Ezt a kettőt hozza össze a CHYBIK + KRISTOF tervezte Lahofer Borászat.

Mélyen a múltba nyúló tradíciók és a legújabb borkészítési eljárások találkoznak a csehországi Morva régió déli részén fekvő Lahofer Borászatban. Az épület látogatóközpontot, kóstolótermet is magában foglal a gyártási egységeken túl, a struktúra felveszi a táj hullámzását.

Fotó: Chybik + KristofFotó: Laurian Ghinitoiu

Átadták a CHYBIK + KRISTOF építésziroda jegyezte Lahofer Borászatot. Az Ondřej Chybík és Michal Krištof által 2010-ben alapított stúdió mára több mint 50 embert foglalkoztat három városban (Prága, Brno, Pozsony), és a praxisában gyakran képez hidat privát és közösségi terek, különböző generációk vagy társadalmi csoportok közt. Ezúttal három távoli területet kötöttek össze: a közel négyezer négyzetméteres épületben a borkészítő egységek mellett található a borászat adminisztrációs központja, valamint egy-egy látógatóközpont és kóstolóterem. 

Az ívelt gerendákból álló boltozat a régió hagyományos borospincéit idézi, míg a forma tükörképeként értelmezhető hullámos tető amfiteátrumként szolgál kulturális rendezvényekhez, még szorosabban kötve a borászatot ahhoz a tájhoz, amelyben felépült.

Belül, az amfiteátrum ívelt teteje alatt jellegzetes vasbeton boltívek futnak végig, visszaidézve a szőlősávok ritmusát. A délre néző üveghomlokzaton bőségesen jut be fény. Az üveg és a beton mellett a fa jelenléte meghatározó, a látogatók hangulatáról ezen kívül Patrik Hábl kortárs cseh művész nagyléptékű, a mennyezetet betöltő muráliája gondoskodik. Különböző „föld-színekből” állnak a szabálytalan, ritkás vonások: agyagos vörös, fekete, sárgás és bézs színek emlékeztetnek a termőtalajra a maguk súlytalanságában, a mennyezeten is.

Fotó: Alex Shoots BuildingsFotó: Laurian Ghinitoiu

A termelés két, eltérő magasságú épületben zajlik, a szintkülönbség a teraszokat idézi. A két épületben eltérő a hőmérséklet, elvégre a másodikban található a borprés, a pince és a boráruház. A változó épületmagasság a külső területek funkcióit is segít rendezni: az egyik udvarban a gyártáshoz kapcsolódó folyamatok zajlanak, a másikban az amfiteátrum található.

A funkcióbővítéssel a Lahofer Borászat a helyi kultúra szerves részévé válik, a tervek szerint szüreti mulatságok, színházi előadások helyszíne lesz majd az újonnan kialakított közösségi tér, amely egyúttal összeköti a helyi közösséget a látogatókkal.

„Egy olyan időben, amikor a kultúra és a természet összeegyeztethetetlennek tűnik, a mi víziónkban ez a tér visszaadja a régióban a kettő közt régóta fennálló szimbiózist – jegyezték meg a koncepcióról az iroda alapítói. – Ilyen formán a természet tiszteletben tartása meghatározó jelentőségű.” A látogatóközpont meghatározó terveséi szempontjának az élményt nevezték meg, egy olyan tapasztalat megszerzésének lehetőségét, amely lehetővé teszi a bor megértését és értékelését. 

Fotó: Laurian GhinitoiuFotó: Alex Shoots Buildings

Lahofer Borászat, Csehország
Projekt tervezése, kivitelezése: 2015—2020
Funkció: vegyes használat, irodák
Alapterület: 3842 m2
Befektetés: 6 millió euró
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Mentsük meg a Somló hegyi Szobrász Pincét!

Mentsük meg a Somló hegyi Szobrász Pincét!

Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa írt nyílt levelet az épület megmentéséért, a Kreinbacher Birtok válaszolt.

Készülnek a világ legészakibb szállodájának tervei

Készülnek a világ legészakibb szállodájának tervei

Egy utazási iroda turistákat vinne az Északi-sarkra csodálni a sarki fényt, és megnézni, milyen károkat okoz az éghajlatváltozás.

Hirdetés