Arturo Di Modica 80 éves volt.

Nyolcvanéves korában meghalt Arturo Di Modica, a világ egyik leghíresebb szobra, a New York-i Támadó Bika alkotója – írta a New York Times.

A Charging Bull egy jókora, 3,4 méter magas és 4,9 méter hosszú bronzszobor, a súlya több mint három tonna, és 1989 óta áll New York pénzügyi központjában, a Broadway-en.

Az olasz szobrász, Arturo Di Modica az 1987-es tőzsdei összeomlás, a „fekete hétfő” után tervezte a szobrot. Bikapiacnak hívják, amikor az árfolyamok emelkednek a tőzsdén (ellentéte a medvepiac), így a bika a prosperitás, a gazdaság erejébe vetett hit szimbóluma.

Noha a szobor mára New York egyik legtöbbet fotózott köztéri alkotása lett, annak idején kalandos körülmények között vetette meg a lábát a városban:

az olasz szobrász egy teherautón vitte a bikát a New York-i tőzsde épülete elé 1989. december 14-én. A rendőrség még aznap elszállította a szobrot, de egy héttel később egy ideiglenes engedéllyel kicsit odébb, a Bowling Greennél ismét felállították. A szobor azonban rendkívül népszerű lett, és hamar végleges „tartózkodási engedélyt” kapott.    

Di Modica a siker nyomán a szobor több variációját is elkészítette, ezek magángyűjteményekbe kerültek. Ám nem mindig és mindenkinél volt népszerű a szobor: 2011-ben hevesen kritizálta az antikapitalista Occupy Wall Street mozgalom, jóformán rendszeresen lesz vandalizmus áldozata, többször is rendőrségi kordonokkal védték meg.

Békésebb időkben viszont egy sajátos rituálénak hódolnak a helyiek és a turisták: a legenda szerint a szobor érintése szerencsét hoz, látható is, ahogy a különböző részein csak úgy ragyog a réz a fényességtől – például az állat heréinél is.

Arturo Di Modica később Sanghajban (hatósági engedéllyel) és Amszterdamban is (nem hivatalosan) készített egy-egy bikaszobrot a helyi tőzsdei épületek elé. A legrangosabb rodeó versenyeket szervező Professional Bull Riders elkészíttette a Támadó Bika kicsinyített változatát trófeának, amelyet 2020-ben adták át először, méghozzá a brazil João Ricardo Vierának.

Di Modica – aki többnyire otthon, Olaszországban alkotott, jellemzően absztrakt szobrokat rézből, márványból, rozsdamentes acélból – rákos betegségben szenvedett, és a szicíliai otthonában halt meg 80 évesen.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rózsaszín hatalomátvétel

Rózsaszín hatalomátvétel

Andrés Reisinger digitális képzőművész Take over elnevezésű projektje.

Lámpás Manhattenben

Lámpás Manhattenben

Elkészült Santiago Calatrava Szent Miklósnak szentelt ortodox temploma a World Trade Center lerombolt ikertornyai helyén.

Felfal, mint Szaturnusz a gyermekeit | „Popművészeti” relációk

Felfal, mint Szaturnusz a gyermekeit | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk legújabb részében.

Hirdetés