A47

Az Andrássy úti Karsai-palota újjászületése.

Az átadás előtti utolsó simítások zajlanak az aprólékos restaurálási folyamaton és modernizáláson átesett Karsai-palotán. Meglehetősen romos állapota miatt az Andrássy út 47. szám alatt található eklektikus, neoreneszánsz stílusú épület hosszú évek óta rontotta a világörökségi városképet, így igencsak időszerűvé vált egy teljeskörű felújítás. A komplex ingatlanfejlesztési projekt a Bayer Property Zrt. és a BBID Kft. közös beruházásában valósult meg, a kivitelezést a Bayer Construct Zrt. végezte. Cikkünk az OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) lapszámából.
 


Az Andrássy út és történelmi környezete kétségtelenül Budapest egyik legismertebb, legimpozánsabb városépítészeti együttesét képezi, ami immár több mint 20 éve, 2002-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A magyarországi historizáló építészet remekművei között számon tartott, állandóan nyüzsgő sugárúton az elmúlt években sorra újulnak meg az izgalmas múltú, többemeletes bérpaloták. Ennek egyik legfrissebb példája az A47 néven újjászületett Karsai-palota.

Az országos egyedi védettség alatt álló műemléki lakóépületben 4700 négyzetméternyi hasznos alapterületen 13 db prémium kategóriás lakóingatlan, 2 db kereskedelmi egység és 1 db vendéglátóhely került kialakításra. A 1878 és 1880 között emelt lakóházat Karpelesz (később Karsai) Ignác, a Pesti Viktória Gőzmalom igazgatója megbízásából Freund Vilmos és Quittner Zsigmond tervei alapján építették. Az egykor impozáns palota állapota az idők során jelentősen lepusztult és a kétezres évekre egy düledező, koromtól feketéllő bérházzá silányult. Sőt már nem csak esztétikai, de biztonsági problémák akadtak jócskán: az épület évek óta rontotta az utcaképet az omlásveszély miatt készült állványozásával.

Történt mindez annak ellenére, hogy még az Andrássy úti palotákhoz képest is kiváló helyen áll: Budapest egyik legnépszerűbb találkozóhelye, a kellemes hangulatú Liszt Ferenc tér sarkán, pár lépésre az Oktogontól. Az enyészet évei után az A47-beruházás remek lehetőséget teremtett arra, hogy a Karsai-palota újra eredeti formájában, szépségében tündökölhessen.

 


A beruházók víziója, egy teljeskörű felújítás, amelynek során a klasszikus és modern megjelenés ötvözeteként a régi találkozik az újjal. Ennek megfelelően

az épület korábbi karakterének megőrzése mellett a jelenkor igényeinek megfelelő, különleges kényelmi funkciókkal bíró lakóingatlanok kerültek kialakításra.

A tervezési folyamat 2018-ban kezdődött, és az azóta eltelt idő alatt építészeti kihívások sokaságát kellett megoldani az aprólékos hatósági előírások messzemenő figyelembevételével. A világörökségi helyszín, a számos egyedi, különlegesen igényes kialakítású tér megkövetelte értékvédelmi tervdokumentáció lett végül a felújítás egyik legfontosabb sorvezetője.

 


Az épület struktúrája, tömege teljes egészében megmaradt, hiszen részleteiben és egészében is kiemelkedően reprezentálja kora alapvető építészeti világát. Az értékmentő és értékteremtő munka során az egyik legnagyobb kihívást a műemléki homlokzat megtisztítása, helyreállítása jelentette. A felújítás előtti állapotában a homlokzat kiterjedt felületen intenzív mállásnak indult, a díszítőelemek hiányosak, töredezettek voltak.

A nagy járműforgalomból adódó légszennyezés miatt az eredeti lágy, bézs tónus feketésre változott, erősen elszíneződött. Külön fejtörést okozott, hogyan lehetne a gondosan megtisztított felületet hosszú távon is sikeresen kezelni. A konzerválást végül egy speciális impregnálás segítségével érték el, mérsékelve ezáltal az ismételt feketedési folyamatot.

 

 

Az eredeti színvilág helyreállítása mellett azt is kiemelten fontosnak tartották, hogy a homlokzati beavatkozások, javítások ellenére a felületek természetessége, rusztikussága megmaradjon. A másik nagy volumenű feladatot a tetőszerkezet kidolgozása és engedélyeztetése jelentette.

A régi tetőszerkezetet elbontották, helyén új tetőtéri beépítés készült, ezen a szinten kaptak helyet a tetőteraszos penthouse lakások. A mozgatható lamellás tetőszerkezet révén a szakemberek olyan egyedi tervezői megoldást alkalmaztak, amely egyszerre biztosít egységes felülnézeti képet a műemléki palotának, ugyanakkor a tetőtéri ingatlanoknál is praktikus elemként szolgál.
 

 

A felújítás további fókuszpontjait egyértelműen a korabeli belső épületrészletek jelentették. A védett építészeti értékeket – mint a ház díszes kapualját, főlépcsőházát és a lépcsőkorlátokat – megőrizték és archív dokumentumok alapján restaurálták.

A minőségi végeredmény érdekében terület-specifikusan választottak restaurátorokat. Így az egyes részletekkel – fa, fém, díszítőfestés, kő, gipsz, terrazzo – más-más szakember foglalkozott. A különböző szakágak összehangolása nem volt egyszerű feladat ugyan, a végeredmény szempontjából azonban mindenképpen megérte.

