Az integrált művészeti kurzus kiállítást Don Tamás Milán mesteroktató nyitotta meg.

A kiállítás olyan, az egyetemi hallgatók tanulmányait meghatározó problémákat jár körül, mint a tudáshoz való hozzáférés lehetősége, a magánélet és karrier dilemmái, a művészeti és kulturális munkapiac viszonyai. Ezen kialakult élethelyzetek mentén több kérdés is felmerül a mindennapokban.

Milyen megélhetési lehetőségei vannak a diákoknak? Hogyan lehet az időt az összeszedetlen órarend és tanítási struktúrák mellett beosztani? Számít-e bármit az egyetemi végzettség, ha utána a “gatekeeping” jelensége miatt sokan nem tudnak elhelyezkedni a szakmájukban?

Hogyan befolyásolják a nemi szerepek egy fiatal karrierjének alakulását? Külföldön kell boldogulniuk, még akkor is, ha itthon képzelték el a karrierjüket? A kételyt a diákok gyakran bizonytalanságként élik meg, ugyanakkor motiváló és inspiráló is.

A kritikai gondolkodás alapja, amely éberen tart, kérdéseket vet fel, segít ellenállni a készen kapott válaszoknak. Ez a kétely motiválta a METU kiállításának szervezőit is abban, hogy olyan műveket és projektek dokumentációit állítsák ki, amik a megkérdőjelezésen túl egy-egy alternatívát kínálnak az egyes probléma felvetésekre. Ezek többek között a gatekeeping, pályaelhagyás, interszekcionalitás a kulturális mezőben, közösségépítés.

E szakasz központi elemeként a kiállítás szervezői a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak Álmainkban valóra válnak az álmaink című projektjét hívták meg, hogy közösen, immár a METU falain belül értelmezzék a művészeti hallgatók és intézmény viszonyát. A kiállítás anyaga elsősorban METU-s hallgatók munkáiból tevődik össze.

Mivel az individuális kétely jelenségét nem különítik el az egyetemi közösségi és intézményi szintű kételytől, így a kiállításban az egyéni hangok szerves egésszé állnak össze, körülhatárolva egy komplex gondolati témakört. A hallgatók munkáin kívül fontos szerepet kapnak a METU oktatóinak és ismert kortárs képzőművészek művei, amik a fent megfogalmazott tematika keretrendszerét hivatottak megadni.

A projekt megvalósításában résztvevő hallgatók: Domokos Ferenc, Erki Adrienn, Feke Zsófia, Ferencz Kincső, Fórizs Fanni, Fortuna Fanni, Hegedűs Menta, Lévai Letícia Dorka, Melis Gábor, Szabó Iza, Szacsky Mihály, Térmeg Olívia és Tóth Norbert. Az eseményről további információk itt érhetőek el.

Forrás: METU
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

METU DIVAT | FRISS DIPLOMA

METU DIVAT | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Fény más megvilágításban

Fény más megvilágításban

Superluminal, a LAM új tárlata

Több mint 10 év után éled újjá a FontFront

Több mint 10 év után éled újjá a FontFront

A magyar grafika ikonikus tervezői és tipográfiai játéka
 

Hirdetés