Gyertyános Zoltán senior architect könyvajánlója

Mit olvassunk, ha szakmailag is inspiráló tartalomra vágyunk? Ebben adhat segítséget Fülszöveg elnevezésű sorozatunk, amelyben a Hello Wood és építész barátaik által ajánlott könyveket vesszünk sorra – olyan figyelemre méltó, gondolatébresztő köteteket, albumokat mutatunk be, amelyek témájukban építészeknek és designereknek is érdekesek lehetnek, vagy csak éppen nagyon aktuálisak.

Ezúttal Gyertyános Zoltán senior architect könyvajánlóját olvashatjátok Erőss István „Természetművészet” című kötetéről.

 

„A könyv egy mélyen elkötelezett alkotó művész koherens belső fejlődése folyamatának lenyomata. És hogy miért éppen ezt a könyvet ajánlom? Mert sokan hisznek a fogyasztói társadalom oly sikeressé vált folyamatos növekedés modelljében… Megint mások úgy vélik, hogy az emberiség régóta, és elszántan kísérletezik önmaga felsőbbrendűségének bizonyításával. Már fel sem tűnik, hogy az űrkutatás fejlődése, az internet elterjedése, és még sok más a hadiiparnak köszönheti létét. Mérhetetlen energiát fektetünk a fenntartható fejlődés mítosznak életben tartására… De jöttek-jönnek a természet-művészek, akik önmaguk befelé történő fejlesztésében látják a lét értelmét. Nem aktivisták. Nem ideológiai alapon hozzák létre műveiket. Nem hirdetik fennen, hogy náluk van a bölcsek köve.

A természet-művészek a legősibb jól bevált úton járnak. A mintaadás felelőssége és követhetősége szép reményekkel teli utat mutat azoknak, akik azonosulni tudnak és akarnak egy emberarcú élet lehetőségével… Az Univerzum szerves részeként megélt élet is az egeket ostromolja… A természet-művészeti attitűd megmentheti az emberiséget a végső pusztulástól, vagy legalább segíthet az összeomlás utáni újrakezdésben. Erőss István természet-művész, a Képzőművészeti Egyetem vezetőjeként is mintaadással szolgál a jövő Generációk számára. Feltűnik a fény az alagút végén, és bizakodva nézek a jövőbe a könyv olvasása közben…”

 

 

Átmeneti alkotások örökkévalósága
Avagy mit ír a hivatalos könyvismertető

A természetművészet egy olyan izgalmas, átfogó területe a vizuális művészetnek, mely napjainkban a galériarendszerből amúgy is kikívánkozó művészeknek valós, az erősödő ökológiai problémák okán nagyon aktuális és társadalmi értelemben elkötelezett művészi kifejezésre ad lehetőséget.

„Flusser egy 1991-es interjúban tett kijelentése tűnt akkoriban számomra alapvető kérdésnek: »Az automatizálásban engem az bűvöl el, hogy mindazt, ami mechanizálható, a gépek jobban el tudják végezni, mint az ember. Egyenesen rangon aluli olyasvalamit csinálni, amit a gépek is el tudnak végezni«. A flusseri felvetés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a sokszorosított grafikákkal egy időben elkezdtem efemer, helyspecifikus alkotásokat is készíteni” – jegyezte meg Erőss István.

 

Hello Wood Web | Facebook | Instagram

 

 

Grafikai kreatív: Sztranyák Zsófia

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közérdekű designprojektek az Artus-ban | METU

Közérdekű designprojektek az Artus-ban | METU

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

A városfejlesztés közös felelősségünk | Fülszöveg by Hello Wood

A városfejlesztés közös felelősségünk | Fülszöveg by Hello Wood

Fülöp Tamás, a Hello Wood csoportvezető építészének könyvajánlója

Pályázz a diplomamunkáddal és nyerj! | Hello Wood Diplomadíj

Pályázz a diplomamunkáddal és nyerj! | Hello Wood Diplomadíj

A határidő: szeptember 30., szombat éjfél

Hirdetés