„A fotó arra hivatott, hogy felrázza a képzelőerőt, nem elég, ha csupán emlékeztetőül szolgál.”

A Tabán –  Fényképek és történetek egy exkluzív fénykép- és kultúrtörténeti album, amely páratlan időutazásra invitálja az olvasót Budapest egyik leghíresebb és legromantikusabb városrészébe. A könyv közel 150 korabeli fotográfiát és írást tartalmaz a kultikus, mára lebontott városrészről. A kötet összeállítása során nemcsak az volt a cél, hogy az eddig szélesebb körben ismeretlen felvételek is kikerüljenek a múzeumok, könyvtárak és magángyűjtemények fiókjaiból, hanem hogy a már ismertebb fényképekkel együtt, korabeli szövegek hozzáadása által létrejöjjön egy egyedülálló „atmoszférakönyv”, amely a fotelből is élvezhető, különleges városi sétával ajándékozza meg az olvasót. 
 

A könyv a Tabán mintegy 80 évét mutatja be, az első fényképek születésétől a terület parkosításáig. A könyvből számos kultúrtörténeti érdekességet is megtudhatunk, például hogy: kik voltak a donajégerek, azaz a dunai vadászok, akik bűnöző létükre együttműködtek a rendőrséggel, miért kellett megmérni a férjek testsúlyát kocsmázás előtt, melyik festő lakott a tabáni temető egyik kriptájában, vagy miért érte meg éjszaka édességet árulni.

A Tabán rendkívül jól dokumentált, nemcsak híres fotográfusok – például Klösz György vagy André Kertész – hanem számos magánszemély is művészi színvonalon örökítette meg. A fényképeken és történeteken keresztül arra is választ kapunk, hogy miért bontották le a kor bulinegyedének számító, művészek által is kedvelt városrészt. A könyv a teljesség igénye nélkül, a rendelkezésre álló képekkel illusztrálja a különböző szempontokat, megszólaltatva a korabeli hangokat, érveket és ellenérveket. A jegyzőkönyvek, korabeli tanulmányok, napi újsághírek, helyszíni tudósítások és irodalmi írások mellett helyet kaptak a karcosabb véleményt tükröző tárcák, glosszák és a privát visszaemlékezések is.
 


A Bellibro kiadásában megjelent könyv idén elnyerte a „Szép Magyar Könyv 2022” versenyen a Magyar Tudományos Akadémia elnökének különdíját. A könyv összeállítója, szerkesztője az első könyves Beliczai Bea, aki több mint tíz éve kutatja, fényképezi a várost, filmek lehetséges forgatási helyszíneinek keresése és szervezése kapcsán. A könyv szakmai lektora dr. Tomsics Emőke fotótörténész, történész-muzeológus a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának volt tudományos munkatársa, számos nagysikerű fotó- és várostörténeti könyv szerzője. A kötetet dr. Saly Noémi irodalom- és várostörténész ajánlója kíséri.
 


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Badacsony újra és újra | Szalontai Ábel lencséjén keresztül

Badacsony újra és újra | Szalontai Ábel lencséjén keresztül

Fotósorozat a változó, mégis örök balatoni tájról

Mesélő utcák a Naphegyen

Mesélő utcák a Naphegyen

Fotópárokon a történelemmel átitatott, mesélő utcák – így változott meg a Naphegy és környéke

„Az építészet mindenkié”

„Az építészet mindenkié”

Felső Boróka építész-grafikus a 70-es évek épületeit bemutató új sorozatának elindításával is azon dolgozik, hogy közelebb hozza az emberekhez az építészeti örökségünk néha rejtve maradó értékeit.

Hirdetés