Gonda Károly jelentős épületekkel járult hozzá Sanghaj világhírű art deco örökségéhez.

Ahogy a tavaly nyári sanghaji V4 Építészeti Fórumon kiderült, Hudec László mellett más magyar származású építész is hozzátett Sanghaj világhírű art deco örökségéhez. A korábban szélesebb körben ismeretlen magyar származású építész, Gonda Károly tervezte Cathay Mozi, a Sun Sun Áruház, a Capitol színház, a Bank of East Asia, vagy a Bank of Communications a kor stílusát reprezentáló jelentős alkotások.

Charles Henry Gonda, azaz Gonda Károly (1889–1969) személyazonosságát a külképviselet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Bécsi Levéltár Magyar Kirendeltségének segítségével tisztázta. Közel másfél éves kutatómunka eredményeként november 12-én Sanghajban mutatták be a Főkonzulátus és a Magyar Építőművészek Szövetségével (MÉSZ) együttműködésben készített Gonda – Sanghaj ultramodern magyar építésze című albumot. Az album a MÉSZ által felkért Baldavári Eszter művészettörténész kutatásaira alapozva a magyar építész életútját és munkásságát mutatja be. A fotókat a Debrecenben született magyar fotóművész, Nicky Almasy készítette.

Az eseményen köszöntőt mondott Bolla Szilárd sanghaji magyar főkonzul, Cao Jiaming, a Sanghaji Építészeti Társaság elnöke, illetve Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.

Krizsán András kiemelte, hogy idén ünnepeljük Gonda Károly születésének 130., és emlékezünk meg halálának 50. évfordulójáról. Szeptemberben, ez alkalomból a Magyar Építőművészek Szövetsége Gonda Emlékévet hirdetett, amelynek programjai között számos, az építész életútjához, örökségéhez köthető eseményt rendeznek Magyarországon és Kínában egyaránt.

A kiadvány egyelőre csak nagyobb könyvtárakban lesz elérhető, de itt online is fellapozható.

Ugyanakkor a MÉSZ Facebook-oldalán meg is lehet nyerni a könyvet: a következő három vasárnap, december 1-én, december 8-án és december 15-én, minden reggel 8.00 órakor feltesznek egy kérdést Gonda életével és munkásságával kapcsolatban, az első helyes kommentelő pedig jutalmul kap egy Gonda könyvet. 

Forrás: MÉSZ
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyet a Dunára is!

Ilyet a Dunára is!

Gyaloghíd Sanghajban.

Sanghaj ultramodern magyar építésze - kiállítás

Sanghaj ultramodern magyar építésze - kiállítás

Online kiállítás nyílt Gonda Károly életművéről

Fantasztikus album készült Sanghaj ismeretlen magyar építészéről

Fantasztikus album készült Sanghaj ismeretlen magyar építészéről

Gonda Károly jelentős épületekkel járult hozzá Sanghaj világhírű art deco örökségéhez.

Hirdetés