Hirdetés

Hogyan hat egymásra a két, látszólag teljesen különálló terület?

A blockchain technológia főleg a fejlődő országokban hozhat jelentős fejlődést, ahol mindenkinek van mobilja, de koránt sincs mindenkinek bankszámlaszáma – jelentette ki Kalocsai Kornél, a FIBREE magyarországi vezetője a PropTech Hungary konferencián. Ám később kiderült: ha csak az ingatlanszektort nézzük, mindenhol komoly szerepet kaphat a blockchain.

A blockchaint és a bitcoint sokan összekeverik – fejtette ki Kalocsai az előadása elején –, holott a bitcoin egy kriptovaluta, amit a pénzügyi válság hívott életre, és amihez elengedhetetlen technológia a blockchain. Ez utóbbi egy elosztott adatbázis, megmásíthatatlan adatokkal, közvetlen és azonnali tranzakciókra képes, automatizálható, és lehet publikus vagy privát is.

„Lényegében blokkok láncolata, és amikor egy adott blokkot lezárunk, kap egy kódot, onnantól kezdve nem tudjuk megváltoztatni – magyarázta a FIBREE hazai vezetője. – A technológia kiváltja a bizalmat adó közvetítőket, és képes akár szerződéses folyamatokat is automatizálni.”

De hogyan kapcsolódik mindez az ingatlanpiachoz? „Akár a BIM (Building Information Modeling) használatával, akár földhivatali bejegyzéseknél, akár épületmenedzsmentben. De a legfontosabb a tokenizáció.”

A token lényegében egy zseton, amit értékkel ruházhatunk fel, ezután lehet adni-venni, anélkül, hogy megváltoztatnánk az értékét képviselő tárgy fizikai helyét. Onnantól a token ára együtt változik majd a festmény/ingatlan értékével. Lényegében digitalizáljuk az ingatlan árát, sokkal egyszerűbben értékesíthetjük, és sok-sok tulajdonosa is lehet. Egy ingatlant felbonthatunk akár egymillió tokenre, digitalizálhatjuk a tulajdonjogát, ezzel a token követi az ingatlan értékét, likvid lesz, egyszerűsíti és gyorsítja a folyamatokat, szavazati jogot biztosít az ingatlannal kapcsolatos döntéseknél – fejtette ki Kalocsai.

Konkrét példákat is mondott a szakember:

„Tavaly New Yorkban 30 millió dollárért tokenizáltak egy új építésű társasházat, amit bérbe adnak majd, és a tulajdonosok a tokenjeik hányaduk arányában részesülnek majd a profitból.”

A folyamat tehát egyértelmű: a tokenizálás likvidebbé teheti az ingatlanpiacot, új szereplőket vonhat be, és megmozgathat inaktív tőkét, és az új projektek finanszírozása is megváltozhat, ha token alapon is be lehet szállni. Számtalan, ingatlannal kapcsolatos blockchain-projekt létezik, többek közt olyan is, amely világszintű ingatlannyilvántartást akar létrehozni.

Magyar projektek is vannak, a Smart Deposit a foglalózás és a szerződéskötés folyamatát segíti blockchain segítségével, a WarrantIQ az ingatlan főkönyvét tárolja blockchain-alapon.

A FIBREE (Blockchain- és Ingatlanszakértők Nemzetközi Alapítványa) nem egészen egy éve jött létre, de már 35 országban több mint ötezer tagja van, de ugyanígy globálisan szereplő a 2013-ban alapított világszervezetet, az IBREA (Nemzetközi Blockchain Ingatlanos Szövetség) is.

Fotók: Unsplash
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hol van a legolcsóbb vízparti lakás Budapesten?

Hol van a legolcsóbb vízparti lakás Budapesten?

Túl a Balatonon: ingatlanok a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tónál, illetve a fővárosban.

Fizetni is hajlandóak vagyunk a zöld ingatlanokért

Fizetni is hajlandóak vagyunk a zöld ingatlanokért

Környezettudatosabbak, energiatakarékos ingatlanokat keresnek a magyar vásárlók.

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Stilizált hullámok és pazar kilátás a BudaParton

Bokrétáztunk a BudaPart E épületénél.

Hirdetés