Az ImagineBudapest 2008 óta évente több tízezer érdeklődőt avat be az építészet és a város rejtelmeibe Budapesten és vidéken egyaránt. A két-három órás sétákon, épületbejárásokon a mély tudástartalmat élvezetes történetek, exkluzív bejutások, művészettörténeti- és történelmi kitekintések teszik teljessé. Októberben viszont még több különlegességhez jutnak az érdeklődők.

Október ugyanis az Építészet Hónapja, és ezen alkalomból exkluzív sétákra lehet jelentkezni egész hónapban: olyan, az állandó sétakínálatban nem szereplő alkalmakra, melyek kizárólag a kampány ideje alatt elérhetőek, szakértők vezetésével. Turkológus-építész sétavezető avat be a nemrégiben megújult Gül baba türbe titkaiba, az Archikon építészirodától Nagy Csaba, Prima Primissima díjas vezető-tervező mutatja be a Vizafogó lakótelep díjnyertes részleteit vagy éppen egy Ybl-kutató sétavezető vezet végig a budai Duna-part épített örökségén.

A programok:

Színfoltok a Vizafogó lakótelepen

A séta során a tervezők segítségével két épület tervezési és megvalósítási feladataiba tekinthetünk be az Archikon Építésziroda segítségével. Az első a 2020. évi Budapesti Építészeti Nívódíjas és Média Építészeti Díjas, újravarázsolt panelovi a Vizafogó Tagóvoda, a másik egy új tóparti kávézópavilon a frissen elkészült Vizaparkban.

Rejtőzködő szecesszió - A Schiffer-villa

Tarts velünk Budapest egyik legváratlanabb és leggyönyörűbb szecessziós enteriőrjébe! Schiffer Miksa az egyik legismertebb, mégis legtitokzatosabb alakja volt a 20. század eleji Budapestnek. A híres nagyvállalkozó és mecénás élete mai szemmel nézve is különleges. Ha megismerjük a történetét, már nem csodálkozunk azon, hogy miért rejtőzik észrevétlenül a kert mélyén egykori otthona a Munkácsy utcában, mely azonban Budapest egyik legszebb szecessziós belső tere.

Épületbejárás a Király fürdőben

Neked is megvan a kedvenc budapesti fürdőd? Már a nagypapád is oda járt? Minden csütörtök reggel ott tartjátok a munkahelyi megbeszélést? Az éjszakai nyitvatartás a kedvenced? Akár törzsfürdőző vagy, akár csak egyszer voltál évekkel ezelőtt, amikor egy ismerősöd vitted el megmutatni a híres budapesti fürdőket, most olyan élményben lehet részed, mint még soha!

Barangolás a Jókai-kertben

Jókai termékeny írói munkája mellett szenvedélyes kertész és szőlész is volt. Szakvezetéses sétánkon az író e kevésbé ismert oldalával ismerkedünk, s a rózsakertben és az évszázados fák alatt mi is megérezhetünk valamit abból, miért volt oly kedves az írónak e hely. Meglátogatjuk az eredeti présházban kialakított Jókai Emlékszobát és a borospincét, valamint az egykori telekszomszéd, a Steindl család valaha szebb napokat látott villáját is.

A rejtélyes art deco

Ha a harmincas évek világára gondolunk, rögtön eszünkbe jutnak a flitteres, rövid ruhácskába bújt táncoslányok, az áramvonalas sportkocsik, az elmaradhatatlan cigarettafüst, a rádiózás, a mozi... Hogy hogyan született meg ez a rendkívüli időszak, mit látunk belőle Budapest utcáin sétálva, mit és hogyan hangolt át nálunk az eredetileg ZigZag stílusként is becézett irányzat, kiderül a Rejtélyes art deco című új sétán!

Épületbejárás a Gül baba türbében

Kovács Gergő, PhD építész, turkológus vezet be bennünket az Építészet Hónapja alkalmából a nagyszabású munkálatokat követően 2018-ban megnyílt csodálatos türbébe, és mesél nemcsak a most látható épületről, hanem a környék múltjáról, Gül babáról, a közemlékezet egyik legismertebb oszmán szerzetesének életéről is.

Ybl a Duna-parton

Ybl Miklósnak, a XIX. század második fele meghatározó hazai építészének hosszú pályája során megadatott, hogy a Duna két partját emlékszerű épületekkel gazdagítsa. Több mint száz év elteltével nekünk pedig megadatik, hogy a budai oldalról tekintve sorra vegyük alkotásait a Fővámháztól a már nem álló Ganz-házig, majd „átkelve” a folyón a Lánchíd Rt. székházától a Rudas fürdőig kalandozunk.

A meghirdetett séták tematikáit és időpontjait, valamint a regisztrációt ezen az oldalon érhetitek el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Séták éjszakája

Séták éjszakája

2021-ben is szervezett andalgás a városi séták szakértőivel

Hosszabbítás a Vasarely Múzeum videopályázatán

Hosszabbítás a Vasarely Múzeum videopályázatán

Június 30-ig még küldhetők alkotások a Vasarely Múzeum videopályázatára!

Hirdetés