Hirdetés

Ebben a házban tényleg eggyé válsz a természettel

Világításból is csak annyi van, amennyit a nap ad.

A Ryuichi Ashizawa építésziroda egy négytagú családnak tervezett otthont a japán Awaji-szigeten, a kérés feléjük az volt, hogy tervezzenek egy olyan házat, amely a "családdal együtt növekszik", amely ez pedig azt is jelentette az építészek számára, hogy újra kell gondolni az hagyományos lakóterület koncepcióját.

Az építésziroda egy spirális épületet álmodott meg (Spiral Garden), amelyben az épület és a táj egymás integráns része, a tető gyakorlatilag a talaj folytatása, a ház pedig minden oldalán érintkezik a külső környezettel. A ház középpontját a niha névre keresztelt tér adja, amelynek átmérője 2,4 méter, magassága 7,5 méter.

Napközben a napfény a tetőablakon keresztül jut be a központi térre, éjszaka pedig beborítja a teljes sötétség, mivel nem terveztek bele világítást.

A niha további jellegzetessége, hogy nincs meghatározott funkciója, így alkalmas lehet meditációra, de baráti összejövetelekre is, szokatlan formája pedig összhangban van a sziget földbe süllyesztett, fából készült házaival.

A fa szerkezetű ház minden elemét kézzel faragták ki az ácsok, a homlokzat kapott egy kis vakolatot, míg a padlót tataki technológiával készítették el, amely lehetővé teszi a hő tárolását és a páratartalom szabályozását. A tető kertként is funkcionál, növénytermesztésre is alkalmas. Ha esik, az esővíz egy része meglocsolja a tetőkertet, másik része pedig a ház melletti tavacskába szivárog. Nyáron szintén a tó segít lehűteni a ház felé és a házba áramló szelet. 

Így a természeti jelenségek a ház elválaszthatatlan részévé válnak, a család pedig eggyé a természettel.

Forrás: Ryuichi Ashizawa Architects & Associates




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A természet és a megújult ember a fő irányvonal Casa Luziában

A természet és a megújult ember a fő irányvonal Casa Luziában

A mexikói építésziroda egészen Nietzscheig nyúlt vissza.

Egzotikum a Káli-medencében
  • 2019-05-10 14:00
  • Deco

Egzotikum a Káli-medencében

Amikor a rusztikus stílus eggyé válik a Baliról és Jáváról származó fa és rattan bútorokkal: a Káli Home-ban jártunk, Kővágóörsön.

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Egy bájos, kis léptékű családi ház nyerte el Svédország legrégebbi, legnagyobb presztízsű építészeti díját, noha olyan nagy név is a jelöltek közt szerepelt, mint a Bjarke Ingels Group.

Nincs találat!

Hirdetés