_ReConnect, a hipszter-paradicsom

Gazdag Olivér diplomamunkája egyedi lakhatási élményt kínál Debrecen belvárosában

A Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékének friss MSc diplomamunkáit bemutató sorozatunkban Gazdag Olivér egyedi hangulatra tervezett belvárosi tömbrehabilitációját mutatjuk be a tervező közlése nyomán: _ReConnect, a hipszter-paradicsom

Napjaink egyik legégetőbb urbanisztikai kérdése a városok beépítési sűrűsége. A kedvező beépítési sűrűség azonban a fenntartható városfejlesztésnek nem egyedüli jellemzője. A fenntarthatóság tágabb értelemben a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok dinamikus egyensúlyát jelenti, a laksűrűség környezeti és társadalmi szempontjai azonban gyakran ellentétbe kerülnek egymással. A városfejlesztés – és ennek egyik eszköze, a laksűrűség-növelés – kihívásai minden növekvő városban megjelennek. Debrecen egyik célkitűzése, hogy úgy nőjön 250 ezer lakosú várossá, hogy közben zöld területeket nem von el a településtől.

Gazdag Olivér diplomamunkája ennek értelmében a város belső területeit vizsgálta, hogy feltárja az esetlegesen alulhasznosított zónákat. Így bukkant rá egy tömbre, mely Debrecen közvetlen belvárosában található, a Burgundia, Csapó, Liszt Ferenc, és Blaháné utca által közrezárt zónában. 

A tömb nagyon színes felhasználású: oktatási intézmény, kormányhivatal, lakóépületek, és a sétáló (Csapó) utca felől számos vendéglátóipari egység megtalálható benne, melyek nagyrészt az utcafronti peremen helyezkednek el. A háztömb belső magja nagy kiterjedése ellenére rendkívül kihasználatlan. Többnyire romos garázssorok, elhanyagolt kertek, parkolók foglalják el az értékes belvárosi zónát. A diplomaterv elsősorban ennek a területnek a jobb felhasználását, illetve a város vérkeringésébe történő visszacsatolását tűzte ki célul.


Telepítés

Fontosnak tartotta, hogy a tömb peremén elhelyezkedő épületek változatlanul működjenek tovább, sőt, a sétáló utca felőli vendéglátóipari egységek a tömb belseje felé terjeszkedjenek. Mivel a tömb utcákra néző épületei változatlanul maradnak, az épületek meglévő nyílásait kellett használni a tömbbelső feltárására. Így gyakorlatilag kialakult egy hosszú, csendes, boltokkal szegélyezett sétálóutca, ami az Ady Endre Gimnázium és a Csokonai közötti parkot köti össze a forgalmas Burgundia utcával. E mellett a terv két kisebb, de annál nyüzsgőbb sétálóutcát hozott létre, amik a két működő vendéglátóipari egység kapuáthajtóin keresztül közelíthetők meg. 

Az egyik ilyen hely, a Roncsbár, Debrecen legnépszerűbb romkocsmája részben most is benyúlik a tömb belsejébe. A másik a Black Sheep egy fiatalos modern kávézó, ami saját pörkölőjének és magas minőségének köszönhetően szinte egész nap teltházzal üzemel.

.
Ezen a ponton született meg a döntés, hogy a két nyüzsgő sétálóutca a köztük lévő lakóépület megemelésével összeköthető, és így egy fedett nyitott vendéglátó tér keletkezik, ahova gyakorlatilag befolyhat a két meglévő vendéglátóegység forgalma. A terv a továbbiakban ezzel a komplex épülettel foglalkozik kiemelten. 


Az épület

Ahogy az összes többi új épületnél, úgy itt is a telekhatárokat tiszteletben tartva az eddigi beépítési struktúrát, kontúrokat vette figyelembe. 

Tisztában voltam azzal, hogy egy vendéglátóegységekkel átitatott lakóépületbe nem hétköznapi emberek költöznének. Elsősorban fialatokat, egyetemistákat, hipsztereket, művészeket céloztam meg, akik valamilyen különleges lakhatási formára vágynak. 


Az egymástól elkülönített, könnyűszerkezetes, kétszintes „lakókubusokat” változatosan elforgattam egymáshoz képest, így különböző teraszok alakulhatnak ki közöttük. Ezeket az épületek közötti zónákat minden lakó a saját igényeinek megfelelően használhatja – ebben segítségére lehet egy minden épülethez kapcsolódó „gördülőloggia”, amit saját igényének megfelelően tolhat, forgathat, beépíthet. 

Célom gyakorlatilag az volt, hogy a földszinti „romkocsmás” hangulat, szabadságérzet visszaköszönjön a lakóegységekben is. A lakókubusok között közösségi kert található, amiből helyenként egy-egy kimetszett darab a fölszintre „esik le”, így az áttört részeken növények kapcsolják össze a két szintet. A lakószinten található továbbá egy közös mosóhelyiség és barkácsműhely is. Az új szárnyat toronyrész zárja, ahol még nyolc lakás helyezkedik el, mindegyikhez nagy loggia tartozik. 

A köztér

A fölszinten négy kiszolgáló pult található, mindegyik kicsit más hangulatú. Az egyik harmonika ajtóval zárttá tehető, ezt az itt lakók privát rendezvényekre is igénybe vehetik. A sétálóutca felöl megközelíthető a mélygarázs, amit az itt lakók mellett a pultok árufeltöltésére is használhatnak, így autós forgalom nem generálódik a tömb belsejében. 

Úgy képzelem, hogy napközben inkább a kávézó vendégei foglalják el ezt a fedett nyitott teret, estefelé pedig, ahogy sötétedik, a romkocsmás hangulat veszi át az uralmat.

A nagyobb képekért és a képaláírásokért kattints a galériára!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pincétől a panorámáig – zarándokház Sajópálfalán

Pincétől a panorámáig – zarándokház Sajópálfalán

Czirják Róbert diplomamunkája.

Egyetemi megállapodás Kenya magyar építészének nyomdokain

Egyetemi megállapodás Kenya magyar építészének nyomdokain

Négy magyar egyetem nyitott közös képviseletet Nairobiban.

Verseny népszerűsíti az építőmérnök-szakmát

Verseny népszerűsíti az építőmérnök-szakmát

A verseny célja, hogy egyre többen lássanak perspektívát az építőiparban.

Hirdetés