és 50 autónak jut hely.

A teljes zárófödémen kialakításra kerülő extenzív zöldtető hozzájárul a Margit körút közismerten problémás levegőminőségének javításához, és mivel a HomeWork legmagasabb pontja is alacsonyabb, mint a környező épületek, a szomszédban lakók számára is esztétikai jelentőségű lesz.

Az áthelyezett vagy kivágott fákat szintén pótolják, ezenkívül az egyelőre parkolóként funkcionáló / burkolt felületű belső kertet is füvesítik, illetve többszintű növényállománnyal látják el.  Az építési engedély alapján az előkészítő bontási munkák megtörténtek, a régészeti feltárás folyamatban van.

Forrás: Codic Hungary/Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pac-Man a raktárban: kísérletek a digitális designtermékek archiválására

Pac-Man a raktárban: kísérletek a digitális designtermékek archiválására

Januári témánk a műemlékvédelem, ennek szellemében vizsgálódunk a design területén, azon belül is a digitális designtermékek megőrzésének bonyolult rendszerében. Hogyan mentsük meg az utókornak a Tetris-t, a Verdana betűtípust vagy a világ egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazását? Meg kell-e őriznünk ezeket egyáltalán?

Korok összebékítése | Interjú Bánáti Bélával

Korok összebékítése | Interjú Bánáti Bélával

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda társalapítójával műemlékrekonstrukciós munkái kapcsán beszélgettünk.

Cities by Labrosse | Kincsem Palota

Cities by Labrosse | Kincsem Palota

Labrosse Dániel karakterei ezúttal egy különleges történettel bíró budapesti bérpalotába látogatnak.

Hirdetés