Modern, monumentális „város” a nevadai sivatag új művészeti szenzációja.

Az amerikai Michael Heizer a land art irányzat egyik kiemelkedő alakja. Heizer, a műfajnak megfelelően, a természet hatalmas képződményeit, formáit, anyagait használja fel alkotásaihoz. Ötven éve kezdett bele a nevadai sivatag dűnéi közé vizionált opuszába. A City névre keresztelt gigantikus installációt idén láthatja először a nagyközönség.

 

 

A tömörített földből, fából és betonból épített, halmokba és mélyedésekbe rendezett City valamivel több, mint hat négyzetkilométeres területet foglal el a sivatagról. Ezek a kolosszális méretek és a brutalista formavilág az egyiptomi piramisok és a hozzájuk hasonló többi gigászi ókori építmény léptékét és létrejöttét idézi.

 

 

A City az elszigetelt Great Basin (Nagy-medence) egyik völgyében található. A területet hét éve védetté nyilvánították, így kívánják megőrizni a jövő nemzedékeinek a régmúltat idéző modern alkotást. Az előzetes bejelentkezéssel, korlátozott számban érkező látogatók – jó idő esetén –, látogathatják a területet. Az érdeklődők az egy napos kirándulásokon szabadon, mindenféle irányítás és leírás nélkül bolyonghatnak az installáció kőlépcsőin és a betonfalak között.

 

 

Michael Heizer, a land art többi képviselőjéhez hasonlóan tisztelettel fordul a természet felé. Gondos kutatás nyomán választotta ki a Citynek otthont adó területet, igyekezett az installáció invazív hatását a minimálisra csökkenteni. A művész korábbi munkáinak folytatásaként kezdett bele a projektbe, ami végül komplexitásában és méreteiben is egyesíti magában az ősi, ceremoniális építmények elemeit a modern város központjának formáival.

 

 

A projekt finanszírozásába – Michael Heizer önrésze mellett – idővel intézmények és magánszemélyek is beszálltak, sőt a későbbiekben ezzel a céllal több non-profit szervezetet is létrehoztak.

Michael Heizer korunk egyik legnagyobb újítója. Ma is vallom, hogy ez a munka kikövetelte magának, hogy megépüljön” – meséli Virginia Dwan neves galerista.

 

„A City-t északi, vagy déli irányból gyalogosan megközelítve úgy tűnik, mintha az installáció elemei kiemelkednének és lesüllyednének a meredek gerincek közé vágott lapályból. Ha fentről nézzük, Heizer kulturális gesztusa nyomán értelmezhetővé válik a tér, az utak, kupolák és gödrök hosszú nyugodt, elegáns archaikus ívekké állnak össze. Ezzel helyreáll a távolság- és léptékérzékelésünk, a City összetett kompozíciója végül is kecses és finom beavatkozás a természetbe” – foglalja össze David Hackney művészeti kritikus.

 

 

Michael Heizer | Web

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Modern megalitok

Modern megalitok

Gigantikus szabadtéri alkotások kerülnek Szaúd-Arábiába, az új Művészetek Völgyébe.

Nevadába költözött az ókor

Nevadába költözött az ókor

Modern, monumentális „város” a nevadai sivatag új művészeti szenzációja.

Jön a prémium hangzásra képes hangprojektor

Jön a prémium hangzásra képes hangprojektor

Az új készülékek prémium minőségű hangzást, könnyű összekapcsolhatóságot és hasznos okosfunkciókat kínálnak.

Hirdetés