Hirdetés

A fenntarthatóság szellemében tervezett lámpatestet a Flos-szal együttműködésben Patricia Urquiola.

A spanyol származású Patricia Urquiola ipari designnal, építészettel és művészeti tanácsadással foglalkozik, munkáin jól tetten érhető végtelen nyugalmat sugárzó, izgalmas világa. Idén újabb lámpatesttel gazdagította a neves olasz vállalat, a Flos termékpalettáját. Az Almendra (spanyolul mandula) organikus darabjait pompás mandulavirágok és formás mandulatermések ihlették. A designer Ibizán szerzett gyermekkori emlékeire, egészen pontosan az ott látott, rózsaszín virágfelhőbe bújt mandulafák élményére vezeti vissza az Almendra ötletét.

 

 

Patricia a 2015-ös milánói Euroluce-n egy erősen organikus, moduláris, függesztett lámpatest-installációt állított ki, és habár architekturális szempontból igazán izgalmas, és jól használható darabról volt szó, technológiai hiányosságai miatt mégsem került gyártószalagra. Négy évvel később, a Flos megkeresésére, további két év fejlesztőmunkát követően a törékeny szerkezetű 2015-ös előd alapjaiból született meg az Almendra.

 

 

A megújult lámpatesteken az egyenes és Y-formájú, extrudált alumínium faágakra ovális polikarbonát szirmok borulnak, vagyis azok az opál burák, amik a LED fényforrás fényét lágyan szórttá szelídítik. „Az Almendra formailag igen egyszerű, de számtalan alakzatban használható. Letisztultabb hatást érhetünk el a vonalszerű elrendezéssel, azonban ha elővesszük a parabola alakú darabokat, egyből egy organikusabb világba lépünk” – jegyzi meg Patricia. Elképzelése szerint a lámpatestcsalád remekül helytáll majd tágas közösségi terek egyedülálló, vagy komplex függesztett szerkezeteként is.

 

 

„Fejlesztő-kutató részlegünk jónéhány éve a fenntarthatósági törekvések szellemében dolgozik, de Patricia most igazán feladta a leckét, hogy még újabb, még jobb megoldásokat találjunk” – mondta el Barbara Corti, a Flos nemzetközi marketingvezetője. Ennek eredményeként lett a lámpatest alumínium váza teljesen újrahasznosítható, míg a bura polikarbonát anyaga a papírgyártás egy melléktermékéből, fenyőolajból készült. A tervező külön kérésére nem használtak fel ragasztóanyagot sem, az egyes elemeket szinte észrevehetetlen csavarok fogják össze, és így a fényforrás is cserélhető, valamint a teljes szerkezet is teljesen szétszedhető, újrahasznosítható.

 

 

Az Almendra színrelépését a Flos két nagy eseményhez kötötte: egyrészt a Salone del Mobile 2022 kiállításhoz, másrészt a vállalat számára még fontosabb Fuorisalone 2022-höz, ahol a Flos fennállásának 60. évfordulóját ünnepli. Az alkalomra nagyszabású rendezvénnyel készültek workshopokkal, beszélgetésekkel, bemutatókkal a Flos Milánó legendás egykori ipari negyedében berendezett közösségi központjában. „Nincs is megfelelőbb idő a jövő megünneplésére a jelennél” – jegyezte meg Corti. A 2022. június 6-12. között megrendezett mindkét kiállítást bejárva lesz idő átgondolni és igazolni e szavak mélyebb mondanivalóját.

 

 

Patricia Urquiola | Web | Facebook | Instagram
Flos
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Wallpaper

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mandulavirágzás | Patricia Urquiola X Flos

Mandulavirágzás | Patricia Urquiola X Flos

A fenntarthatóság szellemében tervezett lámpatestet a Flos-szal együttműködésben Patricia Urquiola.

Le a játszóterekkel!

Le a játszóterekkel!

A lázadó felkiáltás csak első olvasatra tűnik bizarrnak. A követelés valójában abszolút logikus, sőt mi több: nagyon is gyerekbarát.

TOP TRIÓ | CAN Architects

TOP TRIÓ | CAN Architects

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés