Hirdetés

Átadták a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik részére fenntartott Démétér Ház új épületszárnyát hétfőn Budapesten.

A Démétér Ház elkészülése előtt

A Démétér Ház elkészülése előtt az édesanyáknak, édesapáknak gyakran méltatlan körülmények között, a fekvőbeteg osztályokon, vagy gyermekük ágya mellett egy széken kellett aludniuk hetekig.
2006 - Hatalmas társadalmi összefogással a kórház területén megépült a gyógyulás idejére a lábadozó gyerekeknek és szüleiknek otthont adó Démétér Ház. Elsőként 6 apartman és a közös helyiségek készültek el.
2009 - 3 új apartmannal bővítettük a házat.
2017 - A betegszám emelkedése miatt újabb apartmanok építésébe fogtunk a Démétér Házhoz tartozó üresen álló épületszárnyban. 
2018 - A hatalmas társadalmi összefogásnak köszönhetően elkészültek a fejlesztési munkák, így nagy örömünkre további hat apartmanban és közösségi terekkel (Nappali, konyha, mosókonyha, pszichológus szoba, pedagógus szoba, gyógytorna szoba, játszószoba) tudjuk biztosítani a biztonságos, kellemes légkörű ideiglenes otthont a családoknak.

A Démétér Programról / A Démétér Házról 

A Démétér Alapítvány programja hiánypótló kezdeményezés. Célunk a csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg gyermekek gyógyulási esélyeinek növelése. Hisszük, hogy gyógyulni nem fizikailag, hanem lelkileg és szociálisan is kell. Biztosítjuk kis hőseinknek családjuk állandó közelségét a Démétér Ház infrastruktúrájával, valamint élményekkel gazdagítjuk a kórházban töltött hétköznapjaikat. Fontosnak tartjuk a társadalomba, az iskolai közegükbe való visszailleszkedés segítését is.

A Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán 1992 óta csaknem 700 őssejt-átültetés végeztünk a gyermekbetegeknél. Mostanában évente 45-50 gyermeket transzplantálunk rosszindulatú hematológiai és daganatos betegségek, immunhiányos állapotok és anyagcsere megbetegedések miatt. Az osztályra az egész országból érkeznek betegek (470-en jöttek vidékről), akik hosszú (átlagosan 3-4) hónapot töltenek el kórházunkban, otthonuktól távol. Az átültetést követő 2-3 hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, a betegek immunrendszer nélkül élnek. Ezért ezt az időszakot steril körülmények között, elkülönítő boxban töltik.

A lábadozás időszakában, a csak lassan erősödő immunrendszer miatt gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek, ahol otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz. A tavalyi évben lehetőségünk nyílt a Démétér Ház bővítésére. December 4-én az ünnepélyes alapkőletétel kezdődött a munka, amelyet a MARKET Zrt. végzett el, és a beruházás 2018 júliusára az Emberi Erőforrások Minisztériuma igen jelentős anyagi támogatásával megvalósult.

Ám a Démétér Ház működtetéséhez továbbra is jelentős társadalmi összefogásra, anyagi támogatásra van szükség. És persze mindenki segítségére, aki hírt ad erről a fantasztikus programról. Valamint arról az interaktív, adománygyűjtő játékról, amelyet az építkezés kapcsán indítottunk, és amelyben a virtuális Démétér Házat téglák, épületszerkezetek vásárlásával lehet tovább építeni, mindezzel a programot támogatni. Interaktív játékunk linkje: www.felepulunk.demeterhaz.hu

A Démétér Ház jelentőségéről:
-felgyorsul a gyerekek lelki gyógyulása
-a transzplantációra való várakozási idő rövidül
-akadálymentesített apartmanokban fogadjuk a betegeket és hozzátartozóikat
-tanárok segítik a gyerekek fejlődését
-sok-sok játéklehetőség, infokommunikációs eszközök, wifi kapcsolat várja az átmenetileg itt élő gyerekeket

