Megjelent Krizsán András és Somogyi Győző könyve.

A Cser Kiadónál április 28-án jelent meg Krizsán András és Somogyi Győző A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete című kötete, amely egyedülálló betekintést enged a Káli-medence hangulatába és népi építészeti örökségébe. Értékmentés és értékteremtés egyszerre.

 

A szerzőpáros együtt bírta szóra ezeket a tájba simuló hajlékokat, lakóházakat, szőlőbeli épületeket, kibontották a látványt, megmutatták a táj, a hely arcát a benne élő ember szellemiségével, rávilágítva a sokszorosan szoros kötődésre a természethez, benne az épített környezethez, vele a múlthoz, az élet szolgálatához. Krizsán András szavai képeket varázsolnak elő képek nélkül, Somogyi Győző keze nyomán pedig úgy telik meg élettel a táj, hogy megszólal szavak nélkül is.

Itt nem szabad sietni, itt szemlélődni, elmélkedni kell, megmerítkezni a szépségben, a csodában, a kövekbe zárt múltban, gondolkodni az értékek továbbörökítésén. Az olvasó kezébe mindezekhez vezérfonalat ad a könyv, de ugyanakkor technikai-technológiai gyakorlati útmutatót is az értékek megőrzéséhez úgy, hogy azok az építészeti kultúra eleven emlékei lehessenek.

 

 

Forrás: Cser Kiadó

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feléledt a kráter

Feléledt a kráter

Hello Wood Builder Summit TOP 3+1

„Barátoknál” a Balaton-felvidéken
  • 2023-03-29 09:00
  • Deco

„Barátoknál” a Balaton-felvidéken

Teljes a francia életérzés a Karikás család vendégeiként.

A tradíció tisztelete

A tradíció tisztelete

Nyaraló a Balaton-felvidéken a Benczúr-Weichinger Stúdiótól.

Hirdetés