Bemutatták Palkó György és Mizsei Anett Budapest építészete 2000-2020 című kötetét – pillanatkép a magyar főváros húsz évének építészetéről.

A magyar mellett angolul is megjelent Budapest építészete 2000-2020 kötet 50+1 budapesti épületet mutat be a címben jelölt időszakból, méghozzá rendkívül alaposan átgondolt koncepció mentén: Palkó György letisztult, élettel teli fotói az épületek legszebb arcát mutatják meg, míg Mizsei Anett szövegei erős szakmaiságukkal együtt is befogadhatóak, továbbgondolásra sarkallnak.

 

Építészet és fotó, építészet és írás – Palkó György épületfotós és Mizsei Anett építész, szakíró arra vállalkozott, hogy könyvükben egyféle keresztmetszetét adják Budapest kortárs építészetének. Somogyi Krisztina (egyetemi docens, kurátor, szerkesztő, építettkörnyezet-kutató) és Kovács Dániel (művészettörténész, szakíró, kurátor) értő szemmel vezette a válogatási folyamatot, feltett lényegi kérdéseket és segítve a mintegy félszáz alkotás megválasztását és elemzését. Szerkesztői, írói és kurátori tapasztalataik nagyban támogatták a szerzők munkáját – a fotós és a szövegíró is első könyvét jegyzi jelen kötettel.

Somogyi Krisztina előszava vezeti fel a projekteket, másfelől a háttérben zajló munkára, illetve a város alakulásának húsz éves folyamatára is ablakot nyit. Tágabb kontextusba helyezi a bemutatott alkotásokat, de magát a könyvet is.

Trendeken és divaton túl, az építészetet és Budapestet reprezentáló válogatás sokszínű, helyet kap benne az új mellett a régi is: foghíj, zöldmezős beruházások és iparterület rehabilitáció, átalakítás és újrahasznosítás – egy élő város megannyi sejtje.

Bevezetőjében értő gondossággal adja az olvasó kezébe képek és szövegek együttesét, amit Sipos Balázs grafikus rendezett elegánsan szerkesztett kiadványba.


2000 és 2020 között ikonikus, a városképet alapjaiban új irányba fordító nagyberuházások és szerényen meghúzódó rejtett kincsek egyaránt születtek. Előbbieket mindenki ismeri, utóbbiakat kevesek fedeznek fel. De ahogyan a városban, úgy ebben a kötetben is megférnek egymás mellett: életünk részei, melyekre Palkó György fotóin keresztül talán kicsit más szemmel tekint majd az olvasó. Szó szerint és átvitt értelemben is új nézőpontok nyílnak az oldalakat forgatva.

Budapest legismertebb arca a historikus belváros, mára azonban mégis jóval több annál. A történeti magra rákapcsolódva ma is él, fejlődik, változik. Közelebbről megfigyelve korok, rétegek – s ezeken belül – unikális építészeti alkotások kaleidoszkópja tárul fel. Közösségi életterek, parkok váltakoznak privát, meghitt terekkel: a város használatának megannyi útja nyílik meg bennük.

Palkó György képein ez a világ elevenedik meg: a szikár anyag, a tiszta építészeti alkotások mellett a város és lakóinak interakciói is megjelennek. 

 

„Sokkal többet kellene építészetről beszélgetnünk nekünk, építészeknek nem építészekkel, ezt a hozzáállást próbáltam megragadni – mondta a szövegekről Mizsei Anett. – A rövid, jól befogadható szövegekkel szándékosan együtt gondolkodásra hívom meg az olvasót; időnként csak kérdéseket teszek fel a szövegben, az olvasóra bízom a döntést, a saját ítélet kialakítását. Másfelől vegyük észre, hogy a kortárs építészet tud beszélni az emberekhez, a jó kortárs építészetnek van mondanivalója.”

Húsz év nem kevés idő: az ezredforduló alkotásai mára beilleszkedtek a környezetükbe, az élet birtokba vette és helyenként formálta is őket. Be lehet-e mutatni ezt a négy dimenziós, összetett, sokrétű világot képeken és szövegeken keresztül? A maga teljességében biztosan nem. Az építészeti alkotás több állóképek sorozatánál: gazdag, emlékeket és érzéseket kelt, amelynek lényege a személyes megtapasztalás.

A kötet épp ezért csak kiindulópont, felhívás olvasójához: járjon nyitott szemmel, fedezze fel, miről mesél neki a ma építészete. Gondolkodjon együtt a szerzőkkel, miközben kialakítja magában saját Budapestjét.

És miért éppen 50+1 projekt került a kötetbe? Az inspirációt a New Architecture sorozat jelentette, amely 50-50 épülettel mutatta be London, New York és Los Angeles kortárs építészetét. Los Angelest Palkó György mentora, Mike Kelley fotózta, aki a friss Budapest-könyvet forgatva elismeréssel jegyezte meg, hogy „örül, mert a magyar alkotóknak sikerült a sajátjukká tenni a koncepciót”. Az a bizonyos +1 projekt pedig a BudaPart Gate lett – a még javában épülő, városrész léptékű fejlesztés beemelésével új perspektívát kapott a kötet, amennyiben kitekint a jövőre, a következő egy-két évtizedre.
 

 

A Budapest építészete 2000-2020 című kötet erre a linkre kattintva rendelhető meg.

 

Főtámogatók: ALUKÖNIGSTAHL Kft., KRÜLLUNG Árnyékolástechnika Kft.
Támogatók: KÖZTI Zrt, Market Építő Zrt. és Miniszterelnökség

 

Fejléckép: Szabó Bence

 

Palkó György | Web | Facebook | Instagram 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Palkó György Kisvárdáról indulva lett az ország egyik legismertebb építészeti fotósa, az elmúlt hónapokban azonban újabb határokat lépett át.

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

A lendvai vár is megsérült a december végi földrengés során

A lendvai vár is megsérült a december végi földrengés során

Jelentős méretű repedések keletkeztek az épületen

Hirdetés