A Design és Innovációs Intézet számára épülő új egyetemi campust a francia Dominique Perrault Architecture és a kínai Zhubo Design tervezte.

A sencseni Design és Innovációs Intézet számára tervezett új egyetemi campust a francia Dominique Perrault Architecture és a kínai Zhubo Design, amelynek 300 000 m2-es területének meghatározó eleme lesz egy hétszáz méter hosszú épület. 

A Fenghuangshan, azaz Főnix-hegy lábánál található völgyben megvalósuló új campus területén akadémiai épületek, közterek, kertek, sétányok, valamint a hallgatók és az oktatók lakhelyét befogadó épületek valósulnak meg. Az intézet kimondott célkitűzése, hogy campusa helyi látványosság legyen, amire a tervezett, lebegőhatású, 700 méter hosszú főépületével minden esélye megvan - az oszlopokra emelt, függőlegesen rácsozott épület látványosan emelkedik ki a hegylábából. 

„A projekt úgy épül bele a tájba, hogy vízszintes szerkesztése révén, egyetlen kiugró építészeti elem sem zavarja majd meg a fennsík geográfiáját, ahol megépül” – mondta el a Dezeennek a Dominique Perrault Architecture építésziroda. A főépület „hipertetőnek” nevezett felső részében zajlik majd az oktatás, alsó részében pedig a közösségi terek és szolgáltatások kapnak helyet. Az egyetemi épületben két szintjén laboratóriumokat és oktatótermeket alakítanak ki, melyek olyan központi magok köré szerveződnek majd, amik összekötik a tetőt a földszinttel. Az alsó szinten egy hosszú, fedett közlekedőt alakítanak ki számos közösségi térrel, kertekkel és kupola formájú épületekkel. Egy másik közlekedő a tetőn hoznak létre, ahol kertek, teraszok és sportpályák biztosítják majd a kikapcsolódást. A zöldtető biztosítja majd az épület szigetelését, valamint megoldásokat az esővíz összegyűjtésére. Az egyetemen egyszerre négyezer diák tanulhat majd. 

Az egyetem része a 2018-as mestertervnek, amelyben Sencsen azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy három éven belül tíz új kulturális létesítmény épül városban. Többek között ennek a keretében épül meg a Zaha Hadid Architects által tervezett kavics formájú múzeum, az Ateliers Jean Nouvel-féle Operaház vagy épp a MAD és az ECAD jegyezte kulturális park.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz a Testnevelési Egyetem új kampusza

Ilyen lesz a Testnevelési Egyetem új kampusza

A tömbben egyebek mellett helyet kap egy 50 m-es fedett uszoda, atlétikacsarnok, tornacsarnok és lőtér, valamint megújul a történeti kert is. 

A világ legjobbjaival versenyez Kínában két magyar iroda

A világ legjobbjaival versenyez Kínában két magyar iroda

Jean Nouvellel, Calatravával, a Diller Scofidio + Renfróval, a Herzog & de Meuronnal fordulnak rá a következő körre.

Hirdetés