A SKULL Studio installációja a Concéntrico 08 fesztiválon.

A Concéntrico fesztivált a spanyolországi Logroňo városában rendezik meg minden évben. A 2015 óta minden ősszel jelentkező építészeti és design témájú esemény a városi környezetre fókuszáló, azt más megvilágításba helyező installációkat és köréjük szervezett eseményeket hív meg a városba. A SKULL Studio PRIOR elnevezésű projektje izgalmas helyszínen, egy egyelőre üres építési telken valósult meg, ahová Kengo Kuma tervezett technológiai központot, amelynek munkálatai 2022 őszén indulnak.
 

 

A Matej Hajek szobrász és Bet Orten konceptuális fotós által alapított prágai székhelyű formáció érdeklődésének fókuszában az izgalmas és látványos térbeli struktúrák állnak – játszóterek, kerti pavilonok, térbeli installációk tervezésével foglalkoznak, melyek közül egy prágai munkájukat, a Velencei Biennálén szerepelt installációjukat, és egy erdei környezetben megépült különleges játéktájat mi is bemutattuk.

Munkáik alapját az agyműködés tudományos kutatásának követése jelenti, ezek eredményei épülnek be a teret újraértelmező, interaktív projektjeikbe. A Concéntrico fesztiválon szereplő munkájuk, a PRIOR – ami szó szerint korábbit, előbbre valót jelent – azzal játszik, hogy becsapja az érzékeinket, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy felülírja a térrel kapcsolatos tudattalan beidegződéseinket, előzetes koncepcióinkat. 

A taktilis és vizuális élmények a látogatót elbizonytalanítják, szokatlan helyzetbe hozzák, ezáltal serkentik adaptációra, korábbi tanult meggyőződésének megkérdőjelezésére. Ez az agyi folyamat serkentőleg hat az agy működésére más területeken is, mint amilyen a tanulás, a játék, az alkotás. Az élénk színűre festett ferde síkokon mászkálva a tapasztalatok új rétege jön létre, amely az észlelőt komfortzónájának elhagyására készteti, miközben élvezet okoz. 

A korábban szerzett érzéki benyomások alapján kialakult előzetes tudás a térről megkérdőjeleződik, konfliktusba kerül a megtapasztalt valósággal, ilyenkor az agy úgynevezett „predikciós hibát”  jelez. A szabálytalan ritmusban alkalmazott élénk, telt színek szokatlan vibrálása egy ponton túlingerli a szemet. A színszűrők játékára építő design a színkompozíció egy további, korántsem képzeletbeli rétegét erősíti.

 

Stúdió: SKULL Studio | Web | Facebook | Instagram
Tervező: Matej Hajek
Ügyfél: Concéntrico Fesztivál
Projekt helyszíne: Logroňo
A projekt országa: Spanyolország
Befejezés éve: 2022
Bruttó alapterület: 81,64 m²
FotókBet OrtenJosema Cutillas

 

Forrás: Linka

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Játszóteret tervezett az RHCP basszugitárosa

Játszóteret tervezett az RHCP basszugitárosa

Szociális design projekt LA-ből

Fókuszban a játszóterek

Fókuszban a játszóterek

Játszótérépítészeti konferencia a FUGA-ban

Játék a fával, a térrel

Játék a fával, a térrel

Játszótér-építészeti kiállítás a FUGA-ban

Hirdetés