Bordás Péter építész és Tomas Opitz galerista együtt eredtek az inspiráció nyomába. 

Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió alapítója és vezető tervezője, illetve Tomas Opitz, az építészként végzett fotográfus, a TOBE Gallery társalapítója az inspiráció nyomába eredt a Jaguarral közösen készült kisfilmben.  

A filmen az építész és a fotográfus Budapesten és környékén indul közös felfedezőútra, melynek első állomása a présházak világát minimalista köntösben megidéző Etyeki Kúria, amely 2013-ban elsők között hozta meg a szakmai elismerést Bordás Péter számára.

„Az inspiráció általában pont ott van, ahová a házat szeretnénk rakni. Oda kell menni, és ott hever valahol a lábunk alatt” – mutat rá módszerére az építész, aki alig kilencévesen döntötte el, hogy maga tervezi meg a saját házát. Az azóta számos emblematikus épületet – többek között a Debreceni Nagyerdei stadiont, Aquaticum strandfürdőt vagy például több borászatot (Holdvölgy, Lajvér, Sauska) – megalkotó tervező munkája során arra törekszik, hogy a helyi jellegzetességeket figyelembe véve, és lehetőleg a helyi építőanyagokat használva alakítsa az épített környezetet. 

Az építészet szemlélete az eredetileg szintén építészként végzett Tomas Opitz alkotói folyamatában is jelen van, ugyanakkor a fényképészet az, amely gyerekkorától kezdve izgatja a Venezuelában született, de hosszú ideje Budapesten élő fotográfust. „Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mit szeretek jobban, a fotográfiát vagy az építészetet. Erre azt szoktam felelni, hogy a designt!” – jellemzi az alkotáshoz való hozzáállását a művész, aki szerint a fotózás során létrehozott kompozíció, az arányok kiemelése is egyfajta design.

Bordás Péter és Tomas Opitz az etyeki Kúria Borászatnál

Az utazás következő állomásaként felkeresik Péter egy korábbi munkáját, a Budai Várban lévő egykori Lónyay-Hatvany villát, ahol még jelenleg is kivitelezési munkálatok folynak. Itt betekintést nyerünk abba, hogyan képes a korszerű technológia és a klasszicizmus találkozása egyedülálló építészeti élmény kialakítására. Ahogyan Tomas fogalmaz, ez a formálódó épület is jó példa arra, hogy a modern technológia és a klasszikus értékek találkozása akkor lesz időtálló, ha kellő nyitottsággal állunk hozzájuk.

Mindkét alkotó számára fontos inspirációs forrást nyújt az utazás, hiszen a haladás, a dinamika, az elsuhanó tájak és a felsejlő struktúrák mind-mind ötleteket adnak és érzéseket közvetítenek számukra. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy – legyen szó az utazásról vagy a munkáról – a fenntarthatóság szempontjainak nemcsak a rendelkezésre álló technológia, hanem az egyéni döntések és viselkedés szintjén is meg kell felelni, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjunk magunk után.

Bordás Péter és Tomas Opitz inspiráló találkozását a PHEV (Plug-in Hybrid – tölthető hibrid) technológiával működő új Jaguar F-PACE tette lehetővé, amely igazán környezetbarát útitársként akár 53 km tisztán elektromos hatótáv megtételére is képes.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

Egy díjnyertes iskolaépület szimbolikája

A BORD Építész Stúdió eddigi legtudatosabb épületét az A’Design Awardon díjazták.

Ilyen lesz a Debreceni Innovációs Központ

Ilyen lesz a Debreceni Innovációs Központ

Épül a start-uposok és kutatók ideális találkozási helye Debrecenben.

Nyári lak a természteben

Nyári lak a természteben

Natural Shelter, az összeszerelhető szabadtéri kuckó
 

Hirdetés