Hirdetés

A legrangosabb olasz designdíj négyszeres győztese 88 évesen halt meg.

Meghalt az egyik legjelentősebb olasz bútortervező: Enzo Mari 88 éves korában, Milánóban hunyt el. A designer október 19-én halt meg a San Raffaele kórházban, ahol koronavírussal kezelték; másnap a felesége, a 82 éves művészeti író Lea Vergine is távozott az élők sorából.

Mari a hatvanéves pályafutása alatt olyan gyártóknak tervezett termékeket, mint az Artemide, az Alessi, a Danese, a Driade vagy a Zanotta. Egyik úttörője volt annak az eszmének, hogy a hétköznapi emberek számára is hozzáférhetővé tegye a gondosan tervezett bútorokat. 

„Korunk egyik legtehetségesebb, eredeti, megalkuvást nem ismerő designere volt”

– mondta róla Stefano Boeri, a Triennale Milano elnöke, ahol jelenleg éppen Mari munkáiból látható egy átfogó retrospektív kiállítás. „Ciao Enzo. Te ne vai da Gigante”, azaz „Ciao Enzo. Óriásként távozol” – tette hozzá a Facebook-oldalán Boeri.

A Putrella tálca - Forrás: Facebook

Mari Novarában született 1932-ben, de a tanulmányait már Milánóban végezte. A korai munkái közé tartozik az akkoriban alapított olasz Danese számára tervezett váza-sorozat, ceruzatartó, naptár-sorozat és a kisgyerekeknek tervezett 16 Animals puzzle. Ugyancsak Mari tervezte a Danese számára az enyhén hajlított ipari gerendából készült Putrella tálcát.

A 60-as, 70-es években számos bútort tervezett olasz cégeknek, köztük a Delfina széket a Driade számára. 1969 és 2001 között négyszer is elnyerte a rangos Italian Compasso d’Oro designdíjat. Ugyancsak kiemelkedőt alkotott az Elisa és a Box székekkel (a Dirade számára), valamint a Zanottának tervezett Toniettával és az Alessinek tervezett Squeezerrel.

Teljes pályafutása alatt több mint 2000 munkát készített. Könyveket is publikált, a hatvanas években jelent meg Az alma és a pillangó, egy szavak nélküli könyv, ami egy alma és egy hernyó történetét meséli el; a hetvenes években írt Autoprogettazione a DIY bútorkészítésről szólt, és a műfaj egyik első alapvetésének tekinthetjük. 

„Sem Isten, sem Mester – ez az egyetlen szabály nálam, de ismerjük el, hogy Enzo nagyon sajátos fényt vetett a megértésre, egyértelműen a legjobb volt közülünk. És mindörökké az – emlékezett rá Philippe Starck. – Szív, politika és szigor segítségével jutott el a minimum abszolút eleganciájához. Nagyon kedveltem, amilyen éber kommunista. Remekül elszórakoztatott a politikai beszédeivel, amikor bármilyen érthető ok nélkül szenvedélyesbe váltott a hangja, majd ugyanolyan hirtelen lehült, szintén ismeretlen okokból. Imádtam ezt termékeny hang-tájat. Nem tervezhetünk múlttal jövőt, mégis nekünk, designereknek mindig figyelnünk kell Mari munkáira: dinoszaurusz lábnyomok, amelyek sok mindenre megtanítanak. Remélem, számára kommunizmus van a paradicsomban, ahogy mindig is gondolta.” 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az elektromossá alakított veterán autó az év nagy húzása

Az elektromossá alakított veterán autó az év nagy húzása

Elektromos hajtással tesz jövőbiztossá veterán autókat a Garage Italia kreatív ügynökség. A milánói cég nemcsak visszahozza a klasszikus autók szellemiségét, de fenntarthatóvá és még szórakoztatóvá is varázsolja őket.
Vissza a toszkán gyökerekhez
  • 2019-05-23 09:00
  • Deco

Vissza a toszkán gyökerekhez

A Monteverdi Hotelbe szerelmes lesz mindenki, aki szereti a rusztikus és a kortárs ötvözetét.

Kő és selyem

Kő és selyem

Midjourney a jövőbe utaztatja a barokk építészetet.

Hirdetés