Olaszország, ahogy ritkán látjuk

A brutalista építészetről minden bizonnyal előbb jut eszünkbe Kelet-Európa, Olaszországról pedig könnyebben asszociálunk reneszánsz, vagyok barokk épületekre. Roberto Conte és Stefano Perego, olasz fotósok most ezt a kevésbé közismert, kevésbé sztereotipikusan „olaszos” szegmensét mutatják be az országuknak. 
 

Temető bővítés, Jesi, építészet: Leonardo Ricci (1994), fotó: Stefano Perego

Roberto Conte és Stefano Perego Brutalista Olaszország című könyve az ország legjobb brutalista épületeit mutatja benne. A két fotós, akik korábban a Szovjet Ázsia című könyvön dolgoztak együtt, az országon kívüli brutalista építmények dokumentálása után most a hazai vasbeton építészet fejlődését és gyöngyszemeit kutatták fel. A kiadványban bemutatott épületek egy része elhagyatott vagy karbantartásra szorul, míg mások jó állapotban maradtak.
 

Villa Gontero, Cumiana, építészet: Carlo Graffi, Sergio Musmeci (1971), fotó: Stefano Perego

„Vonzódunk a modern építészethez, és különösen ahhoz, hogyan fejlődött a 20. századnak abban a bizonyos időszakában, amikor a brutalizmus virágzott. Lenyűgözőek, vizuálisan feltűnőek és néha meglepőek ezek az építmények. Még ha 50 vagy 60 éve is állnak, a legtöbbjük nem ismert, így lehetővé teszik egy fotós számára, hogy olyasmit tárjon a közönség elé, amit korábban nem láttak. Azt is felismertük, hogy a díszítés nélküli épületeknél a fotós szerepe felértékelődik az által, hogyan tudja kiemelni az építmény sajátosságait”–  mondta el Roberto Conte.

National Temple to Mary, Mother and Queen, Trieste, építészet: Antonio Guacci and Sergio Musmeci (1965), fotó: Stefano Perego

„A brutalizmus még mindig automatikusan ellenállást vált ki az olasz lakosság egy jó részénél, miközben  az érdeklődés is erőteljesen és jelentősen növekszik, ahogyan ez a világ többi részén tapasztalható. Mi mindenképpen a második csoportot próbáljuk erősíteni”– tette hozzá Stefano Perego.

Our Lady of Tears Sanctuary, Syracuse, építészet: Michel Andrault and Pierre Parat (1994), fotó: Roberto Conte


Forrás: Dezeen

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Száz év találkozása

Száz év találkozása

A Reform 1918 projekt megőrzi az épület történelmi örökségét és modern külsővel frissíti fel. 

Erdei kabin másképp

Erdei kabin másképp

Godefroy épülete egy óda a brutalizmushoz

Brutalista játszótér másképp

Brutalista játszótér másképp

Tisztelgés a huszadik század játszóterei előtt. 

Hirdetés