 


A korhűen restaurált közösségi terekből nyílnak az exkluzív kialakítású lakások, amelyek belsőépítészeti terveit a hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt elismert LIMA Design Kft., illetve három ingatlan esetében egy francia tervezőpáros készítette. A belső tereknél is központi szerepet töltött be a szigorú előírások figyelembevétele, így a villák tervezésére is szakosodott LIMA stúdió a műemléki minősítésnek megfelelően alakította ki a prémium minőségű lakásokat.

Rendkívül sok megmaradt érték – ajtók, stukkók, álmennyezetek – volt az épületben, melyeket (részben a műemlékvédelmi elvárások miatt, részben viszont saját döntés alapján) szerettek volna megőrizni. A koncepció fő irányvonala ezeknek az értékeknek a helyreállítása, a nagypolgári elemek és hangulat megőrzése volt, amit letisztult designnal emeltek ki. Minthogy ezeket a lakásokat teljesen bútorozottan, vagy a home styling csomagot igénybe véve akár dekorációkkal kiegészítve értékesítik, meg kellett találni azokat a design-irányokat, amiket ezek a luxusingatlanok megkövetelnek.

 

 

Ugyanakkor nem titkolt célként fogalmazódott meg az is, hogy ne szerkezetkész, hanem kompakt lakásokat, tehát tulajdonképpen egy kész terméket kapjanak a tulajdonosok. Ezzel a jól átgondolt lépéssel az újabb felújításokat, bonyolult engedélyeztetési folyamatokat is igyekeztek kiküszöbölni. 

Az Oktogon mellett újjászülető több mint 140 éves palota kapcsán mindenekelőtt talán azt érdemes kiemelni, hogy az egész felújítás alatt a műemlékvédelemmel és a szakágakkal szorosan együttműködve zajlott a tervezés és a kivitelezés, aminek eredményeképpen egy valóban minőségi projekt valósulhatott meg.

Az A47 névre keresztelt épület, melynek minden részletében a klasszikus nagypolgári elegancia és a modern elemek finom összhangja köszön vissza, kívül-belül ismét teljes pompájában, világörökségi helyszínhez méltó formában tündökölhet. 

 

181-es lapszámunkban a Karsai-palota felújításáról szóló cikk stáblistájába sajnálatos hiba csúszott. Nyéki Gábor és Trikkal Adrienn vezető tervezők nevét az építész munkatársak között soroltuk fel. A tervezői lista tehát helyesen: Vezető építész tervezők: Vékony Tamás, Nyéki Gábor, Trikkal Adrienn. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

 

Tervezés: 2018 – 2020
Kivitelezés: 2020 – 2022
Nettó alapterület: 4600 m2
Bruttó szintterület: 5500 m2
Generáltervező: LIMA Design Kft.
Vezető építész tervező: Vékony Tamás, Nyéki Gábor, Trikkal Adrienn 
Belsőépítészet: Hajdú Bianka, Szabó Eszter (Lima Design Kft.)
Generálkivitelezés: Bayer Construct Zrt.
Műemlékvédelem: Gerényi Viktor
Fa restaurátor: Zágoni Péter, Kóbor Zsolt
Műemléki fa nyílászárók: Csík József (Bács Generál Kft.)
Díszítőfestés restaurátor: Herling Zsuzsanna, Győry Lajos
Fém restaurátor: Lehoczky Tivadar
Kő, gipsz és terrazzo restaurátor: Kovács Attila, Fazakas Gyula kő restaurátor és Becker Péter gipsz restaurátor
Dekor festésWellWall Dekorfal Kft.
Egyedi bútor: N.A. Ratio Kft.
Világítás, bútorok, home styling: Solinfo Group
Térkő: Viastein Kft.
Beruházó: BBID Kft, Bayer Property Zrt.

 
Az OCTOGON magazin 181-es (2023/1-es) új, hagyományosan műemléki lapszámában sok egyéb mellett a Pyxis Nautica és az Optinvest Zrt. által belsőépítészetében felújított Breitner-házról, a Vékony Tamás / Bayer Construct tervezésében újjászülető Andrássy úti Karsai-palotáról, a Hegedűs Zsolt / Centralwood által jegyzett Vasvári Pál utcai zsinagóga megújulásáról és egy bükfürdői hotelépület rekonstrukciójáról is olvashattok.


Az OCTOGON-ra erre linkre kattintva lehet előfizetni!


 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A47

A47

Az Andrássy úti Karsai-palota újjászületése.

Modernitás új színekben

Modernitás új színekben

A Zánkai Erzsébet-tábor felújítása és bővítése.

A Finta Studio, az Abud, a Garten Studio és a Zaha Hadid Architects közös terve a Pázmány Campus pályázatán

A Finta Studio, az Abud, a Garten Studio és a Zaha Hadid Architects közös terve a Pázmány Campus pályázatán

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa több szempontból is világok határán létesül. A tervezési területen vált léptéket és beépítési módot a városszövet. Korszakváltás határán áll maga az oktatás is, átértékelődnek a módszerek, kérdés tárgya az oktatás voltaképpeni helyszíne, nem beszélve a COVID helyzet kihívásairól, aminek következtében eddig soha nem látott gyorsasággal jelentek meg és terjedtek el új eszközök és megközelítéseket. A tervet az építészek leírásában közöljük.

 

Hirdetés