Hatvankilenc Prágában

Képzőművészetre komponált lakás a No Architects-től.

A No Architects iroda önmagában is figyelemre méltó belsőépítészetet hozott létre Prága Žižkov negyedében, egy átlagos alaprajzú lakásban. A karakteres részletek, színek egyike sem véletlen: ihlető forrásuk két festmény volt, amit a lakók különös becsben tartanak. Az egyik kép főszereplője a hatvankilences szám, melynek motívuma következetesen visszaköszön a lakásban. 
 

 

A hatvankilences számnak, csakúgy, mint a kortárs képzőművészetnek, nagy jelentősége van a házaspár életében – de nem holmi pajzán szexuális jelentésre kell gondolni. Prágában a hatvankilenc mást jelent. Mindenesetre Vladimír Houdek képének ez a szám a főszereplője, és ez az étkező kiemelt pontján elhelyezett kép volt a kiindulópontja a lakás karakteres belsőépítészetének. Színei egyértelműen visszaköszönnek a bútorokon, a lekerekített élek pedig minden helyiségben megjelennek. 

Maguk a számok válnak főszereplővé az egyedileg tervezett fűtőtestburkolatokon, de stilizált formában másutt is felfedezhető egy-egy finom hajlat – kilincseken, fogantyúkon. A hajlított formák a számmisztika nélkül is idézik a hatvanas évek designjának világát, csakúgy, mint a szokatlan, élénk színek. 

 

 

A házaspár nem tartozik a mániákus, vagy professzionális gyűjtők közé, mindössze megbecsüli a művészetet, és szeretné mindennapi környezetét is művészi színvonalú miliőben élni. A No architects, azon túl, hogy építészetileg profin megoldotta a felújítás minden technikai részletét, ezt a művészi összhangot teremtette meg, egészen olyan finomságokig bezárólag, mint hogy a festmény durva, roncsolt szélét megismétli a konyhabútor élzárásában is. 

A képek kevésbé direkt módon is befolyásolták az enteriőr kialakítását. A könyvespolc fölött függő melankolikus festmény hangulatához, Josef Bolf alkotásához választották a könnycsepp alakú lámpákat és kiegészítőket, és a kép színvilágához igazították a falszínt is. A kép elhelyezése sem véletlen; azért került erre a falra, mert így egyszerre látszik a szemközti lakótelep falán Patrik Habl vízesést ábrázoló falképével. 

A finomhangolás az emeleti helyiségekben is folytatódik, a két szintet éteri megvilágítású, újonnan kialakított lépcső köti össze. Az ágytól az étkezőasztalig minden bútor egyedileg tervezett, a művészet pedig nem kiállítási tárgy, pusztán egyenrangú szereplője a mindennapok művészi életminőségnek. 

 

 

StúdióNo Architects | Facebook | Instagram
Tervezők: Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Ján Šefčík
Projekt helyszíne: Prága 3 – Žižkov,  Cseország 
Befejezés éve: 2021
Bruttó alapterület: 130 m²
FotókStudio Flusser

 

 

Forrás: Linka

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Luxus a tetőn

Luxus a tetőn

Penthouse lakás Prágában.

Vitorlák a Moldva partján

Vitorlák a Moldva partján

A BIG tervezi az új Prágai Filharmónia új épületét.

Cseresznyeszüret

Cseresznyeszüret

Újjászületett sorház Prága zöldövezetében.

Nincs találat!

Hirdetés