Számos ismert ember állt ügyünk mellé, ők egy, a Démétér Ház honlapján látható videó üzenetben kértek számunkra segítséget, alább az ott elmondottak rövid kivonata olvasható

PERSÁNYI MIKLÓS a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója is fontosnak vélte a bővítést. „Én olyan helyen dolgozom, ahol nagyon sok gyerek és szülő fordul meg, másfelől magam is neveltem gyerekeket, és pontosan tudom, hogy egy szülőnek nincs annál nagyobb bánata, mintha a gyerekének valami baja van, pláne, ha kórházba kerül. Ilyen helyzetben a szülő közelsége életfontosságú! Így tehát ez a csodálatos munka, ami itt folyik a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán úgy lenne teljes, ha a Démétér Ház új szárnya is elkészülhetne.”

LITKAI GEGELY Karinthy-gyűrűs humorista is arra kért mindenkit: segítsen! „Sokszor kérdezik a humoristát, hogy mi az, amivel nem szabad viccelni. Az egyik ilyen a betegség. Valamit azonban kezdenünk kell ezzel is, és ha nem viccelhetünk vele, akkor segítsünk a betegeken. A Démétér Alapítványnak, ezen belül a Démétér Háznak is jó, ha van egy olyan segítője, akire biztosan, minden évben számíthat. A Dumaszínház már két éve támogatja a Démétér Házat, és idén is így lesz ez. Mégpedig azért, mert átgondolt, hatékonyan működő, nemes célt szolgáló intézmény. Amelynek vezetője, Dr. Kriván Gergely, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa érzékelt egy problémát, és nem azt csinálta, amit ilyen esetben a magyar emberek oly sokszor, nem elbagatellizálta, vagy óriásira nagyította azt, hanem a legjobb tudása szerint reagált rá. A Démétér Ház azért is nagyon fontos, mert a gyógyuláshoz nem gépekkel, orvosi műszerekkel járul hozzá, hanem egy olyan gondolattal, ami keveseknek jut az eszébe: nevezetesen, hogy milyen sokat jelent a gyermekeknek, ha a gyógyulás hosszú ideje alatt biztonságos körülmények között, az orvosi segítség közvetlen közelében együtt élhetnek a szüleikkel.” 

LENKOVICS BARNABÁS még az Alkotmánybíróság elnökeként járt a Szent László Kórházban és a Démétér Ház már működő szárnyában. Ő ezt mondta a látogatás után: „Az összes emberi jogi dokumentum, Magyarország Alaptörvénye és az Alkotmánybíróság gyakorlata is az emberi jogok hierarchiájának csúcsára helyezte az élethez és az emberi méltósághoz való jogot. Ebben a sorrendben. Hiszen emberi méltósága csak az élő embernek lehet. Ezért: a legmagasabb rendű jogvédő munka az életvédelem. Maximális tisztelet és támogatás illeti meg azokat, akik az életért küzdenek nap, mint nap.  A Démétér Alapítvány, a Démétér Ház is méltó arra, hogy megkapja azt a maximális támogatást, amelyből bővülhet, és kiterjesztheti a tevékenységét.”

A beteg gyermekek nevében is köszönjük a sok segítséget!
Adószámunk: 18256110-1-43
Számlaszámunk: 10102086 - 56951900 - 01001003

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Európában mérföldkőhöz érkeztünk, és hamarosan kiderül, itthon melyik az első WELL minősített épület.

Örökre rajtunk maradhat a maszk

Örökre rajtunk maradhat a maszk

Ha nem lépünk fel a légszennyezés ellen, a Covid után is maszkban kell majd járnunk.

Ingyenes közlekedhetsz Budapesten a Föld napján

Ingyenes közlekedhetsz Budapesten a Föld napján

Április 22-én tedd le az autódat, de vidd magaddal a forgalmit!

Hirdetés