Főszerepben az újrahasznosított fa és a természetes fény.

A torinói székhelyű Wafai Architecture átértelmezte az otthon fogalmát, egy olyan futurisztikus, kagylóra emlékeztető ház tervét készítette el, amelynek külseje újrahasznosított fából készült. A kagyló organikus alakját felvevő, cső formájú ház terveit egyfelől a természet ihlette, másfelől pedig az előttünk álló környezetvédelmi kihívások, amelyben sokak szerint a fa lesz a meghatározó anyag.

A stúdió alapítója, Abdul Sater Wafai mestere a látványos házkoncepcióknak, amelyekben a merész, olykor szeszélyes ötleteket keveri a fenntarthatósági elemekkel. Az építész 2011-ben a Damaszkuszi Egyetemen szerezett építészmérnöki diplomát, karrierjét az autóiparban kezdte tervező mérnökként. Úgy tartja, hogy építészeti munkájának jellegzetessége a felhasznált stílusjegyek sokszínűségében rejlik, amelyeket úgy kever, hogy közben minden épületének van egy erős és szigorú karaktere. A DesignWanted portálnak adott interjújában elmondta, hogy struktúráiban a szerves formákra és a természetes fény beengedésére törekszik, valamint hogy

szerinte a fenntarthatóság akkor nagyszerű, ha mindezt passzív elemek beépítésével érik el (passzív hűtés, természetes fény, stb.), nem pedig megfizethetetlen technológiával.

Terveiben az interakcióra törekszik, olyan játékos és befogadható tereket képzel el, amelyek javíthatják az emberek életét, fejleszthetik a mentalitásukat, párbeszédet indukálnak az elme és a terek között, és összességében olyan inspiráló környezet teremtenek, amelyben a lakók gondolkodásra vannak késztetve.

Ennek megfelelően a Scandinavian Seashell House koncepciójában egy kivágásokkal ellátott kagylóhéj jelenik meg, amely természetes fényt enged be a belső terekbe. A hosszúkás szerkezet külsejét különféle forrásokból származó, újrahasznosított fával borítanák be. A fát lekerekített darabokra vágják, szürke, fekete és fehér színével olyan, mint a halpikkely.

A kerekítések és görbületek az egész belső téren végigvonulnak, a minimalista stílusú ház szívében található a nappali, a konyha és az étkező, amelyeket egy hatalmas, kör alakú ablak világít meg, a mennyezeten található kivágásokon pedig szintén áramlik be a fény. Nagy üvegajtón keresztül lehet kijutni az udvarra, a teraszon kör alakú medence várja a lakókat.

Forrás: Wafai Architecture
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rugalmas élet, összecsukható ház

Rugalmas élet, összecsukható ház

Az ecuadori fejlesztésű lakásmodul harmonikaszerűen nyílik. 

A ház mint képtárgy

A ház mint képtárgy

Az építészet mint képalkotás egy rendhagyó budai ház tervezése során a RAPA Architects-től. A OCTOGON 169-es (2021/5-ös) lapszámában megjelent cikkünk újraközlése az OCTOGON online fém és üveg szerkezeteket bemutató márciusi publikációi között.

Best of Octogon 2021 | RAPA Architects

Best of Octogon 2021 | RAPA Architects

Visszatekintve az elmúlt évre Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a RAPA Architects által tervezett rendhagyó budai ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Hirdetés