Közel 50 különleges játékelem várja ősztől a gyerekeket Európa egyik komplexebb játszóparkjában.

A tereprendezést követően megkezdődött a közel 50 különleges játékelem telepítése a városligeti új Nagyjátszótéren, amely Európa egyik komplexebb játszóparkja lesz, és ami a Garten Studio koncepciója alapján valósul meg. Itt minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13.000 négyzetméteren. Emellett megújul a zöldfelület, rehabilitálják az aljnövényzetet és új, ligethonos fákat is ültetnek. 

Fotó: Liget Budapest
"A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben. Az első, és egyben az ország egyik legnagyobb játszóterének kivitelezése jó ütemben halad, várhatóan 2019 őszén vehetik birtokba a családok. A gyerekek a nyári vakáció alatt sem maradnak szabadtéri játszólehetőség nélkül, a Városliget Zrt. a Liget egy védett, könnyen megközelíthető részén ideiglenes játszótérrel várja őket" – emelte ki Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Nagyjátszótér a park dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, minden környező sétányról könnyen megközelíthető, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

A 13.000 négyzetméteres játszótér nemcsak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre, természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni, mindezt úgy válogatták össze, hogy korosztályonként megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat, a kognitív képességeket.

Közel 50 integrált és korosztályokra bontott játékelem, - köztük 6 egyedi mászóka, 3 összetett csúszdarendszer, 14 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 trambulin egy trambulinpálya, 8 féle vizes játék valamint többféle interaktív mozgási energiával működő zenei játék - várja majd a gyermekeket. A játékeszközöket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat, a kognitív képességeket. A játszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A különleges attrakció mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kapnak a parkban, melyek egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós hálószerkezettel várják majd a nagyobbakat. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák. 

A tervezési folyamatban gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok is részt vettek annak érdekében, hogy olyan játszótér jöjjön létre, ahol a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettünk az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre. Számos integrált játszóeszközt is telepítünk a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt tudjanak játszani ép társaikkal – mondta el a tervezésről Gyorgyevics Benedek.

Az egyeztetések során a szakemberek felhívták a figyelmet rá, hogy a kutatások szerint akár napi 15 perc szabad játék a természetben jelentős mértékben javítja a gyerekek teljesítőképességét, koncentrációját és memóriáját, fokozza a kreativitást, fejleszti a döntéshozatali mechanizmust, fejleszti az önállóságot és a szervezőképességet és jó hatással van a kedélyállapotra és a fizikumra. A Nagyjátszótér tervezésekor ezeket a szempontokat szem előtt tartva igyekeztek vonzó helyszínt kínálni az egész család rendszeres szabadidős tevékenységéhez. A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A rendhagyó játékelemek egy része arra is alkalmas, hogy a család együtt játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is, ha van kedvük például egy kis mászáshoz.

A Garten Studio tervezői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a homokos-vizes játszórészben például előásható fosszília-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket. A SMART-megoldások sem hiányoznak majd a digitális nemzedék modern játszóparkjából, a csúszdák mérik a sebességet, a homokozóban pedig az ugrótávolságot. Az új, különleges Nagyjátszóteret várhatóan 2019. őszén vehetik birtokba a gyerekek, akik addig is a Királydombon és a Városligeti tó mellett fedezhetik fel a kibővített játszótereket.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jövő tavasszal nyit a Néprajzi Múzeum új épülete

Jövő tavasszal nyit a Néprajzi Múzeum új épülete

Bejártuk az átadás előtti épületet.

Egy új építészeti paradigma születése

Egy új építészeti paradigma születése

Interjú a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, Sághi Attilával.

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

A jeles alkalomból az építőipari hagyományoknak megfelelően az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el az épület padlóburkolata alá.

Hirdetés