Egy tervező és a természetes felületek szakértője összetalálkozott egy irodaház konyhájában, és meg sem álltak a Milánói Design Hétig.

A brit tervező, Bethan Gray összeállt egy közös projekt erejéig a Natural Squad csapatával, a természetes felületek szakértőjével, hogy irizáló színű bútorokat készítsenek a tengeri élelmiszeriparból és gazdálkodásból megmaradt anyagok felhasználásával. A végeredmény szemet gyönyörködtető, és nagy szerepe van mindebben a filippin kézműveseknek.

Exploring Eden - Fotó: Natural Squad

Ki kicsoda?

Bethan Gray egy indiai nomád törzs leszármazottja, aki gyakran használ munkáihoz más országokból származó kézműves technikákat. A saját műhelyét 2008-ban alapította meg, ahol kézműves bútorok és dekorációs kiegészítők tervezésével foglalkoznak, természetes anyagok és intarzia alkalmazásával. 

Bethan tervezési módszereinek középpontjában mindig a természetes anyagok, az izgalmas grafikai minták és a színek állnak.

A Nature Squared nevét a természet és a technikai innováció közötti kapcsolatról kapta. A természetes anyagok közül leginkább a tojáshéj, a magvak, a kérgek, a tengeri kagylók, az egzotikus bőrök és tollak jelentik a cég fókuszát. Ezeknek az anyagoknak egy része  közvetlenül egy filippín halászati közösségtől jön, akik összegyűjtik a tenger gyümölcseit, prémium minőségű anyaggá alakítják őket, amelyeket például jachtok belső tereihez használnak fel. Olyan anyagokról beszélünk, amelyeket sosem használnálak fel máshol vagy eldobnának amúgy is. A cégnek komoly küldetéstudata van, amelyet a társalapító Lay Koon Tan így fogalmazott meg:

"Minél több termékünknek találunk piacot, annál inkább hozzájárulunk különleges, részben elfeledett munkahelyek teremtéséhez és azok erősítéséhez, egyben értelmet és funkciót adunk azoknak az anyagoknak, amelyeket amúgy hulladéknak tekintenénk."

Szerencsés véletlenből közös alkotás

Gray és a Nature Squared ugyanabban az irodaépületben dolgozik. Közös történetük az épület egyik konyhájában kezdődött, ahol összetalálkoztak, és hamar kiderült, hogy sok hasonlóság van a gondolkodásmódjukban.

Gray tervei alapján tollakból és kagylóhéjból készültek a közös bútorok. A filippinók mellett egyébként a brit baromfiipar látja el alapanyagokkal a Nature Squared cégét, ahonnan nagy mennyiségben vásárolnak fel fácán- és libatollakat. Gray asztalainak elkészítéséhez minden tollat kézzel festettek meg, fekete festékkel. A közös kollekció az Exploring Eden nevet kapta, amelyet az idei Milánói Design Hét alkalmával mutattak be, polcos elemekből, pihenő székekből és asztalokból áll. Gray kihasználta a kagylók irizáló tulajdonságait, és mindegyik bútornak egyedik mintázatot és színt adott.

A gyűjtemény az anyagok felfedezésére, a kísérletezésre és a természetes anyagok korlátainak tesztelésére irányuló vágyainkat testesíti meg - mondta Gray. A Nature Squared munkájának szépségét pedig az is adja, hogy felhívja a figyelmet a filippinó kézművesek munkájának szépségére és fontosságára, sokat tesz azért, hogy ez a közösség fennmaradjon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Városi autó újrahasznosított műanyagból

Városi autó újrahasznosított műanyagból

A Birò O2 olyan, mint egy tiszta oxigén buborék, amely csendben mozog városainkban.

Ebben az apartmanházban te termeszted a levesedbe valót

Ebben az apartmanházban te termeszted a levesedbe valót

A városi gazdálkodás egyik úttörője a Staten Island Urby.

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Egy tervező és a természetes felületek szakértője összetalálkozott egy irodaház konyhájában, és meg sem álltak a Milánói Design Hétig.

Hirdetés