Hirdetés

Brazília nyerte a legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlánt

Gabriela de Matos és Paulo Tavares által rendezett Terra [Föld] című brazil pavilon nyerte el a 2023-as Velencei Építészeti Biennálé legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlánt. A zsűrit neves építészek és kurátorok alkották: Ippolito Pestellini Laparelli, mint elnök, Nora Akawi, Thelma Golden, Tau Tavengwa és Izabela Wieczorek.

Indoklásuk alapján a brazil pavilon a múlt újragondolását javasolja a lehetséges jövők megtervezése érdekében, előtérbe helyezve az építészeti kánonok által elfeledett szereplőket, párbeszédben az idei biennálé kurátori koncepciójával, a Jövő laboratóriumával.

 

A Terra Brazília múltjára, jelenére és jövőjére reflektál, és a földet állítja a középpontba, amely a kiállítótér költői és konkrét elemeként egyaránt jelen van. A kurátori csapat az egész pavilont földdel borította be. A közönség ezáltal közvetlen kapcsolatba kerülhet az őslakos és quilombola hagyományokkal, valamint a kandomblé vallási gyakorlattal is.

 

 

„A kurátori koncepciónkban Brazíliáról, mint földről gondolkodunk. Föld mint talaj, mint trágya, mint padló és mint terület. A földre továbbá globális és kozmikus értelemben is gondolunk, mint a bolygó és minden emberi, illetve nem emberi élet közös otthonára. A föld mint emlékezet, mint jövő és mint múlt, valamint az örökség szemléltetése jelenik meg a kiállításon, annak érdekében, hogy kiterjesszük az építészet territóriumát a legégetőbb városi, területi és környezeti kérdésekre” – Gabriela de Matos és Paulo Tavares.

 


A jövő laboratóriuma című nemzetközi kiállítás legjobb résztvevőjének járó Arany Oroszlánt a DAAR (Alessandro Petti + Sandi Hilal), míg A jövő laboratóriuma című nemzetközi kiállítás ígéretes fiatal résztvevőjének járó Ezüst Oroszlánt Olalekan Jeyifous kapta. Különdíjat kapott a „Dancing Before the Moon” nevet viselő brit nemzeti pavilon.

 

Forrás: Archdaily
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Séta az éjjeli nap alatt

Séta az éjjeli nap alatt

A Fuzzy Earth, Tüdős Anna és a BÜRO imaginaire pályázata a 2023. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra.

„Reziduum – the frequency of architecture”

„Reziduum – the frequency of architecture”

Bemutatjuk a 2023-as Velencei Építészeti Biennálé pályázat nyertes koncepcióját.

Űrhajóval a menyországba

Űrhajóval a menyországba

Bejártuk az Ildikó téri református templomot

Hirdetés