Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Hetedik rész.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át. Ezúttal a BeltáFrajumar és Nomon bútorairól.

 

Az előkelően öregedő, kiválóan megmunkált természetes fa bútorok egyre inkább fontossá válnak a magyar közönség számára, erről már az előző cikk alkalmával is beszélgettünk. Az Ondarreta és a Capdell sajátos hangulatú és modern bútorokat kínál ezen a téren, de mi a helyzet a klasszikus darabok kedvelőivel?

Valóban sokan nem az extravagáns designer daraboktól érzik jól magukat otthonukban, hanem klasszikusabb, mégis kiválóan kivitelezett és jól átgondolt lakberendezési tárgyaktól. Mi is tudjuk mennyire hasznos olykor a minden tolakodást nélkülöző minőség. Különösen akkor, ha feltűnő darabok is megjelennek a térben, hiszen ilyenkor a visszafogott darabokkal való keveredés teremti meg az egyensúlyt. A BeltáFrajumar bútorai jó példák erre. Ezek nagy többsége finoman organikus, mégsem túlzó formavilágot követ. Tárgyaik ez által klasszikusabb, otthonosabb és melegebb hatást keltenek.


Mi inspirálja a BeltáFrajumar bútorainak vizualitását?

A BeltáFrajumar célja kezdetektől kezdve az volt, hogy időtlen termékeket alkosson, melyek tisztelegnek a hagyományos kézműves mesterségek előtt, ugyanakkor modern terekbe is illenek. Amiben különböznek versenytársaiktól az az, hogy ők valóban fő alapanyagukból; a fából merítenek inspirációt. Bazk székük finoman ívelt, organikus vonalai például azokat a fákat idézik meg, melyekből születtek. A kiválóan kidolgozott, tömör kőris szék minden eleme a famegmunkálás iránti szenvedélyt testesíti meg. Ezt a modellt egyébként a hazai közönség nagyon kedveli, a fém és fa fogantyúkkal is kapható Opof puffal egyetemben, ami egy végtelenül egyszerű, mégis nagyon kedves darab.


Lakás dekor és kiegészítők terén is hasonló a fa iránti szenvedély?

A fa sosem megy ki a divatból és ez a lakáskiegészítő trendeken is látszik. Mindig tud valami újat adni, valamikor pedig pont patinája válik előnyévé. A nálunk is forgalmazott, kivétel nélkül kézműves eljárásokkal készült Nomon például igazán különleges avantgárd órákat készít diófa, fém és márvány keverésével. Ezeknek a daraboknak egytől-egyig igazán unikális, azonnal felismerhető megjelenése van, amit beltéri ékszerként is lehetne jellemezni (sőt a gyár előszeretettel használja is ezt a jelzőt). Hiszen minden Nomon darab hihetetlenül elegáns, stílusos és kifinomult, e tényezők összessége pedig egy igazi luxus életérzést ad a használónak. Nekem nagy kedvencem például a szoborszerű, mégis légies Barcelona a márványlappal készült kecses Eslabón órák és beltéri fésülködő asztalok, amik valóban kis ékkövekre emlékeztetnek.


Ezek szerint a Nomon nemcsak órákat, hanem beltéri bútorokat is gyárt?

Bizony! Ráadásul nem is akármilyeneket! A már említett fekete kőrisből készült, könyvespolcokkal kombinált asztalból és mozgatható polcrendszerből álló UNICA kollekciójuk például elnyerte 2020-ban az ADI Awards díját. Az asztal különlegességét a kortárs klasszicista design és a kiváló kézműves kivitelezés adja, ami eleganciát, melegséget és nyugalmat kölcsönöz a bútornak. A tervezők gardrób-, vagy hálószobába elengedhetetlen kellékeiről sem feledkeztek meg, úgy, mint a szoba-inasok, lerakók vagy a fésülködő asztalok. Az eleganciát és klasszicizmust sugárzó Nomon bútorok mindegyike finoman megmunkált, részletgazdag, mindezek mellett pedig ötletes és praktikus, ezért tud annyi ember kedvencévé válni még ma is. És talán azért, mert nap mint nap erős érzelmeket közvetítenek felénk.
 

 

Nemolasz Concept Store Facebook Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel I.

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel I.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át.

Hogyan hat a múzeumok jövőjére a koronavírus járvány?

Hogyan hat a múzeumok jövőjére a koronavírus járvány?

A brit író szerint újra kell gondolni a kiállított darabok és a látogatók közötti kapcsolatot.

Az üvegház lehet a megoldás a társadalmi távolságtartásra az éttermekben

Az üvegház lehet a megoldás a társadalmi távolságtartásra az éttermekben

A pincérek pajzsban, az étel fadeszkán, te pedig az üvegházban.

Hirdetés