A számítógépes játék visszavisz a város múltjába.

Többéves fejlesztés eredménye az Eltűnt Budapest című, ingyenesen letölthető Budapest tematikájú számítógépes játék, amelyhez egy hatásos előzetes is készült.

Tavaly volt 75 éve Budapest ostroma, melynek során a belváros jelentős része elpusztult, komplett házsorok tűntek el a Duna-parton, olykor szinte a felismerhetetlenségig megváltoztatva egy-egy utcát. Milyen lehetett ez a letűnt kor, milyen lehetett az akkori várost bejárni? Ezt az élményt szeretné megidézni a BME-n gépészmérnökként végzett Handler Balázs, (aki civilben repülőgépekkel kapcsolatos, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozik) és az Eltűnt Budapest csapata, zömmel a BME Terméktervezés szakára járó mérnök hallgatók.

„Az 1903-ra felépült Erzsébet híd mindig is Budapest egyik fontos jelképe volt, a főváros egyik legtöbbet fényképezett építménye, ami filmeken, képeken és plakátokon is gyakran jelenik meg. Ám ezek böngészése nem tudja ugyanazt az élményt nyújtani, mintha átsétálhatnánk a régi hídon és bejárnánk a környékbeli utcákat” – mondja Balázs, a projekt ötletgazdája, aki ezért

régi fotók és alaprajzok alapján virtuálisan újrateremtette az Erzsébet hidat. A híd csúcsdíszével kezdte a munkát, majd lemodellezte az egész hidat, aztán a hídfők, és végül a belvárosi környezet következett. Mindez 2016 táján kezdődött. 

Évekkel később egy hasonló, Titanic témájú játék adta az ihletet – hogy ezt az egészet talán érdemes lenne egy belső nézetes (FPV - first person view) PC-játékká fejleszteni. Többen saját készítésű 3D modellekkel segítették a projekt megvalósulását. Az Eltűnt Hidat végül az Unreal Engine játékmotor segítségével készítették el, és kis sztorit is kitaláltak hozzá, hogy az egész még működőképesebb legyen. A játékot 2020 márciusa után több mint 3000-szer töltötték le.

Ezután a kezdeményezéshez többen is csatlakoztak a BME-ről, hogy a híd témájú programot univerzálisabbá tegyék, Budapest eltűnt városképét a fókuszba helyezve. A kibővített és továbbfejlesztett Eltűnt Budapest című játék május 28-tól ingyenes és regisztráció nélkül letölthető az alkotók weboldaláról.

Az Eltűnt Budapest egyszerre egy városnézés és kincskeresés is. Mintha időutazó turistaként egy kreatív budapesti sétán vennénk részt, ahol érdekes információk is megjelennek. A bejárható terület a mai Petőfi hídtól a Lánchídig terjed, ám innen jóval nagyobb szeletét is megnézhetjük a városnak. Fel tudunk menni a Gellért-hegyre, míg a pesti oldalon el tudunk jutni a Ferenciek teréig.

A több km2 alapterületű pályán a korabeli villamos járatokkal lehet kényelmesen közlekedni. „Felszállhatunk például a 6-os, 49-es villamosokra, amelyek ma is jól ismert viszonylatok. De utazhatunk a régóta megszűnt 9-es vagy 88-as járatokkal is, melyekről talán nem is tudjuk, merre haladtak egykor” – teszi hozzá a projekt ötletgazdája. Felszállhatunk egy városnéző gőzhajóra is a Dunán, ahonnan egy újabb perspektívából láthatjuk Budapestet.

A játékmenet öt szintre tagolódik, ezekben jellemzően egy-egy Duna-híd környezetében kell összegyűjtenünk kellő mennyiségű pénzérmét, hogy a következő szintet feloldjuk, és tovább folytathassuk a felfedezést. A játék végcélja a budai Várhegyen magasodó Királyi palotához való eljutás.

A játék sok egyéb elemmel kívánja átélhetőbbé tenni a barangolást. Korabeli zenék, fotók, plakátok, rádióadások idézik meg a háború előtti Budapest hangulatát. Régi fényképezőgépek optikáján keresztül is megnézhetjük a várost, ezáltal rekreálhatunk egy-egy ismertebb régi budapesti fotót. De váltogathatjuk a napszakokat is, így más-más arca jelenik meg a magyar fővárosnak.

Az egyébként amatőr játékfejlesztők elsődleges célja a játékos és szórakoztató ismeretterjesztés volt. De a játék ingyenes megosztásával a készítőknek volt még egy céljuk, méghozzá az, hogy náluk nagyobb tapasztalattal rendelkező fejlesztőket vonzzanak be. A honlapjukon lévő elérhetőségeken várják a téma iránt érdeklődők jelentkezését.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Budapest mint vászon és Scully vásznai Budapesten

Folytatódik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Rendeződni látszik a Lánchíd sorsa

Rendeződni látszik a Lánchíd sorsa

Hét fontos pontban is megállapodtak a felek Budapest fejlesztéséről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésén.

Egyre több, befektetési célból vásárolt budapesti ingatlan tulajdonosa gondolkodik az eladáson

Egyre több, befektetési célból vásárolt budapesti ingatlan tulajdonosa gondolkodik az eladáson

Az ingatlan.com becslése szerint 4-5 ezer lakásnál jöhet szóba ez a lehetőség.

Hirdetés