Hirdetés

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

A chile-i Gabrielli + Muñoz Arquitectura egy ökológiai szellemiségű közösség területén épített lakályos családi házat. Tunquén település kommunája a fenntartható, nyugodt életet keresi. Otthonaik és víkendházaik létesítésekor kiemelt figyelmet fordítanak a környezet megóvására, azokat minél kisebb behatással, a vegetáció és állatvilág átfogó védelmével hozzák létre. Ez a hozzáállás találkozott a megrendelők elvárásaival, kérésükre fokozottan gazdaságos költségvetéssel, két részletben épült meg a bővíthető vidéki ház.

 

 

A Csendes-óceánnal szemközt álló, fenntartható otthon hasznosítja a napenergiát, építése során főként fával dolgoztak, és igyekeztek elkerülni a fényszennyezés minden formáját. A költségvetés hatékonyságát azzal a megoldással növelték, hogy a létesítményt két részletben építették. Elsőként egy mindössze 32 négyzetméteres, dupla belmagasságú mini otthon készült el. Ebben az alapvető helyiségek – hálószoba, főzősarok, étkező, fürdőszoba – kaptak helyet, míg a fölötte lévő tetőtér beépítésével a hasznos területet igyekeztek növelni.

 

 

A beltér szűkössége a gyerekeknek egy játékház élményét adta, ami egyúttal a család minden tagjához közelebb hozta a természetet, és kedvező hatással volt a szabadban eltöltött idő mennyiségére is. Ahogy a gyerekek nőttek, igényeik változtak: három évvel később a megrendelők az épület bővítéséről döntöttek. Építészetileg igen egyszerű és tiszta volt a projekt első üteme, és ez nem változott meg a második szakaszban sem.

 

 

A bővítmény továbbvitte az alapok egyszerűségét, a geometria kockából téglatestté tágult. A beltér 100 négyzetméteresre növelt tereiben nappalit, további hálószobákat és kiszolgálóhelyiségeket alakítottak ki. A favázas ház külső falait jól szellőző, dupla rétegben épített furnérlemez, bitumenes membrán és fenyődeszkák kombinációja alkotja, kívül egybefüggő faburkolatot kapott. A falak beltér felőli oldala és a padló szálfából készült, vagy bordás fapanelek fedik.

 

 

A bővítménnyel a fa „gyerekház” felnőtt korba lépett, azonban megőrizte annak játékos részleteit: ezek továbbra is meghatározó elemei maradtak a ház külső megjelenésének, valamint az enteriőr alkalmazkodó, többfunkciós tereinek. A tunquéni ház nemcsak fenntartható, tudatos, hanem élhető és nyugalmas otthona is az ökoszisztémára érzékeny tulajdonosainak.

 

 

Gabrielli + Muñoz Arquitectura | Web

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ház két lépésben

Ház két lépésben

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

A város azonosítatlan tárgyai

A város azonosítatlan tárgyai

Szigeti Csongor top_creatures című művészeti projektje

Juharfa utca silent book | FRISS DIPLOMA

Juharfa utca silent book | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés