Hirdetés

2030-ig megtriplázódhat a jelenlegi termelői kapacitás.

Jelentős befektetési hullám indulhat a napenergia területén Magyarországon a következő években, a napenergia a legjobb megújuló energiaforrás az országban – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a héten a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián.

A kormány idén elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében kiemelt feladat a környezetbarát napenergia hasznosításának növelése, ez folytatódni fog a következő években. Magyarország 2020-ban rekordokat dönt ezen a területen, az akcióterv 2030-ig legalább 6000 megawatt napenergiatermelő-kapacitás üzembe helyezését ösztönzi. Év végére a napenergiatermelő-kapacitás elérheti a 2000 megawattot, ez több mint a duplájára nőtt az utóbbi két évben. Kaderják Péter kitért arra, hogy

előkészületben van a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez várhatóan 2021 második felétől vissza nem térítendő támogatást biztosító új program. 

A stratégia értéke a végrehajtásban van – mondta az államtitkár, felidézve: a kormány idén elfogadta a többi között az új Nemzeti Energiastratégiát, amely 2040-es kitekintéssel 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, a 2030-ig szóló Nemzeti Energia és Klímatervet és az I. Éghajlatváltozási Cselekvési Tervet.

A második legnagyobb szén-dioxid kibocsátó az országban a közlekedési ágazat, ennek megfelelően az ágazat zöldítési programja a második legfontosabb a kormány számára. Példaként említette a Zöld busz programot, amelyben 120 millió euró forrást biztosítanak tíz éven át elektromos buszok beszerzésére a dízelek helyett. A kormány célja, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében. 

Kaderják említette, hogy dolgoznak Magyarország Nemzeti hidrogén stratégiáján, ez a tervek szerint jövő év első negyedévében készülhet el, és hamarosan megalakítják a Magyar Akkumulátor Szövetséget.

A budapesti energia csúcstalálkozót, a Budapest Energy Summit 2020-at idén rendezték meg harmadszor. A fórumon magas szintű iparági vezetők, szakértők, döntéshozók és az energia, a pénzügy és a technológia felső vezetői gyűltek össze 25 országból, hogy megvitassák az ipar vezető trendjeit, azonosítsák a lehetőségeket és a kihívásokat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Épp ott, épp akkor

Épp ott, épp akkor

Napelemes, terepjáró lakóautóval hajthatunk a természetbe.

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

A napelemek hazai termelési rekordja abszolút értékben és a részesedést tekintve is megdőlt.

Hirdetés