Világkongresszus és konferencia - Hudec László és magyar kortársai.

Hudec László (1893-1958) építész kalandos életét és egyedülálló munkásságát egyre többen ismerik Magyarországon is. Az itthon csak 8 éve felfedezett építész Besztercebányán (ma Banska Bystrica) született, a Budapesti M!szaki Egyetemen tanult, Sanghajban alkotott és Berkeley-ben, Amerikában hunyt el.

fotó COPYRIGHT SIGN Szalontai Ábel

Hudec neve a kínai nagyváros lakói számára fontos, mert Ázsia első felhőkarcolóját tervezte meg nekik és 20 évnyi munkásságából ma is több mint 60 épület még áll. A városban található gazdag nyugati stílusú építészeti hagyaték miatt Sanghajban került megrendezésre 2015. november 1-6 között a 13. World Congress of Art Deco. Az amerikai alapítású szervezet meghívására Csejdy Virág is előadást tartott Hudec Lászlóról és hagyatékéról a kongresszus nemzetközi közönségének. A rendezvény főszervezői a Shanghai Art Deco és a Historic Shanghai, a város örökségvédelmével és történetével aktívan foglalkozó szervezetek. Az előadásokon túl szervezett séták keretében a város emblematikus art deco épületeit és azok rejtett kincseit is megismerhették a látogatók.Hudec László ismertsége Sanghajban már számos kínai-magyar program indukálója volt az elmúlt években, melyeknek aktív partnere és támogatója a 2008 óta m!ködő Hudec Kulturális Alapítvány.

fotó COPYRIGHT SIGN Szalontai Ábel

Az alapítvány kínai kapcsolataira és szakmai elismertségére építve szerveződött meg az ART DECO Budapest-Shanghai cím! konferencia is 2015 november 4-5-én a World Congress ofArt Deco eseményéhez kapcsolódva, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A 2 napos program keretében kínai és magyar szakértők Hudec László art deco stílusú munkásságáról, a magyarországi art deco történetéről és alkotóiról tartottak prezentációkat egy frissen felújított Hudec épületben, a Zöld Házban.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szőlőszemek Kínában

Szőlőszemek Kínában

Újabb magyar siker egy kínai pályázaton.

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A Mariahilfer strasse egyik fontos csomópontjában álló, 2021 októberében átadott négycsillagos hotel története évszázadokkal korábbra nyúlik vissza.

Birodalmi modernitás

Birodalmi modernitás

Kormányzati negyed Ungváron.

Hirdetés